Kustfiskbestånden utrotade

I en ny rapport från Fiskeriverket slås det fast att återhämtingen av kustfiskbestånden dröjer. Beståndehn har kollapsat eller utrotats. De åtgärder som hittills har införts för att få fisken att komma tillbaka har inte varit tillräckliga.
Fiskeriverkets forskare har tittat på hur kustfiskbestånden utvecklats under tiden 2004 till 2009. Trots utflyttad trålgräns och andra inskränkningar i det kommersiella fisket har fisken inte kommit tillbaka. Kusten fungerar numera som barnkammare. Ungfisk som härstammar från Nordsjön tillbringar sina första tre år vid kusten innan den vandrar ut.
Likväl ser man att det minskade trycket från yrkesfisket gett en bättre överlevnad av ungfisk, vilket på sikt ger ett bättre fiske ute i Nordsjön. Man konstaterar att trålningen minskat men inte upphört i i de fredade område. Om trålspåren man ser på bottnarna kommer från trålning som fått dispens för att fiska i trålskyddade områden(!) eller om det är tjuvfiske vet man inte.
När det gäller hur vi ska få tillbaka fisken presenterar man frågor och inte svar, men skriver att ett sätt att påskynda kustfiskbeståndens återhämtning är att hjälpa naturen på vägen genom, vad man kallar, återetableringsförsök.
Som ett litet svagt brinnande ljus kan vi notera att det tycks förekomma något mer fisk i år. Tomma vrak har åter börjat ge fisk och det finns lite, lite torsk i fjordarna igen. Om detta är en tillfällighet är det ingen som vet, men hoppet är ju som bekant det sista som överger människan.
Anders Nicander

Kustfiskbestånden har utrotats av ett alldeles för intensivt kommersiellt fiske. (Foto: Anders Nicander)

Annons
AKTUELLT

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!