Laxfrågan till EU

Sportfiskarna går direkt till EU för att rädda laxen i Östersjön. Kravet är ett omedelbart stopp för fisket i havet.
Med anledning av den mycket svaga laxstigningen i år har Sportfiskarna beslutat att vända sig direkt till EU med sina krav. Med på vagnen är Finlands Fritidsfiskares Centralorganisation och Kommunförbundet i Norrbotten.
– Vi vill lyfta fram och visa att 2010 har varit ett katastrofalt laxår och att det nu krävs åtgärder, säger biologen Glenn Douglas som jobbar med laxfrågor på Sportfiskarna i Luleå.
Enligt alla prognoser skulle 2010 bli ett riktigt toppår för laxen i Östersjön. Men stigningen har inte alls motsvarat förväntningarna – i många vattendrag är den mindre än hälften mot förra året.
I skrivelsen pekar organisationerna ut den låga smoltöverlevnaden och ökat tryck från kommersiellt laxfiske som huvudskäl till det låga antalet lekvandrande laxar. I skrivelsen uppmanas EU att följa rådet från sin egen kommitté för fiskerinäringen (STECF). Det rådet går ut på att inte tillåta havsfiske förrän målet om att 80 procent av maximal smoltproduktion har uppnåtts.
– Som situationen är idag borde fisket i havet stoppas, konstaterar Glenn Douglas.
Svenne Andersson

Det är rejäl uppförsbacke för Östersjölaxen. Alldeles för få laxar försöker ta sig upp i älvarna. (Foto: Hans Schibli)

Annons
AKTUELLT

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!