Laxfällor utanför Mörrumsån

Beslutet är ett hot mot Mörrumsåns lax och fisketurism. (Foto: Joel Norlin)

Sportfiskarna:
Länsstyrelsen i Blekinge har gett en yrkesfiskare tillstånd att fiska med så kallad Push-up fälla i Mörrumsåns mynningsområde. Ett beslut som överklagas av Sportfiskarna.
– Länsstyrelsens beslut är helt vansinnigt. Mörrums laxar och havsöringar är mycket skyddsvärda och har en nedåtgående trend. Tillståndet borde aldrig ha getts, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
Mörrumsåns lax- och havsöringbestånd är bland landets mest kända och skyddsvärda fiskbestånd. De är unika för sin höga medelvikt och snabba tillväxt och laxbeståndet är dessutom ett av mycket få kvarvarande sydliga bestånd i Östersjön. Bestånden har under senare år uppvisat en vikande trend. När Länsstyrelsen inte tog hänsyn till varken det stora skyddsvärdet hos åns laxar och havsöringar eller sportfisket och fisketurismen vid Mörrumsån gjorde man enligt Sportfiskarna fel.
– Enligt aktuell förordning borde inte tillstånd ha getts givet det stora skyddsvärde som finns. Vi är övertygade om att tillstånden kommer att rivas upp, säger Stefan Nyström.
Som ett led i strävandena att stärka Östersjöns lax- och havsöringbestånd har Sportfiskarna instiftat en fond för Östersjölaxens bevarande. Som ett viktigt steg i detta bevarandearbete har Sportfiskarna nyligen förvärvat fiskerätter för fiske med fasta redskap utanför Mörrumsåns mynning. Motsvarande har även Sveaskog gjort med andra fisken i samma område. Allt för att underlätta och främja lax- och öringvandringen in till Mörrumsån. Sveaskog har även skärpt restriktionerna för sportfisket i Mörrumsån så att det endast får fångas och behållas en lax eller öring per fiskande och dygn.
– Länsstyrelsens beslut är att motarbeta ansträngningarna för att säkra laxens framtid i Mörrumsån och därmed även säkra framtiden för den fisketurism som varje år generererar mer än 50 miljoner kronor till bygden. Vi tycker att beslutet är obegripligt och räknar med att länsstyrelsen tar till sig av kritiken, avslutar Stefan Nyström.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!