Lagförslag för vattenkraft väcker oro

Bör den småskaliga vattenkraften ha en framtid i Sverige? Det tycker inte vi. Därför anser vi att regeringens nya lagförslag måste justeras innan det når riksdagen. Foto: Per Persson Eckerström

Regeringen har den 29 juni presenterat ett lagförslag för vattenkraften. Men oron hos till exempel Älvräddarna är stor.

Som många av er vet har vi sedan i våras kört en kampanj riktad till regeringen. Kampanjen går ut på att skicka ett brev till miljöminister Karolina Skog med krav att kommande lagstiftning för vattenkraft inte ska innehålla specialregler för de småskaliga vattenkraftverken i Sverige. Dessa ställer till med mer bekymmer genom att dämma över habitat och förstöra ekosystem än vad nyttan från den lilla mängden förnybar el kan sägas ge positiva effekter.

Nu har regeringen presenterat ett förslag, och det ser tyvärr ut som många, bland annat Älvräddarna, fruktat. De småskaliga kraftverk som saknar tillstånd kommer inte längre att kunna föreläggas söka sådant, och borttagandet av ett krav som finns idag om samhällsekonomisk avvägning föreslås tas bort.

”Detta kommer innebära att mängder av kraftverk som egentligen borde avvecklas, kommer att finnas kvar, trots att det är fråga om rena rama hobbyverksamheterna”

– Detta kommer innebära att mängder av kraftverk som egentligen borde avvecklas, kommer att finnas kvar, trots att det är fråga om rena rama hobbyverksamheterna, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Älvräddarna har idag publicerat ett pressmeddelande som du kan läsa här.

Tycker du som vi och Älvräddarna att detta lagförslag måste justeras innan det når riksdagen, kan du skicka brevet till miljöministern här.

Tack för hjälpen att bevara och restaurera våra värdefulla strömvattenmiljöer!

Annons
AKTUELLT

Fiskejournalen – en tidning i medvind!

Nyligen publicerades en sammanställning av hur det går för landets tidskrifter. Många har tappat läsare sedan fjolårets mätning, men det finns undantag. Två lysande exempel är Fiskejournalen och Allt om Flugfiske, som i år har 18 respektive 15 procent fler läsare. Snacka om medvind!

Politiker festar på utrotningshotad art

Den 28 oktober vankas det stort ålagille hos Mjällbymoderaterna. På inbjudan står det att den som inte ”tål eller gillar” ål kan erbjudas ett köttalternativ. Med tanke på att ålen klassas som akut utrotningshotad kanske det även finns andra orsaker till att någon vill avstå.

Sportfiskarna, SLU och WWF summerar höstens fiske efter tonfisk

Årets septembermånad går till den svenska fiskehistorien. Under nio actionfyllda dagar förenades forskare, sportfiskare och märkningsexperter i en gemensam insats i vetenskapens tjänst. Syftet var att öka förståelsen för den blåfenade tonfisken, som gjort en efterlängtad återkomst till den svenska kusten. Resultatet blev fjorton märkta tonfiskar på svenskt vatten. Nu ger tre av projektets huvudaktörer

Livet leker för Ätranlaxen!

Den omfattande fiskevården i Ätran bär frukt. I måndags lyftes lax nummer 1000 över dammen i Nydala. Det är det bästa resultatet sedan 1988!

Sportfiskarna undersöker laxfisk från Vänern

Förra vintern konstaterades att en öringhona av Gullspångsstammen var smittad av den fruktade virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Nu ska Sportfiskarna ta IPN-prover på trollingfångad lax och öring för att undersöka om fler fiskar kan ha smittats.

VINNARNA: Vinn en unik poster med laxflugor

AD:n Anders Wolmar och laxfiskeprofilen Mikael Frödin skapade under slutet av 80-talet en unik poster med klassiska laxmönster. Nu har du chansen att vinna ett nypressat exemplar av skapelsen. Svara på frågan här nedan – kanske blir du en av de tjugo lyckliga! Anders Wolmar hade under flera år eftersökt något snyggt att vila ögonen på i fiskerummet. En sen

Klassiker i ny tungviktsmodell

ABU Garcias atomdrag är för många gäddfiskare en given favorit i betesboxen. Nu kommer det klassiska betet i ett större och tyngre utförande – Atom 55 gram. Antalet gäddor som Atomdraget skördat genom tiderna är svårt att sia om och statistiken lär inte svika nu när nya tungviktaren äntrar marknaden. I butikshyllorna land och rike

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!