Leopardbult fångad för första gången

Adam med Sveriges första spöfångade leopardbult. Den vackra fisken vägde 13 gram och väckte stor glädje ombord. Foto: Adam Alexandersson

Den duktiga artjägaren Adam Alexandersson blev först i landet med att spöfånga en leopardbult. Fisken var elva centimeter lång och innebar att Adam nu har landat 95 arter i svenska vatten. En enastående bedrift, inte minst eftersom det är Adams andra art som han är ensam om att ha fångat i Sverige!

Leopardbulten fångades i Gullmarsfjorden och högg på en liten räkagnad krok på arton meters djup, precis i övergången mellan klipp- och sandbotten. Trots att den är extremt ovanlig förstod Adam direkt vad han fångat.

”Vi visste att det fanns leopardbult där eftersom vi studerat dykfilmer från området”

– Vi visste att det fanns leopardbult där eftersom vi studerat dykfilmer från området. Därför var det ingen slumpfisk, men visst måste man ha tur för att få den att hugga, berättar han.

För Adams del är det andra gången han fångar en art som ingen annan lyckats krokfånga i Sverige.
– För några år sedan fick jag en spetsstjärtad smörbult. Den fångade jag också i Gullmarsfjorden, men på mycket större djup. Även där hade jag förstås tur att lyckas, erkänner den ödmjuke artjägaren.

Spetssjärtad smörbult. Foto: Adam Alexandersson

Adams mål är nu att nå 100 arter, något som endast Magnus Durell och Anders Lilja hittills klarat av.
Kanske kan det rent av ske i samband med nästa expedition, som förläggs till de artrika djupen vid 10-gradarn.
– Ja, det är förstås möjligt, men kräver i så fall en hel del flyt. Jag saknar flera arter som finns där ute, bland annat lubb, blåkäft, blålånga, vitrocka, blåkäxa, håkäring och hälleflundra, berättar han.

Fisket kommer att ske på Ulf Stahres båt Falken och den framgångsrika artjägaren Hans Lindqwist, som hittills lyckats fånga 96 arter, finns med ombord.

Kanske kan de både vännerna nå drömgränsen under samma fiskepass?

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Sportfiskare rapporterar om fiskars hälsa

Har du sett sjuk, skadad eller död fisk under årets fiskepass? I så fall vill Statens veterinärmedicinska anstalt att du rapporterar dina iakttagelser. Sportfiskare kan på så sätt bidra med värdefull information när fiskarnas hälsa nu kartläggs.

Mängder av spökredskap uppfiskade i Norge

Nyligen avslutades en lyckad expedition, som syftade till att befria det norska kustvattnet från förlorade fiskeredskap. Insatsen resulterade bland annat i att 850 nät och 150 krabbtinor kunde plockas upp.

SM i gädda avgjordes i tät slutstrid

I dag gjorde tio team upp om den åtråvärda segern i SM i gädda – Catch with Care Sportfishing Masters 2017. Tävlingen avgjordes i Nyköpings skärgård och den direktsända kampen blev en nervpirrande holmgång. Eftermiddagens slutspurt blev avgörande och när båtarna vände hem hade team Jiggar.nu lyckats allra bäst.

Fusk med svensksåld tonfisk

Stockholms miljöförvaltning har avslöjat att butiker sålt tonfisk som behandlats för att se rödare och färskare ut. Att äta för gammal tonfisk kan ge histaminförgiftning – något som kan vara mycket allvarligt.

Rafflande slutspurt i SM i gädda

Många av Sveriges duktigaste gäddfiskare har under året kämpat om en exklusiv finalplats i SM i gädda – Catch with Care Sportfish Masters. I helgen avgörs tävlingen under festliga former i Nyköping. I morgon ska de tio högst placerade teamen från de första två finaldagarna göra upp om den åtråvärda titeln. För alla som inte kan följa

ICE HELIX – Humminbirds satsning på isfiske

Teknikföretaget Humminbird har nyligen släppt två ekolod lagom till vinterns stundande ispass. ICE HELIX-serien är fulladdad med nyutvecklad teknik som säkert kan falla många isfiskare i smaken.

Fiskade tillsammans med 3-åring – fick monstergädda

Att fånga en av årets största gäddor är en dröm för många. Och att få uppleva det tillsammans med sin treårige son – som dessutom håvar fisken – gör ju inte saken sämre. Här kommer Christoffer Svenssons egen berättelse om gårdagens oförglömliga drömfiske på Vänern!

Deppiga fiskar kan ge nya läkemedel

Depression drabbar många djurgrupper – och fiskar är inget undantag. Amerikanska forskare är nu i full gång med att studera deprimerade zebrafiskar i hopp om att kunna utveckla antidepressiva läkemedel.

Fiskejournalen – en tidning i medvind!

Nyligen publicerades en sammanställning av hur det går för landets tidskrifter. Många har tappat läsare sedan fjolårets mätning, men det finns undantag. Två lysande exempel är Fiskejournalen och Allt om Flugfiske, som i år har 18 respektive 15 procent fler läsare. Snacka om medvind!
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!