Laxkvoten ett steg i rätt riktning

Sportfiske är en hållbar framtid för älvdalarna. (Foto: Johan Larsson)

Sportfiske är en hållbar framtid för älvdalarna. (Foto: Johan Larsson)

Sportfiskarna: EU:s fiskeministrar följde inte forskarnas rekommendation för fångstkvoten för Östersjölax, men minskningen med 10 % jämfört med 2014 ligger relativt nära det internationella havsforskningsinstitutet, ICES, råd. Det finns nu en god chans att kvoten kan sammanfalla med ICES rekommendationer till 2016.
– 2004 låg fångstkvoten för Östersjölax på över 400 000 individer, att ministerrådet nu beslutat om en fångstkvot på 95 928 individer får ses som ett godtagbart resultat. Vi har de senaste åren haft goda återkomster av lax i de stora Norrlandsälvarna vilket tydligt visar att vi är på rätt väg, kommenterar Glenn Douglas, Sportfiskarnas sakkunnige för Östersjölaxfrågor.
De senaste åren har trenden varit att de stora Norrlandsälvarna haft ökande återkomst av lax. Detta tack vare minskade fångstkvoter och en styrning av det svenska yrkesfisket till kustnära fiske med inriktning på fångst av främst odlad lax från utbyggda älvar. Många av de mindre vildlaxälvarna har dock fortfarande svaga bestånd. Därför är det fortsatt viktigt att fiskekvoterna minskas enligt forskarnas råd. Samtidigt aktualiseras nu behovet av konkreta åtgärder i dessa älvar för att komma vidare med utvecklingen av de svaga vildlaxbestånden.
– Nästa steg för laxförvaltningen är att införa en älvspecifik förvaltning av laxbestånden. Andra nödvändiga åtgärder är att bygga fungerande vandringsvägar, anpassa vattenregleringen, riva ut mindre kraftverk och helt få bort kustfisket utanför svaga älvar, säger Glenn Douglas.
Stabila återkomsterna av vildlax kan på sikt generera ett regionalt uppsving för besöksnäring och lokalt näringsliv. En annan viktig uppgift är därför att nu anpassa fiskeregler och lokal infrastruktur för att möta en utveckling med ökad fisketurism. En förbättrad fångstrapportering är även viktigt för förvaltning av bestånden och för sportfiskets utveckling i älvarna. En ökande besöksnäring baserad på laxfiske är en samhällsekonomiskt lönsam och långsiktigt hållbar utveckling som bör ha företräde framför kortsiktig exploatering.
– De flesta vilda laxar i Östersjön kommer från svenska älvar. Man kan därför säga att skyddet av vildlaxen är en svensk angelägenhet. Det är även oerhört viktigt för besöksnäringen och den regionala utvecklingen i älvdalarna att vi upprätthåller den positiva trenden för vildlaxen, avslutar Glenn Douglas.

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!