Lura storgäddan på den första isen

Jonas Olsson med en grann ismetegädda. (Fotograf: Mikael Gustavsson)

Hur lär man sig att fånga mer och större fiskar? Jo, man tar lärdom av proffsen förstås! Jonas Olsson från Happy Angler Pro Team vet hur man fångar drömgäddan. Här kommer många fisketips som är enkla att testa. Håll till godo!
Hösten i år övergick fort i vinter. Men till skillnad från svampplockare gläds många fiskare av de tidiga minusgraderna. Det gäller särskilt isfiskarna som nu kan finna isar i många delar av landet. Rapporter om premiärfiskar och glada fångstmän kommer i strid ström och många upplever det första isfisket som säsongens bästa. En av landets mest rutinerade och framgångsrika ismetare är Jonas Olsson från Happy Anglers Pro Team . Han är glad för den tidiga säsongspemiären och har redan hunnit landa flera imponerande fiskar.
– Ismete efter gädda är ju ett fiske man verkligen längtar efter, berättar Jonas entusiastiskt.
Men för ett lyckat isfiske krävs rätt utrustning. Isdubbar är alltid ett måste, liksom kunskap om isens tjocklek. Annan självklar utrustning för Jonas är en godkänd våg samt tänger för avkrokning. Han har dessutom alltid med en avkrokningsmatta och vågsäck för snabb, säker och skonsam återutsättning.Till ismete använder Jonas en Ambassedeur 5500 lc, som han tycker har lagom storlek till hans spön. Jonas förklarar:
– Jag tycker det är viktigt att man har en schysst rulle med bra broms och helst ett räkneverk. Då har man full koll på vilket djup man placerat betet i förhållande till botten, eller hur långt fisken gått innan man kommit fram vid fäll.

Han är glad för den tidiga säsongspemiären och har redan hunnit landa flera imponerande fiskar.

Han rekommenderar att man använder ett lite längre spö då det – som han säger – blir mer som ett ”riktigt spö” – Det är en helt annan känsla att fiska med ett vanligt ismetespö av kortare variant.
De taktiska metoderna vid ismete kan variera.
– Vi fiskar ofta korta stunder och flyttar ständigt vidare. Det brukar vara väldigt effektivt för att få mycket fisk. Dessutom hittar man nya platser. Men är man på en sjö man känner så brukar det alltid löna sig att placera sig på samma platser man fått stor fisk på tidigare och bara nöta, avslöjar Jonas
När Jonas fiskar i lite djupare sjöar brukar han fiska i närheten av grund långt ut i sjön. Där söker han gärna av området pelagiskt, och finner ofta fisk bara någon meter under iskanten.
– Gäddorna kommer att söka sig mot grundet för att leta betesfisk och då kan man ha ett riktigt bra fiske med en hög snittvikt, berättar Jonas.
Jonas avslutande tips för den här gången handlar om de nyckfulla huggperioderna.
– De kan variera väldigt mycket. Men strax efter gryning är nästan alltid bra. Och dom flesta stora gäddor har vi fått mellan klockan 12-14

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!