Lyckad fiskevårdsåtgärd gav effekt direkt

Nu får Bernt Moberg fullt med abborre i fällan. (Foto: Lars Ljunggren)

Nu får Bernt Moberg fullt med abborre i fällan. (Foto: Lars Ljunggren)

Sportfiskarna: I höstas åtgärdade Sportfiskarna ett vandringshinder i Björkeån norr om Gävle. Vårens provfiske ger glädjande resultat. Redan har mer än 400 lekvandrande abborrar registrerats.
Vid det gamla järnbruket i Hillevik norr om Gävle mynnar Björkeån. Kraften i vattnet har utnyttjats i flera hundra år till bl.a. järnbruk och såg. Sedan många decennier tillbaka drivs inte någonting med vattenkraft i Hillevik. 2003 revs dammluckorna och ersattes av en fiskväg i form av ett inlöp för att ge fisk möjlighet att ta sig upp förbi dammen. Provfisken 2012 & 2013 har dock visat att i princip ingen fisk tog sig upp på våren. Hösten 2013 genomfördes åtgärder. En rensad och kraftigt strömsatt sträcka av ån habitatrestaurerades av Sportfiskarna. Åfåran breddades betydligt, block och sten har återförts och samtidigt har fallhöjden jämnats ut över en längre sträcka.
Under den här våren följer Sportfiskarna upp åtgärden med provfisken.
– Det var med stor glädje som vår man i fält, Bernt Moberg, vittjat fällan. Över 400 abborrar har vandrat upp på kort tid. Även mört och gädda har passerat fällan. Det kommer att bli mycket spännande att följa fiskvandring och yngelproduktion framöver, säger Lars Ljunggren, som är projektledare hos Sportfiskarna.
Det här blir ett av de fiskevårdsobjekt som ett nystartat projekt, finansierat av stiftelsen BalticSea2020, kommer att följa upp. Syftet med projektet är att samla in kunskap och sätta fokus på fiskevårdsåtgärder för abborre.
– Om några år hoppas vi ha erfarenheter och ”guidelines” för fiskevård riktad mot abborre. Förhoppningsvis kan det leda till att abborren hamnar i fokus i fiskevården på samma sätt som gäddan gjort på senare år, säger Lars Ljunggren.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt

Vildlaxen hindras av Skellefteå Kraft

En rad kraftverk som ägs av Skellefteå Kraft begränsar vildlaxens utbredning i flera Norrlandsälvar. Det framgår av Sportfiskarnas granskning av bolagets verksamhet. Hårdast kritik får Hednäs kraftstation i Åby älv. – För ett elbolag som ofta framhäver sin miljöprofil borde en utrivning egentligen vara ett lockande alternativ, menar Sportfiskarnas laxexpert Glenn Douglas.

Så ismetar du storgäddan – 10 heta tips!

Är du sugen på att ismeta grov gädda och behöver lite hjälp på traven? Här kommer Fredrik Lindhs tio bästa tips på hur du fångar riktigt stora gäddor. Funkar de? Helt klart! Förra säsongen fick Fredrik tio gäddor över tio kilo, varav två mätte en bra bit över 130 centimeter!

Ny bok om torrflugefiske

Nu är det högsäsong! I alla fall om du frågar en flugbindare. Trådrullehållarna går varma under den här delen på året och vad passar då bättre än en ny lärorik bok som berör ämnet? Flugfiskeprofilen Johan Klingberg är aktuell med sin bok Torrflugefiske – dagsländor, som beskriver fisketeknik, insekter och flugor på ett nytt, unikt sätt.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!