Lura storgäddan på den första isen

Jonas Olsson med en grann ismetegädda. (Fotograf: Mikael Gustavsson)

Hur lär man sig att fånga mer och större fiskar? Jo, man tar lärdom av proffsen förstås! Jonas Olsson från Happy Angler Pro Team vet hur man fångar drömgäddan. Här kommer många fisketips som är enkla att testa. Håll till godo!
Hösten i år övergick fort i vinter. Men till skillnad från svampplockare gläds många fiskare av de tidiga minusgraderna. Det gäller särskilt isfiskarna som nu kan finna isar i många delar av landet. Rapporter om premiärfiskar och glada fångstmän kommer i strid ström och många upplever det första isfisket som säsongens bästa. En av landets mest rutinerade och framgångsrika ismetare är Jonas Olsson från Happy Anglers Pro Team . Han är glad för den tidiga säsongspemiären och har redan hunnit landa flera imponerande fiskar.
– Ismete efter gädda är ju ett fiske man verkligen längtar efter, berättar Jonas entusiastiskt.
Men för ett lyckat isfiske krävs rätt utrustning. Isdubbar är alltid ett måste, liksom kunskap om isens tjocklek. Annan självklar utrustning för Jonas är en godkänd våg samt tänger för avkrokning. Han har dessutom alltid med en avkrokningsmatta och vågsäck för snabb, säker och skonsam återutsättning.Till ismete använder Jonas en Ambassedeur 5500 lc, som han tycker har lagom storlek till hans spön. Jonas förklarar:
– Jag tycker det är viktigt att man har en schysst rulle med bra broms och helst ett räkneverk. Då har man full koll på vilket djup man placerat betet i förhållande till botten, eller hur långt fisken gått innan man kommit fram vid fäll.

Han är glad för den tidiga säsongspemiären och har redan hunnit landa flera imponerande fiskar.

Han rekommenderar att man använder ett lite längre spö då det – som han säger – blir mer som ett ”riktigt spö” – Det är en helt annan känsla att fiska med ett vanligt ismetespö av kortare variant.
De taktiska metoderna vid ismete kan variera.
– Vi fiskar ofta korta stunder och flyttar ständigt vidare. Det brukar vara väldigt effektivt för att få mycket fisk. Dessutom hittar man nya platser. Men är man på en sjö man känner så brukar det alltid löna sig att placera sig på samma platser man fått stor fisk på tidigare och bara nöta, avslöjar Jonas
När Jonas fiskar i lite djupare sjöar brukar han fiska i närheten av grund långt ut i sjön. Där söker han gärna av området pelagiskt, och finner ofta fisk bara någon meter under iskanten.
– Gäddorna kommer att söka sig mot grundet för att leta betesfisk och då kan man ha ett riktigt bra fiske med en hög snittvikt, berättar Jonas.
Jonas avslutande tips för den här gången handlar om de nyckfulla huggperioderna.
– De kan variera väldigt mycket. Men strax efter gryning är nästan alltid bra. Och dom flesta stora gäddor har vi fått mellan klockan 12-14

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!