Leopardbult fångad för första gången

Adam med Sveriges första spöfångade leopardbult. Den vackra fisken vägde 13 gram och väckte stor glädje ombord. Foto: Adam Alexandersson

Den duktiga artjägaren Adam Alexandersson blev först i landet med att spöfånga en leopardbult. Fisken var elva centimeter lång och innebar att Adam nu har landat 95 arter i svenska vatten. En enastående bedrift, inte minst eftersom det är Adams andra art som han är ensam om att ha fångat i Sverige!

Leopardbulten fångades i Gullmarsfjorden och högg på en liten räkagnad krok på arton meters djup, precis i övergången mellan klipp- och sandbotten. Trots att den är extremt ovanlig förstod Adam direkt vad han fångat.

”Vi visste att det fanns leopardbult där eftersom vi studerat dykfilmer från området”

– Vi visste att det fanns leopardbult där eftersom vi studerat dykfilmer från området. Därför var det ingen slumpfisk, men visst måste man ha tur för att få den att hugga, berättar han.

För Adams del är det andra gången han fångar en art som ingen annan lyckats krokfånga i Sverige.
– För några år sedan fick jag en spetsstjärtad smörbult. Den fångade jag också i Gullmarsfjorden, men på mycket större djup. Även där hade jag förstås tur att lyckas, erkänner den ödmjuke artjägaren.

Spetssjärtad smörbult. Foto: Adam Alexandersson

Adams mål är nu att nå 100 arter, något som endast Magnus Durell och Anders Lilja hittills klarat av.
Kanske kan det rent av ske i samband med nästa expedition, som förläggs till de artrika djupen vid 10-gradarn.
– Ja, det är förstås möjligt, men kräver i så fall en hel del flyt. Jag saknar flera arter som finns där ute, bland annat lubb, blåkäft, blålånga, vitrocka, blåkäxa, håkäring och hälleflundra, berättar han.

Fisket kommer att ske på Ulf Stahres båt Falken och den framgångsrika artjägaren Hans Lindqwist, som hittills lyckats fånga 96 arter, finns med ombord.

Kanske kan de både vännerna nå drömgränsen under samma fiskepass?

Hans Hällman

Annons
1 kommentar

E-postadressen publiceras inte.

  • Snyggt jobbat..det bliver svårare frarøver.. Men grattis till dom två Nya….sjælv har jeg bara 37 olika havsfisk arter..

AKTUELLT

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Temadag om vattenvård och flugfiske

Hur skapas förutsättningar för välmående vattendrag och starka öringbestånd? Det och mycket annat kommer att diskuteras den 10 september då Tranås Energi bjuder in till en fullspäckad temadag. Deltagarna får bland annat besöka Visskvarns kraftstation och lyssna på föredrag av fiskeprofilen Johan Klingberg och Sportfiskarnas biolog Mattias Larsson.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!