”Länsstyrelserna saknar resurser för tillsyn”

Dammen i Moraån

Järnadammen i Moraån är ett exempel på en damm utan tillstånd. (Foto: Tobias Fränstam)

En ny rapport från Sportfiskarna visar på stora brister i länsstyrelsernas arbete med tillsyn och omprövning av vattenverksamheter.
– Undersökningen visar tydligt att det finns stora brister i övervakningen av miljöskadlig vattenverksamhet. Länsstyrelserna har en nyckelroll i uppfyllandet av våra vattenrelaterade miljömål och här har vi naturligtvis en av orsakerna till att vi inte uppnår dessa miljömål. Mer resurser behöver skjutas till långsiktigt, kommenterar Stefan Nyström Sportfiskarnas generalsekreterare.
Vid undersökningen skickades frågor ut till landets samtliga 21 länsstyrelser av vilka 16 svarade. Sammanställningen visar att dagens tillsyn i stort sett är händelsestyrd. Det innebär att länsstyrelserna främst agerar efter direkta anmälningar. Många länsstyrelser uppger att deras resurser inte räcker för att klara av både anmälningar och tillsyn som de ska göra på eget initiativ.

Mer resurser krävs

En överväldigande majoritet av de svarande önskar mer resurser. En bättre lagstiftning och möjligheter till mer egen tillsyn efterfrågas också. Enbart 6 länsstyrelser har överhuvudtaget omprövat vattenverksamheter mellan 2010 och 2012. Elva länsstyrelser uppger att det finns ett behov, stort eller mycket stort behov av omprövningar, samtidigt som tolv stycken anger att möjligheterna är små eller mycket små att genomföra omprövning.
– Ett konkret exempel på länsstyrelsernas bristande resurser är tillsyn och åtgärdande av dammar som saknar tillstånd. Det finns ett väldigt stort antal bristfälliga dammar i svenska vattendrag som utgör definitiva vandringshinder för fisk och som saknar tillstånd. Länsstyrelserna hinner inte med och vandringshindren finns därmed kvar, år efter år, berättar Axel Henckel, jurist på Sportfiskarna.
Sportfiskarna kommer nu att verka för att sprida rapporten mot myndigheter, beslutfattare och departement.
Läs rapporten här: Undersökning av tillsyn av vattenverksamheter

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!