Leopardbult fångad för första gången

Adam med Sveriges första spöfångade leopardbult. Den vackra fisken vägde 13 gram och väckte stor glädje ombord. Foto: Adam Alexandersson

Den duktiga artjägaren Adam Alexandersson blev först i landet med att spöfånga en leopardbult. Fisken var elva centimeter lång och innebar att Adam nu har landat 95 arter i svenska vatten. En enastående bedrift, inte minst eftersom det är Adams andra art som han är ensam om att ha fångat i Sverige!

Leopardbulten fångades i Gullmarsfjorden och högg på en liten räkagnad krok på arton meters djup, precis i övergången mellan klipp- och sandbotten. Trots att den är extremt ovanlig förstod Adam direkt vad han fångat.

”Vi visste att det fanns leopardbult där eftersom vi studerat dykfilmer från området”

– Vi visste att det fanns leopardbult där eftersom vi studerat dykfilmer från området. Därför var det ingen slumpfisk, men visst måste man ha tur för att få den att hugga, berättar han.

För Adams del är det andra gången han fångar en art som ingen annan lyckats krokfånga i Sverige.
– För några år sedan fick jag en spetsstjärtad smörbult. Den fångade jag också i Gullmarsfjorden, men på mycket större djup. Även där hade jag förstås tur att lyckas, erkänner den ödmjuke artjägaren.

Spetssjärtad smörbult. Foto: Adam Alexandersson

Adams mål är nu att nå 100 arter, något som endast Magnus Durell och Anders Lilja hittills klarat av.
Kanske kan det rent av ske i samband med nästa expedition, som förläggs till de artrika djupen vid 10-gradarn.
– Ja, det är förstås möjligt, men kräver i så fall en hel del flyt. Jag saknar flera arter som finns där ute, bland annat lubb, blåkäft, blålånga, vitrocka, blåkäxa, håkäring och hälleflundra, berättar han.

Fisket kommer att ske på Ulf Stahres båt Falken och den framgångsrika artjägaren Hans Lindqwist, som hittills lyckats fånga 96 arter, finns med ombord.

Kanske kan de både vännerna nå drömgränsen under samma fiskepass?

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Enorm havsöring på abborrjigg

När Jesper Ekberg landfiskade i Kalmarsund var abborrarna som bortblåsta. Men den lätta utrustningen fick ändå bekänna färg då ett våldsamt hugg följdes av vilda rusningar. Hade ännu en gädda attackerat den lilla jiggen? Nej, men en urstark havsöring på 6,65 kilo!

Sveriges kustlinje kartlagd

Bilden av Sveriges 4800 mil långa kustlinje är nu mer tillförlitlig än någonsin. Lantmäteriet och Sjöfartsverket är nämligen klara med den kartläggning som inleddes 2005.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!