Laxfisket ger fler jobb i Norrbotten

Ann-Sofie Landin driver campingen i Jockfall, tillsammans med sin familj. (Foto: Bengt Nilsson)

Fisket och fisketurismen ger fler jobb till Norrbotten. Campingen i Jockfall bygger ut och räknar med ännu fler gäster nästa sommar. Samtidigt görs ansträngningar för att får upp ännu fler laxar i Kalixälven.

Ann-Sofie Landin, som driver campingen i Jockfall tillsammans med sin familj berättar för P4 Norrbotten att hon planerar att bygga ut till nästa säsong:
– Vi planerar för fler stugor, stugor med hotellstandard och vi hoppas att vi ska ha dem klara till säsongen 2016, säger hon till radion och fortsätter:
– Det här kommer att ge fler jobb.
Ann-Sofie Landin räknar med att man i år haft 20 procent nya gäster som aldrig tidigare varit i Sverige. Det har även kommit gäster från länder där campingen inte marknadsförts. Ute i Europa pratas det om hur bra fisket i Norrlandsälvarna blivit.
Det är naturligtvis det trägna fiskevårdsarbetet som börjat bära frukt och kanske framförallt att makthavarare både i Stockholm och Bryssel förstått att Östersjölaxen har större värde som levande fisk i älven än som kotletter i fiskdisken.
Nu görs ytterligare ansträngningar för att stärka uppgången av lax i Kalixälven. Det är Kalix älvs ekonomiska förening som kommit överens med lokala yrkesfiskare om att minska fisket med laxfällor i området.Med ekonomiskt stöd från älvens fiskevårdsområden, projektet Ge fan i vår vatten och Stiftelsen för Östersjölaxen arrenderas 17 fiskeplatser för fasta fisken under fem år.
Läs och lyssna på inslaget i P4 Norrbotten.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!