Lura storgäddan på den första isen

Jonas Olsson med en grann ismetegädda. (Fotograf: Mikael Gustavsson)

Hur lär man sig att fånga mer och större fiskar? Jo, man tar lärdom av proffsen förstås! Jonas Olsson från Happy Angler Pro Team vet hur man fångar drömgäddan. Här kommer många fisketips som är enkla att testa. Håll till godo!
Hösten i år övergick fort i vinter. Men till skillnad från svampplockare gläds många fiskare av de tidiga minusgraderna. Det gäller särskilt isfiskarna som nu kan finna isar i många delar av landet. Rapporter om premiärfiskar och glada fångstmän kommer i strid ström och många upplever det första isfisket som säsongens bästa. En av landets mest rutinerade och framgångsrika ismetare är Jonas Olsson från Happy Anglers Pro Team . Han är glad för den tidiga säsongspemiären och har redan hunnit landa flera imponerande fiskar.
– Ismete efter gädda är ju ett fiske man verkligen längtar efter, berättar Jonas entusiastiskt.
Men för ett lyckat isfiske krävs rätt utrustning. Isdubbar är alltid ett måste, liksom kunskap om isens tjocklek. Annan självklar utrustning för Jonas är en godkänd våg samt tänger för avkrokning. Han har dessutom alltid med en avkrokningsmatta och vågsäck för snabb, säker och skonsam återutsättning.Till ismete använder Jonas en Ambassedeur 5500 lc, som han tycker har lagom storlek till hans spön. Jonas förklarar:
– Jag tycker det är viktigt att man har en schysst rulle med bra broms och helst ett räkneverk. Då har man full koll på vilket djup man placerat betet i förhållande till botten, eller hur långt fisken gått innan man kommit fram vid fäll.

Han är glad för den tidiga säsongspemiären och har redan hunnit landa flera imponerande fiskar.

Han rekommenderar att man använder ett lite längre spö då det – som han säger – blir mer som ett ”riktigt spö” – Det är en helt annan känsla att fiska med ett vanligt ismetespö av kortare variant.
De taktiska metoderna vid ismete kan variera.
– Vi fiskar ofta korta stunder och flyttar ständigt vidare. Det brukar vara väldigt effektivt för att få mycket fisk. Dessutom hittar man nya platser. Men är man på en sjö man känner så brukar det alltid löna sig att placera sig på samma platser man fått stor fisk på tidigare och bara nöta, avslöjar Jonas
När Jonas fiskar i lite djupare sjöar brukar han fiska i närheten av grund långt ut i sjön. Där söker han gärna av området pelagiskt, och finner ofta fisk bara någon meter under iskanten.
– Gäddorna kommer att söka sig mot grundet för att leta betesfisk och då kan man ha ett riktigt bra fiske med en hög snittvikt, berättar Jonas.
Jonas avslutande tips för den här gången handlar om de nyckfulla huggperioderna.
– De kan variera väldigt mycket. Men strax efter gryning är nästan alltid bra. Och dom flesta stora gäddor har vi fått mellan klockan 12-14

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!