Läsarresa till flugfiskets vagga

Gänget som var med på läsarresan till de engelska kalkströmmarna utanför hotellet White Hart i Stockbridge.

Gänget som var med på läsarresan till de engelska kalkströmmarna utanför hotellet White Hart i Stockbridge.

Nyligen steg tio läsare av planet från London och södra Englands kalkströmmar. Alla med en sak gemensamt – stora vakande öringar fastbrända på näthinnorna.
Trots ett stundtals knepigt fiske, med skygg och selektiv fisk var synen av uppradade grova fiskar i de vackra strömmarna i England bara en spektakulär upplevelse i sig. Och med något kapitel flugfiskehistoria i bakhuvudet kan man beskriva fisket som rent myspys. Även om många flugor blev nobbade var det gott om öringar, harrar och regnbågar som valde att stiga på en torrfluga eller suga i sig en nymf vilket bidrog till fantastiska dagar och där alla fick fisk.
Samtliga läsare sken i takt med solen och fick njuta av idyllen vid de klassiska Orvis-sträckorna i Itchen (Abbots Worthy) och River Test (Kimbridge samt Timsbury) – tillika det moderna torrflugefiskets vagga. Kvällarna tillbringades med goda middagar, flertalet fiskeskrönor och många skratt i det klassiska tillhållet Stockbridge i västra Hampshire.
– Jag är glad och tacksam över att ha fått möjligheten att besöka de här platserna och fiska i de här vattnen. Det är en dröm som slår in och jag vet hur stor betydelse Test och Itchen har för flugfisket, det är historisk mark, säger en nöjd Petri Pentilä, som var en av läsarna och tillägger:
– Det är lätt att bygga upp förväntningar när man ser bilder och läser om kalkströmmarna, men det var faktiskt bättre än jag förväntade mig. Extra roligt att kunna se fisken man fiskar på också. Allt har varit jättebra!
Och vilka flugor visade de engelska öringarna och harrarna intresse för? Mest gångbart var små ljusa CDC-flugor, med betoningen på små, och att komma överens med så små flugor var den största utmaningen för gänget. Även små mörka förtyngda nymfer gav resultat i de djupare höljorna.
– Jag hade också stor framgång med Frank Sawyers killer bug, som han band just för att komma åt harrarna i traktens strömmar när de ville minska mängden harr i åarna, berättar Petri.
Läsarresan var ett samarrangemang mellan Fiskejournalen, Allt om flugfiske, BIOS och Orvis. Helt klart är att fisket i de ginklara vattnen i södra England gav ett minne för livet för alla.
Anders Holm

Annons
AKTUELLT

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!