Länsstyrelsen inventerar kustvattnet i Gävleborg

Livsmiljöerna för abborren och andra arter kartläggs nu längs Gävleborgs kust. Foto: Tobias Dahlin

Hur mår egentligen havsvikarna i Gävleborgs län? Det undersöker nu länsstyrelsen i samband med inventeringsprojektet Mar Pro X, som på sikt ska leda till en förbättrad havsmiljö.

Många av Östersjöns vikar är i obalans och behovet av insatser kan vara stort. I projektet Mar Pro X ska totalt 21 områden på sammanlagt 12 400 hektar undersökas längs Gävleborgskusten, där bland annat övergödning har varit ett omfattande problem.
– Vi vill inventera grunda havsvikar och djupa hårda bottnar. För att få ett bra underlag för att veta om och hitta värdefulla miljöer i Gävleborgs län, säger projektledaren Carolyn Faithfull till P4 Gävleborg.

Kartläggningen har redan inletts och görs med kameror, dykare och sonar. Nästa år ska projektet vara avslutat och resultaten kan förhoppningsvis ge en sundare – och mer attraktiv – havsmiljö.

Läs mer och lyssna på P4 Gävleborgs inslag här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!