Lagförslag för vattenkraft väcker oro

Bör den småskaliga vattenkraften ha en framtid i Sverige? Det tycker inte vi. Därför anser vi att regeringens nya lagförslag måste justeras innan det når riksdagen. Foto: Per Persson Eckerström

Regeringen har den 29 juni presenterat ett lagförslag för vattenkraften. Men oron hos till exempel Älvräddarna är stor.

Som många av er vet har vi sedan i våras kört en kampanj riktad till regeringen. Kampanjen går ut på att skicka ett brev till miljöminister Karolina Skog med krav att kommande lagstiftning för vattenkraft inte ska innehålla specialregler för de småskaliga vattenkraftverken i Sverige. Dessa ställer till med mer bekymmer genom att dämma över habitat och förstöra ekosystem än vad nyttan från den lilla mängden förnybar el kan sägas ge positiva effekter.

Nu har regeringen presenterat ett förslag, och det ser tyvärr ut som många, bland annat Älvräddarna, fruktat. De småskaliga kraftverk som saknar tillstånd kommer inte längre att kunna föreläggas söka sådant, och borttagandet av ett krav som finns idag om samhällsekonomisk avvägning föreslås tas bort.

”Detta kommer innebära att mängder av kraftverk som egentligen borde avvecklas, kommer att finnas kvar, trots att det är fråga om rena rama hobbyverksamheterna”

– Detta kommer innebära att mängder av kraftverk som egentligen borde avvecklas, kommer att finnas kvar, trots att det är fråga om rena rama hobbyverksamheterna, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Älvräddarna har idag publicerat ett pressmeddelande som du kan läsa här.

Tycker du som vi och Älvräddarna att detta lagförslag måste justeras innan det når riksdagen, kan du skicka brevet till miljöministern här.

Tack för hjälpen att bevara och restaurera våra värdefulla strömvattenmiljöer!

Annons
AKTUELLT

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!