Låt hajarna leva

EU-kommissionen överväger ett förbud mot finning av hajar. Ill: Erik Kohlström

EU-kommissionen överväger ett förbud mot finning av hajar. Ill: Erik Kohlström

Efterfrågan på hajfenssoppa i Asien leder till ett brutalt rovfiske. Fenorna skärs av levande hajar som sedan dumpas. EU-kommissionen överväger nu ett förbud mot så kallad finning, och du kan hjälpa till.
Just nu överväger EU lagstiftning som, om den går igenom, kommer göra det olagligt att föra i land avskurna hajfenor. Detta vore ett stort steg framåt, både för hajarna och resten av ekosystemet. Hajarna spelar nämligen en avgörande roll för den biologiska balansen i världens hav, och om de försvinner hotas även många andra arter.
För att ge medborgarna möjlighet att påverka lägger EU-kommissionen ut förslag till så kallat samråd. Det är en typ av remiss, där vem som helst har rätt att yttra sig över ett lagförslag. Samråden är tyvärr ganska bortglömda, men eftersom få svarar kan din röst få stor effekt.
Förbudet mot finning är just ett sådant förslag där vanliga människor kan spela en avgörande roll. Inspirerade av vattenmuséet Aquaria har Fiskejournalen gjort i ordning ett formulär, där du enkelt kan delta i samrådet och kräva ett stopp för den brutala hanteringen. Ditt engagemang är viktigt.

Klicka här för att läsa mer!

Fiskejournalen skriver även kontinuerligt om dumpning av fisk. Klicka här för att läsa mer om Fish fight-kampanjen.

Annons
AKTUELLT

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!