Lagförslag för vattenkraft väcker oro

Bör den småskaliga vattenkraften ha en framtid i Sverige? Det tycker inte vi. Därför anser vi att regeringens nya lagförslag måste justeras innan det når riksdagen. Foto: Per Persson Eckerström

Regeringen har den 29 juni presenterat ett lagförslag för vattenkraften. Men oron hos till exempel Älvräddarna är stor.

Som många av er vet har vi sedan i våras kört en kampanj riktad till regeringen. Kampanjen går ut på att skicka ett brev till miljöminister Karolina Skog med krav att kommande lagstiftning för vattenkraft inte ska innehålla specialregler för de småskaliga vattenkraftverken i Sverige. Dessa ställer till med mer bekymmer genom att dämma över habitat och förstöra ekosystem än vad nyttan från den lilla mängden förnybar el kan sägas ge positiva effekter.

Nu har regeringen presenterat ett förslag, och det ser tyvärr ut som många, bland annat Älvräddarna, fruktat. De småskaliga kraftverk som saknar tillstånd kommer inte längre att kunna föreläggas söka sådant, och borttagandet av ett krav som finns idag om samhällsekonomisk avvägning föreslås tas bort.

”Detta kommer innebära att mängder av kraftverk som egentligen borde avvecklas, kommer att finnas kvar, trots att det är fråga om rena rama hobbyverksamheterna”

– Detta kommer innebära att mängder av kraftverk som egentligen borde avvecklas, kommer att finnas kvar, trots att det är fråga om rena rama hobbyverksamheterna, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Älvräddarna har idag publicerat ett pressmeddelande som du kan läsa här.

Tycker du som vi och Älvräddarna att detta lagförslag måste justeras innan det når riksdagen, kan du skicka brevet till miljöministern här.

Tack för hjälpen att bevara och restaurera våra värdefulla strömvattenmiljöer!

Annons
14 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Bra. vore skönt om hysterin om vattenkraft tar slut nu. varför inte prova med att städa framför vår egen dörr som omväxling. Hur och under vilka omständigheter tillverkas de fiskeredskap vi använder. Kan vi med gott samvete köpa prylar från diktaturer och enpartistater som tex, Kina, Thailland, Malaysia osv. Hur många liv har offrats.

 • DETTA KOMMER INNEBÄRA ATT MÄNGDER AV KRAFTVERK SOM EGENTLIGEN BORDE AVVECKLAS, KOMMER ATT FINNAS KVAR, TROTS ATT DET ÄR FRÅGA OM RENA RAMA HOBBYVERKSAMHETERNA”
  Sportfiske är en hobbyverksamhet, vattenkraft är grön el.

 • Kanske dags att tänka på alla runt våra vattendrag och inte bara några få vattenkraftsägare som vägrar följa miljödirektiv.

 • Torbjörn,
  Vattenkraft är inte grön el, det är svart el.
  Det är bara gamnal ”greenwash”. Allt ”miljövänlig” produktion är mer eller mindre miljövänlig men vattenkraft är ett av de mest miljöförstörande produktionerna, om inte DET mest förstörande, även inräknat kärkraftens uranbrytning.
  Mycket är helt upp åt väggarna i USA, men dom har hunnit, innan Trump, riva rätt många stora och små vattenkraftverk för att reparera naturen. Till och med där har de förstått hur förstörande det är på alla plan.

 • Bedrövligt att vinst/pengar ska fortsätta förstöra våran miljö och att dem flesta blundar för det….
  Förbjud lobbyism!!!!!!!!!!!!!!!! Och börja tänka på era efterlevande istället för en fet plånbok………

 • Verkar som att avvägningen mellan samhällsnytta och miljöintressen kommer att genomföras i alla fall, se nedan utdrag från s 136 i lagförslaget…

  ”Regleringen i 11 kap. 6 § miljöbalken överlappar den bedömning av en verksamhets tillåtlighet som vid prövning och tillsyn ska göras enligt de allmänna hänsynsreglerna och hushållningsbestämmelserna i 2–4 kap. miljöbalken. Nuvarande reglering innebär således en dubbelreglering i materiellt hänseende och bestämmelsen bör tas bort i förenklingssyfte”

 • Det är på tiden att även denna ”industri” blir miljöreglerad.

 • Det är på tiden att även denna ”industri” blir miljöreglerad. För framtiden

 • Riv alla gamla olönsamma kraftverk. Det kommer at gynna fisk och den biologiska mångfalden.

 • Vilken annat företagsbransch i Sverige kan existera utan att man följa lagar och förordningar? Hundratals, kanske tusentals minikraftverk saknar tillstånd och tillåts fortsätta sin olagliga verksamhet! Detta ger fel signaler till medborgarna.
  Jag undrar vad som skulle hända om jag skulle öppna en restaurang ute på min ö i älven, utan att söka alla tillstånd?

 • Rensa bort det småskaliga som bara förstör för alla som vill rädda miljön och fisken i dessa vattendrag

AKTUELLT

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!