Lura storgäddan på den första isen

Jonas Olsson med en grann ismetegädda. (Fotograf: Mikael Gustavsson)

Hur lär man sig att fånga mer och större fiskar? Jo, man tar lärdom av proffsen förstås! Jonas Olsson från Happy Angler Pro Team vet hur man fångar drömgäddan. Här kommer många fisketips som är enkla att testa. Håll till godo!
Hösten i år övergick fort i vinter. Men till skillnad från svampplockare gläds många fiskare av de tidiga minusgraderna. Det gäller särskilt isfiskarna som nu kan finna isar i många delar av landet. Rapporter om premiärfiskar och glada fångstmän kommer i strid ström och många upplever det första isfisket som säsongens bästa. En av landets mest rutinerade och framgångsrika ismetare är Jonas Olsson från Happy Anglers Pro Team . Han är glad för den tidiga säsongspemiären och har redan hunnit landa flera imponerande fiskar.
– Ismete efter gädda är ju ett fiske man verkligen längtar efter, berättar Jonas entusiastiskt.
Men för ett lyckat isfiske krävs rätt utrustning. Isdubbar är alltid ett måste, liksom kunskap om isens tjocklek. Annan självklar utrustning för Jonas är en godkänd våg samt tänger för avkrokning. Han har dessutom alltid med en avkrokningsmatta och vågsäck för snabb, säker och skonsam återutsättning.Till ismete använder Jonas en Ambassedeur 5500 lc, som han tycker har lagom storlek till hans spön. Jonas förklarar:
– Jag tycker det är viktigt att man har en schysst rulle med bra broms och helst ett räkneverk. Då har man full koll på vilket djup man placerat betet i förhållande till botten, eller hur långt fisken gått innan man kommit fram vid fäll.

Han är glad för den tidiga säsongspemiären och har redan hunnit landa flera imponerande fiskar.

Han rekommenderar att man använder ett lite längre spö då det – som han säger – blir mer som ett ”riktigt spö” – Det är en helt annan känsla att fiska med ett vanligt ismetespö av kortare variant.
De taktiska metoderna vid ismete kan variera.
– Vi fiskar ofta korta stunder och flyttar ständigt vidare. Det brukar vara väldigt effektivt för att få mycket fisk. Dessutom hittar man nya platser. Men är man på en sjö man känner så brukar det alltid löna sig att placera sig på samma platser man fått stor fisk på tidigare och bara nöta, avslöjar Jonas
När Jonas fiskar i lite djupare sjöar brukar han fiska i närheten av grund långt ut i sjön. Där söker han gärna av området pelagiskt, och finner ofta fisk bara någon meter under iskanten.
– Gäddorna kommer att söka sig mot grundet för att leta betesfisk och då kan man ha ett riktigt bra fiske med en hög snittvikt, berättar Jonas.
Jonas avslutande tips för den här gången handlar om de nyckfulla huggperioderna.
– De kan variera väldigt mycket. Men strax efter gryning är nästan alltid bra. Och dom flesta stora gäddor har vi fått mellan klockan 12-14

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Historisk hälleflundra från Å

I torsdags fångade Erica Liljeros sitt livs fisk. Ett misstänkt bottennapp började plötsligt röra sig och en stenhård kamp tog vid. Till slut fick hon se vad som slukat den sejagnade jiggen. Upp kom den största hälleflundra som någonsin fångats av en kvinna!

Rösta fram din nya tidning

Fiskejournalens specialtidningar – Abborre och Gädda har minst sagt varit en succé och det vill vi fira genom att låta våra läsare vara med och bestämma – vilken specialtidning skulle du helst läsa? Vi på redaktionen har aldrig tidigare fått så mycket komplimanger och glada hejarop från läsare, skribenter och annonsörer som vi fått i

Dansk monsteröring på fluga

Børge Erland visste att danska Storeån höll stor fisk. Efter ett stenhårt hugg och en spännande kamp fick han uppleva det personligen. Det visade sig att hans egenbundna fluga hade slukats av en havsöring på 9,5 kilo!

Spinnfiskad jättegädda från Jämtland

Gäddfisket i Jämtland är glödhett och många har under sommaren tampats med gäddor i tungviktsklassen. En av dem är Patrik Granudd som nyligen krokade en riktig ”Jämtlandstank”. Läs här hans sköna berättelse om när personbästat höjdes till 13,8 kilo!

Krokad tjurhaj angriper kanot

Att fiska från vingliga kanoter är en utmaning för de flesta och inte blir det lättare om man krokar en fisk som plötsligt går till anfall. I en minst sagt gastkramande film på Youtube visas tjurhajens mäktiga kraftresurser – och dess hätska temperament!

Snart dags för Skånska jakt- och fiskemässan!

Nästa helg går Sveriges vackrast belägna fiskemässa av stapeln. I slottsparken till Bosjökloster kommer ett 40-tal utställare att visa upp allt ifrån resor, beten, spön och båtar. – I år satsar vi betydligt mer på fiske än tidigare och alla är hjärtligt välkomna, hälsar Julia Bonde som är pressanvarig för mässan.

Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O

Slutspurt för Artjakten

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Sanslös gäddsvit från Siljan

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!