Laxen är värd mer än den kostar

– Vildlaxen bör få återvända till älvarna för reproduktion och ett hållbart sportfiske. (Foto: Bengt Olsson)
– Vildlaxen bör få återvända till älvarna för reproduktion och ett hållbart sportfiske. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna: Östersjöns vildlaxbestånd härstammar till största del från svenska vattendrag. Sportfiskarna oroas över den delade utvecklingen för landets laxälvar. De stora fjällälvarna i norra Sverige har för närvarande en bra utveckling med ett ökande antal hemvandrande leklaxar men de mindre skogsälvarna har svag eller ingen ökning. Skyddet för de svagaste laxälvarna måste förstärkas ytterligare.
Det mest rimliga vore att börja med att upphäva Sveriges permanenta undantag från EU:s dioxinregler och genomföra konkreta åtgärder som gör att fisken på sikt återigen kan bli tjänlig som livsmedel.
Då detta inte sker måste i vart fall förvaltandet av östersjölaxen utgå från principen att kompensationsodlad lax kan användas för yrkesfiske medan vildlax ska tillåtas återvända till sina hemälvar, för reproduktion och ett hållbart sportfiske baserat på varje bestånds bärkraft.
– Svenska älvar svarar för runt 95 % av all naturligt producerad lax i Östersjön. Vi har därför ett unikt ansvar för skydd av vildlaxen, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
Havs- och vattenmyndigheten föreslår nu nya regler för yrkesmässigt fiske efter östersjölax. Bland annat föreslås att yrkesfisket i Västerbotten och Norrbotten ska påbörjas två dagar tidigare än 2013. Sportfiskarna anser att förslaget går stick i stäv med behovet av att skydda de svaga laxbestånden i dessa län t.ex. i Råneälven, Åbyälven, Rickleån och Sävarån.
Positivt med årets förslag är att det kustnära yrkesfisket i det sydligaste kustområdet i närhet till Emån och Mörrumsån fördelas en fast fångstkvot på 400 laxar. Även om beräkningen är baserad på historiskt rapporterade fångster vid fastredskapsfiske och borde minska ytterligare ger förslaget ändå en större säkerhet, både för yrkesfisket i området och för dem som förvaltar det ekonomiskt viktiga sportfisket i Sveriges mest kända laxälvar.
– Att kvoten begränsas längs sydkusten är bra. Men är det egentligen rimligt att fortsätta subventionera ett yrkesfiske efter så få laxar? Istället för att kosta mycket för svenska skattebetalare skulle laxen kunna vara värd mycket för de näringar som är uppbyggda kring sportfiske längs älvarna, säger Stefan Nyström.

Läs HaVs förslag på fördelningen av årets laxkvot

Läs Sportfiskarnas remissvar här.

Publicerad: 09 May 2014
Av: Morgan Fihn

Intressanta fiskeprylar från vår butik: