Annons
Annons

Lovande löften i statsbudgeten

Annons

Är det en ny era av fiskepolitik vi ser? (Foto. Anders Nicander)

Som vi berättade häromdagen vill regeringen satsa över två miljarder på, vad man kallar, havsplanering. Resursen ska brukas utan att förbrukas, säger man.
”Förutsättningen för att nå regeringens mål, att den svenska fiskerinäringen ska producera fisk och fiskeprodukter som efterfrågas av konsumenterna och bidrar till att skapa arbete, välfärd och levande kust- och insjösamhällen, är att allt fiske bedrivs resurseffektivt och miljömässigt hållbart.”
Så inleds det stycke i budgetpropositionen som avser förvaltningen av fisket. Och läser man vidare det verkar som om regeringen tagit intryck av den massiva kritik som riktats både den inhemska fiskepolitiken som fiskepolitiken inom EU. Man vill förbjuda utkast av fisk så snart som möjligt och man vill få till en förvaltningsplan för den hårt trängda östersjölaxen. Hela skrivningen har en anda av en ny tid och visar en tydlig insikt att havets resurser är ändliga och att vi måste begränsa uttaget av fisk.
Lite märkligt kan tyckas att det förslag till ny fiskelagstiftning som lades fram tidigare i år var långt ifrån lika insiktsfull. Där talas det om att ett lönsamt yrkesfiske är det viktigaste målet med havsförvaltningen. Menar regeringen allvar med det man säger i budgetpropositionen ser man till att omarbeta förslaget till ny fiskelag och tar istället fram ett förslag som är ett barn av samma positiva anda.
Anders Nicander

LÄS OCKSÅ

Annons
16 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • det låter bra i ordalag ,men det blir väl som det brukar i praktiken =händer troligtvis inte så mycket som gynnar oss sportfiskare,yrkesfisket lär nog få härja fritt som vanligt och fortsätta med svartfiske, eller skylla på att det ej går att få till stånd förändringar om inte hela EU stöder alla beslut.
  uffe-jokers

 • Uffe: Det finns yrkesfiskare som fiskar svart. Det finns yrkesfiskare som inte fiskar svart. Den svarta marknaden finns i alla branscher och det är en utopi att en bransch skall innehålla uteslutande änglar och därmed inte branschens fel som sådan. Jag vet sportfiskare som säljer sin fångst, det gör inte alla sportfiskare till svartfiskare.

  Det intressanta är ju bara att ingen av dessa svartfiskare, oavsett kategori, ser sig som svartfiskare.

 • det var inte menat att det skulle låta som att jag drar alla över samma kam ,det finns seriösa yrkesfiskare oxå ,men om man följer diverse olika media ser man att inom den kåren är det vanligt att det fuskas med loggböcker och annat för att kunna fiska mer än man får .en som kallar sig sportfiskare och säljer sin fångst, är inte i mina ögon någon sportfiskare ,och stämmer heller inte in på de etiska regler sportfiskeförbund m m tycker en sportfiskare skall följa,det är såna personer som förstör för de seriösa sportfiskarna ,på samma sätt de svartfiskande yrkesfiskarna förstör för de seriösa,det finns alltid folk inom alla näringar/branscher som förstör för andra

 • Josef: Skillnaden är väl att det knappast finns några sportfiskare som skövlar bestånd, förstör bottnar och dessutom fångar tusentals ton med fisk och säljer dem svart, att jämföra den ”piss i havet” som vissa skrupelfria sportfiskare säljer med det organiserade tjuvfiske som en del av yrkesfisket pysslar med är löjligt.

 • Instämmer Raffen!! Inga namn nämnda men han är ju riktigt blåst!

 • Jaha. Då är väl det Ok att svartfiska då. Bara man gör det i en liten skala då. Och ni är sportfiskare säger ni?

 • Josef: Som vanligt så tolkar du det du läser som fan tolkar bibeln, vem i hela friden har påstått att någon form av tjuvfiske är okej?

  Det vi skriver är att det ta mig sjutton inte går att jämföra idioter som drar upp tusentals ton med några som drar upp några kg, har du någon gång hört tals om att det döms ut olika straff beroende på hur allvarliga brott som begåtts?

  Troligt är väl att du jämför en unge som snattar lite godis med en bakrånare som stjäl miljoner, men det gör faktiskt inte folk i allmänhet..

  Att du försvarar yrkesfisket oavsett vilka lagbrott de begår, oavsett hur mycket bottnar de än förstör, oavsett hur mycket bidrag de får och oavsett vilka fiskbestånd de ruinerar det vet vi redan, och det är en av anledningarna till att du hela tiden får mothugg utav i princip alla som skriver här.

  Jag satt förresten för skoj skull häromdagen och kollade igenom en del av dina historiska inlägg och gjorde för att glädja dig en lista över några av de förutom mig som helt förkastat de grodor som raskt och glatt skuttat ur dig. Så här följer listan över dessa personer.. och den är inte på något vis komplett..

  Anders Nicander, Erik L, Ratatosk, Martin Å, JS, Rolf Larsson, Krister Olausson, Lars Norqvist
  Robert Westin, Leif Sundberg, Gustaf Lif, John Schütte, Jerker, Peter, Christer Larsson, Johan, Martin Falklind..

  Listan över de som bryr sig om natur, fauna, miljö och våra hav och som dessutom haft ork nog att försöka få dig att förstå hur vår omgivning fungerar hade alltså kunnat göras oerhört mycket längre, de som höll med dig (ens i någon form) kunde däremot räknas till ungefär hälften av fingrarna på en hand..

  Men, jag antar att alla dessa är jag, med alla mina olika alias.. eller hur Josef? :D

 • Anders Nicander, Erik L, Ratatosk, Martin Å, JS, Rolf Larsson, Krister Olausson, Lars Norqvist
  Robert Westin, Leif Sundberg, Gustaf Lif, John Schütte, Jerker, Peter, Christer Larsson, Johan, Martin Falklind..

  anser nog att knubbsälen är helt oskyldig till att torsken är borta längs Västkusten. Och jag anser att det är knubbsälen som är skyldig till att torsken är borta. Med tiden får se vi om jag är lika idiotförklarad.

 • Josef!

  Vad jag tycker berättar jag själv. Det har du ingen rätt att göra.

  Dessutom står jag för vad jag tycker och visar vem jag är när jag framför mina åsikter.

  Anders Nicander

 • Josef: Det finns ett par saker som du tydligen missat helt i debatten..

  Den första är att ingen förutom du lever i villfarelsen att det är sälen som betat ned bestånden eftersom nämnda bestånd kontinuerligt sjönk även under perioder när bara vi hade en spillra av den sälstam vi har idag. Att 2000 knubbsälar skulle kunna skyllas för detta när de enbart åt cirkus 1% av vad yrkesfisket plockade upp i samma områden under samma tidsperiod är helt ologiskt, men troligen just därför helt i linje med dina hemmasnickrade teorier.

  För det andra så har jag och de flesta andra upprepade gånger förklarat att som det ser ut med bestånden idag så spelar knubbsälsbestånden säkerligen en viss roll för fiskbeståndens återhämtning, men knubbsälarna är bara en av många faktorer som spelar in och det är den faktor som man i absolut sista hand skall ge sig på eftersom de som var orsaken till att problemen uppstod från början är de man borde åtgärda först, och det långt innan man ger sig på de arter är en del av vår fauna och i grunden helt oskyldiga till det vi människor lyckats att ställa till med.

 • Jag förbehåller mig också rätten att berätta vad jag tycker själv.

 • Jag lyfter hatten för dina inlägg ”Raffen”.

  Jag kan oxå meddela att jag och några grabbar från Kungsbacka Sportfiskeklubb var ute och kustfiskade i lördags i Lysekil och Mollösund. Jag kan glädjande konstatera att vi såg mycket 1-åriga torskar. Även några några 1-åriga blekor. Kanske börjar en restriktiv fiskeripolitik äntligen bära frukt. :-)

 • Martin Å: Jättekul att höra, jag har nämligen precis samma erfarenheter från fisket här runt ön, jag bor alltså på Käringön om nu någon missat det.

  Vi har alltså också roligt nog fått mängder med 1 och 2-åriga blekor och torskar, intressant är att vi fått en hel del runt kobbar och skär strax söder om Måseskär, och då även i närheten av Svarten, och som alla som känner till vattnen här ute är bergis medvetna om hur mycket knubbsäl där finns..

  Men, Knubbsälarna där kanske går, eller simmar över ån för att hämta vatten.. Vem vet, kanske Josef gör det? ;)

 • På senhösten finns det ofta stora stim med torskfisk, när vintern är över är de borta. Förklaringen är att knubbsälen äter andra arter på sommaren än på vintern.

  Det har varit likadant varje år. Nu vänder det har jag hört femtielva gånger. Och så kommer det vara nästa år med. Med de bestånd av säl vi har kan det inte vända.

 • Josef: Och vilken forskning använder du som stöd för att knubbsälen skulle gå över i en diet med större inslag av torskfisk vintertid?

  Vore inte det rimligare att den istället gick över till den feta energirika sill som då kommer in i våra fjordsystem?

  Att du helt missat det faktum att vi sportfiskare i år fått både fler och större blekor än på många år är väl inte så konstigt med tanke på att du troligen aldrig fiskat överhuvudtaget. Men man kan ju fråga sig varifrån dessa fiskar kom, för de åts ju enligt dig upp i vintras… Det VET du ju :D

  Samma sak gäller ju alla de torskar som ungarna fick när det fiskade på kajen utanför färjan nu i somras, de hade säkert köpt fisken av Folke i fiskaffären bara för att skoja med oss.. eller kanske inte?

  F.ö kan ju bara nämnas det att Josef försöker lura läsarna att tro att att våra svenska knubbsälar är helt världsunika eftersom de är det enda inhemska rovdjuret i hela världen som lyckats med bravaden att nästan utrota sina naturliga bytesdjur. Märk väl, Josef påstår alltså att de är det enda rovdjur som lyckats med detta i hela världen, någonsin.. :D

  Näe du fabeljosef, dra filten över huvudet igen och dröm vidare, här finns det ingen som tror ett skvatt på dina yrkesfiskeskrönor.

 • Tryckfelsnisse var här igen.. det skulle givetvis vara.. ”alla de torskar mellan 0,5 och 2 kg som ungarna fick..”

Annons
AKTUELLT

Laxsmugglingsdom överklagas – åklagaren yrkar på fängelse

Tingsrättens friande dom i laxsmugglingsfallet i Blekinge överklagas och kammaråklagare Ingvar Wennersten yrkar återigen på långa fängelsestraff och dryga böter. Det rapporterar SVT Blekinge. Den tidigare ordföranden och en anställd vid den, numera nedlagda, Blekingefiskarnas Centralförening skulle, enligt åtalet, ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under en lång tid. Men de båda friades från misstanken

Big Fish Man till Fiskekryssningen

Jakub Vagner eller ”Big Fish Man” som han kallas i sin TV-serie på Discovery , kommer till Sverige i februari. Han ska vara med på Fiskekryssningen där Martin Falklind kommer att intervjua honom om hans äventyr. Det här är intervjun du inte får missa, när vår Svenska fiskeäventyrare Martin Falklind ska djupintervjua Jakub Vagner ombord på

Kolla in de nya JIGSkinzen

Nu kommer Cwc med ny, spännande produkt. Det är BFT JIGSkinz som ska ge dina söndertuggade beten en ny finish. Skinnen som du själv trär på betena kommer i fyra olika utförande: gädda, abborre, mört och strömming och varje utförande finns i tre olika storlekar. ”Klipp till BFT JIGSkinz i rätt längd. Trä det över

Maximera fiskeåret 2016 – så får du flest dagar vid vattnet

Vi har synat kalendern och hittat de bästa sätten att maximera din fisketid med att ta så få semesterdagar som möjligt. Långfredagen infaller på fredagen den 25 mars. Även Annandag påsk, den 28 mars är röd, och infaller alltså på måndagen som följer. Långhelgen är redan där 4 dagar lång, men tar du ut 4

Så fångade han 17-kilosgäddan

17,34 kilogram fördelade på 131 centimeter. Nyligen drogs en av Norges största gäddor genom tiderna upp. För Fiskejournalen berättar Andreas Ånerud Johansen om hur han fångade monsterfisken. Det är ungefär två veckor sedan Andreas Ånerud Johansen drog upp jättegäddan. Han var ute på en tvådagarsutflykt i en av de största sjöarna i östra Norge. Första

HaV vill fördela fisket annorlunda

Kollektiva fiskstopp ska undvikas och utkasten av fisk minska. Det är målet med Havs- och vattenmyndighetens nya förslag på system för att fördela fiskemöjligheterna. Tidigare har man jobbat med vecko- eller månadsransoner, nu föreslår HaV ett system med individuella, årliga fiskemöjligheter inom det demersala fisket, vilket betyder fiske efter skaldjur och bottenlevande fisk. Förslaget gäller

Sportfiskarna vill skärpa förvaltningen av skarv och säl

Skarvarna och sälarna blir allt fler – och beståndet måste börja förvaltas bättre för att man i stället ska prioritera skyddet av hotade fiskbestånd. Det skriver Sportfiskarna på sin hemsida. – I dag är beståndsstatusen för skarv och säl klart bättre än för många fiskarter. Det är dags att se över hur skarven och sälen

Gädd-SM-vinnarna om guldtaktiken

Tuffast möjliga förutsättningar. Då var det ett hemmateam som klev fram. – Jag tror hemmaplan var en enorm fördel under två dagars tävling med så här dåligt fiske, säger Håkan Björk från Team Karlskronafiske som vann SM i Gädda. Grå himmel; blåsigt och blött – SM avgjordes under tuffast möjligt förutsättningar. Men Team Karlskronafiske hade

Gös attackerar dykare

Gösen är en egendomlig fisk tillika en våra största sötvattenspredatorer. Se filmen där dykaren åker på stryk av en bastant fisk. Att gösen befinner sig högt upp i näringskedjan är enkelt att se om man kikar på den här filmen. En oinbjuden gäst i form av en dykare kommer för nära en stor gös vilket

Laxen ska kunna stiga i Dalälven

I torsdags höll Nedre Dalälvens fiskeprojekt, som samlar flera organisationer, stormöte i Gysinge. Målet: Att lax och öring ska kunna ta sig förbi fler kraftverk i Dalälven, skriver P4 Gävleborg. Lax och öring som vill vandra uppåt hindras tidigt i Nedre Dalälven, det första vattenkraftverket kommer redan vid Älvkarleby kraftstation. Men längre upp finns de

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons