Två fiskeriforskare som förenklar för konsumenterna att göra medvetna val och en baskisk stjärnkock i fjärde generationen. De är årets pristagare av Kungsfenan The Swedish Seafood Award.
Pristagarna tillkännagavs i dag i Stockholm i anslutning till ett seminarium om hållbart fiske. Närvarande var EU:s fiskerikommissionär Maria Damanaki och de tre fiskeriministrarna i Danmark, Norge och Sverige – Mette Gjerskov, Lisbeth Berg-Hansen och Eskil Erlandsson.
Kungsfenan i Hållbart fiske tilldelas Keith J Sainsbury och Tony Smith, Australien.
– De har bidragit till att få infört ett ekosystemperspektiv på fiskeriförvaltningen, bättre tillgång på forskningsdata om havets resurser, större förståelse för marina eko-system, bättre politiska styrverktyg och ett folkligt intresse för hållbart fiske, säger Poul Degnbol, jurymedlem i Kungsfenan.
Prissumman på sammanlagt 430 000 kronor delas ut under prisceremonin som kommer att äga rum vid European Maritime Days, ett EU-evenemang som nästa år arrangeras i Göteborg den 20-22 maj. Här kan du läsa mer om havsmiljö. Morgan Fihn
Publicerad: 23 November 2011
Av: Morgan Fihn
Logga in
Logga in för att ta del av unika erbjudandet, priser och mycket annat.
Skapa ett konto
Gå med i vår medlemsklubb får att ta del av extra rabatter på mänder av fiskeprylar, förhandstur till kampanjer och mycket mer. Helt kostnadsfritt!