Locket på i Arjeplog

Arjeplogs allmänning vill lägga locket på när det gäller utbyggnaden av Arjeplogsströmmarna. Föreningen går så långt att man kräver att kommunen ska tysta ner en kritisk tidning.
Striden kring kraftverksbygget i Arjeplog har blivit som ett öppet sår i Arjeplog. Det har delat befolkningen i två läger som inte längre kan kommunicera med varandra på ett civiliserat vis.
När Johan Fjellström skrev en kritisk artikel i sin tidning, The Arjeplog Times, tog det hus i helsicke. Allmänningens förvaltare Kenth Björk reagerade våldsamt och i ett brev till kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson kräver han att ”kommunen reagerar på den här typen av artiklar”.
– Det är ju fruktansvärt att dom på Allmänningen tror att det är OK att agera så här, säger Johan Fjellström som blev lika häpen som alla andra över vad som närmast kan beskrivas som rena öststatsmetoderna, där politikerna styr pressen.
Johan Fjellström äger och driver The Arjeplog Times, tillsammans med sin hustru Ilona. Tidningen fungerar främst som ett informationsblad för de tusentals utlänningar som är engagerade i biltestindustrin i Arjeplog. För några veckor sedan skrev Johan Fjellström en artikel med rubriken ”Power station planned i good fishing river”. Artikeln för ett allmänt resonemang kring planerna på att bygga ett kraftverk i det berömda fiskevattnet och redovisar kritiska synpunkter från bland andra Sportfiskarna och Älvräddarna.
Kommunalrådet agerade som Allmänningen ville och skrev ett brev till Fjellström där hon krävde en förklaring till artikeln.
– Det var förhastat av henne. Hon borde ha talat om för dom man får vända sig till Pressens opinionsnämnd om man har klagomål på vad som skrivs i en fristående tidning, avslutar Fjellström.
Du kan läsa artikeln i nr 5 av Arjeplog Times, på den här länken.
Svenne Andersson

Kraftverksbyggarna i Arjeplogs Allmänning vill sätta munkavle på Johan Fjellström, redaktör för The Arjeplog Times.


Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!