Kunglig invigning av Hertingforsen

Solen sken över hundratals gäster som samlats för att se Kung Carl XVI Gustaf och Hertingforsen denna historiska dag. (Foto: Ingemar Alenäs)

Solen sken över hundratals gäster som samlats för att se Kung Carl XVI Gustaf och Hertingforsen denna historiska dag. (Foto: Ingemar Alenäs)

”Förhoppningen är att återställandet av Hertingforsen kan ge mod och inspiration till andra kraftverksägare att genomföra åtgärder som är till gagn för den biologiska mångfalden och ökar möjligheten till ett gott fiske”. Med dessa ord invigde Kung Carl XVI Gustaf den restaurerade Hertingforsen i Ätran.
Flera hundra personer hade samlats på sluttningen nedanför Hertings gård när det i tisdags den 1 april var dags för invigning av Hertingforsen. Kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, Mari-Louise Wernersson, berättade om historien kring Hertingforsen och kraftverken i Ätran, som sedan 1940-talet hindrat många fiskar att ta sig upp i ån. Lax och havsöring har kunnat vandra i laxtrappan, men i begränsad skala. Över hälften har under årens lopp fått sätta livet till under upp- och nedvandringen. De andra arterna har inte kunnat vandra alls.
Men nu är det ändring på den saken. Genom ett unikt samarbete mellan Falkenbergs kommun, kraftbolaget, länsstyrelsen, markägare och många andra eldsjälar har nu dammen vid Hertingforsen rivits. Genom en rad åtgärder kan nu även de andra fiskarterna, som till exempel ål och nejonöga vandra både upp och ner. För laxen och havsöringen betyder åtgärderna också ett rejält lyft, nu räknar man med att de allra flesta kommer att klara både upp- och nedvandring.
Kungen, som är en hängiven sportfiskare, har följt projektet och var på plats för att hålla invigningstalet.
– Det här är en både ganska radikal och unik åtgärd till gagn för naturen, sa Kungen innan han symboliskt släppte ut tre laxsmolt i Ätran. Laxarna var märkta med speciella ”kungamärken” för att kunna identifieras när de efter något år i Atlanten återvänder till sin barndoms uppväxtområden i Ätran för att föra släktet vidare.
Projektet med att återställa Hertingforsen, riva kraftverksdammen, bygga fisksäkert galler och installera utrustning för fiskräkning har kostat ca 32,5 miljoner kronor varav Falkenbergs kommun sammanlagt erhållit 27,5 miljoner i bidrag från olika myndigheter och Europeiska fiskerifonden. Bortfallet av elproduktion beräknas till cirka två miljoner kronor per år, något som kommunen ser som en investering. Man räknar med ett mycket större ökar naturvärde, bland annat genom sportfisketurism.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!