Leopardbult fångad för första gången

Adam med Sveriges första spöfångade leopardbult. Den vackra fisken vägde 13 gram och väckte stor glädje ombord. Foto: Adam Alexandersson

Den duktiga artjägaren Adam Alexandersson blev först i landet med att spöfånga en leopardbult. Fisken var elva centimeter lång och innebar att Adam nu har landat 95 arter i svenska vatten. En enastående bedrift, inte minst eftersom det är Adams andra art som han är ensam om att ha fångat i Sverige!

Leopardbulten fångades i Gullmarsfjorden och högg på en liten räkagnad krok på arton meters djup, precis i övergången mellan klipp- och sandbotten. Trots att den är extremt ovanlig förstod Adam direkt vad han fångat.

”Vi visste att det fanns leopardbult där eftersom vi studerat dykfilmer från området”

– Vi visste att det fanns leopardbult där eftersom vi studerat dykfilmer från området. Därför var det ingen slumpfisk, men visst måste man ha tur för att få den att hugga, berättar han.

För Adams del är det andra gången han fångar en art som ingen annan lyckats krokfånga i Sverige.
– För några år sedan fick jag en spetsstjärtad smörbult. Den fångade jag också i Gullmarsfjorden, men på mycket större djup. Även där hade jag förstås tur att lyckas, erkänner den ödmjuke artjägaren.

Spetssjärtad smörbult. Foto: Adam Alexandersson

Adams mål är nu att nå 100 arter, något som endast Magnus Durell och Anders Lilja hittills klarat av.
Kanske kan det rent av ske i samband med nästa expedition, som förläggs till de artrika djupen vid 10-gradarn.
– Ja, det är förstås möjligt, men kräver i så fall en hel del flyt. Jag saknar flera arter som finns där ute, bland annat lubb, blåkäft, blålånga, vitrocka, blåkäxa, håkäring och hälleflundra, berättar han.

Fisket kommer att ske på Ulf Stahres båt Falken och den framgångsrika artjägaren Hans Lindqwist, som hittills lyckats fånga 96 arter, finns med ombord.

Kanske kan de både vännerna nå drömgränsen under samma fiskepass?

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Börja fiska i sommar!

Är du 16 år eller yngre och vill fiska under sommarlovet men saknar utrustning? Ingen fara, tack vare ett unikt projekt kan du nämligen låna en fiskeutrustning hela sommaren!

Envishet gav 125-centimetare

Pelle Wallquist fortsatte att lägga timme efter timme i ett vatten han trodde på, trots att storhuggen uteblev. Men i går kom beviset på att magkänslan var kalibrerad. Ett ”bottennapp” började plötsligt röra på sig och snart lyfte han upp en vacker madame på 125 centimeter.

Krafttag mot läkemedel i svenska vatten

Regeringen vill se en minskning av läkemedelsrester i svenska vattendrag. Därför ger man nu på bidrag för tekniska investeringar som förbättrar reningen av avloppsvatten. 

Ny drömabborre för Dejan

Abborresset Dejan Milosevic fångade nyligen en fantastisk abborre under ett kvällspass i vårsolen. Fisken bjöd på ett stenhårt hugg och vägde in på 2,25 kilo.

8-fjordar får miljöpris

Projekt 8-fjordar tilldelas vattenmiljöpriset Sjöstjärnan för sitt arbete i Bohusläns fjordsystem.  – Riktigt roligt! Det här betyder jättemycket för oss, hälsar projektledaren Niclas Åberg.

Sportfiskare sökes till norskt tonfiskprojekt

Norska Havsforskningsinstituttet söker sportfiskare till en märkningsstudie på blåfenad tonfisk. Sportfiskarnas nationalitet är inte viktig – däremot sälls stora krav på både erfarenhet och utrustning.

Jörgens megaborre – nu också på film!

I veckan skrev vi om fiskeprofilen och abborrnestorn Jörgen Larssons svenskfångade personbästa – en ståtlig jägare på 2010 gram. Här kommer en film på den mäktiga releasen!

Boktips: ”Färnan – min favoritfisk”

Många metare har ett passionerat förhållande till färnan. En av dessa är biologen och specimenmetaren Carl-Johan Månsson som har skrivit en hel bok om hur denna stridbara fisk lever och kan fiskas.

Laxar i Lagan plågas till döds

Ett tiotal laxar har simmat in i en dödsfälla utan återvändo vid kraftverket i Laholm. Fiskarna är tydligt plågade och har drabbats av svampangrepp i det varma vattnet. – Nu får det räcka med djurplågeriet! Laxarna kan inte simma upp och de kan heller inte backa ner. Detta händer regelbundet och varför inte dammtröskeln som

Gäddfiske gav mäktig mal

När Aldin Ferhatovic fiskade kustgädda från land tog det plötsligt tvärstopp. Hans gäddjigg hade nämligen fallit en stor mal i smaken.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!