Laxfestivalen tillbaka

En av Sveriges mest anrika trollingfisketävlingar, Laxfestivalen i Karlshamn, återuppstår. Några entusiastiska trollingfiskare vill väcka liv i tävlingen.
Laxfestivalen i Karlshamn väckte stor uppmärksamhet när den i början av 1990-talet exponerade ett laxfiske som ingen dittills ens vågat drömma om. Det ville till med laxar på tjugo plus om man skulle hamna på prispallen och femtonkiloslaxar fick knappast någon att höja på ögonbrynen.
Men laxfisket i Hanöbukten försämrades och konkurrensen från andra trollingtävlingar gjorde att det blev allt svårare att locka trollingfiskare till Blekinge. Från toppåret med över 170 startande team krympte deltagarantalet till 40-50 båtlag. När det dessutom blev problem med att hitta någon arrangör som var villig att åta sig jobbet gick Laxfestivalen i graven 2009, efter nästan 20 år.
– Men vi tyckte det var synd på en så fin tävling, så vi gjorde ett försök med en mindre trollingträff i våras och nu satsar vi på att återuppväcka Laxfestivalen, berättar Peter Svensson, fiskeguide och trollingentusiast från Bromölla. Till sin hjälp har han bland andra Glenn Bengtsson och Seppo Kolari. Dessa har engagerats av arrangörsklubben Mieådalens SFK för att hålla i arrangemanget.
Laxfestivalen 2011 kommer att genomföras som en tredagarstävling, 19-21 maj.
Peter håller på att bygga upp en egen hemsida för Laxfestivalen. Den är inte helt klar än, men tanken är att den ska innehålla all information, tävlingsregler, startlistor och möjlighet att anmäla sig. Du hittar den HÄR.
Svenne Andersson

Laxarna från Hanöbukten är verkligen värda att fiska efter. Här visar Team Extreme upp två skönheter, fångade vid en tidigare Laxfestival. (Foto: Svenne Andersson)


Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!