Lyckad laxlek i Säveån: ”Kan rädda hotad och unik vildlax”

Babylycka i Säveån då de första laxungarna nu har dokumenterats ovan Hedefors kraftstation. (Foto: Niklas Egriell)
Babylycka i Säveån då de första laxungarna nu har dokumenterats ovan Hedefors kraftstation. (Foto: Niklas Egriell)

För första gången på över hundra år har det skett en lyckad laxlek i Säveån, uppströms Hedefors vattenkraftverk i Lerums kommun.
– Detta är en historisk händelse. För första gången på mer än hundra år har nu laxen åter lekt uppströms Hedefors damm. Detta kan på sikt rädda den hotade och unika vildlaxstammen i Säveån”, säger Niklas Egriell på Havs- och vattenmyndigheten. HaV.
Hösten 2013 invigdes det så kallade ”omlöpet” vid Hedefors kraftverk i västsvenska Säveån. Med sina 375 meter och ett flöde på 2 000 liter vatten per sekund är det sannolikt den största konstgjorda bäck som byggts i landet för fiskvandring.
– Ovanför Hedefors finns lek- och uppväxtområden för lax som kan ge en fördubbling av idag befintliga reproduktionsområden. Målet för projektet är att den unika vildlaxen ska kunna nå sina gamla lekplatser igen. Även den hotade ålen ges bättre möjligheter att vandra till uppväxtområden längre uppströms, säger Lennart Olsson, projektledare på Länsstyrelsen i Västra Götaland
Säveåprojektet omfattar förutom fiskvägen också  ett fingaller som ska hindra nedvandrande fisk från att skadas i turbinerna och som väntas stå klart i november i år. Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västra Götaland tillsammans med Lerum Energi men flera andra är också inblandade, exempelvis Havs- och vattenmyndigheten Sportfiskeförbundet, Lerums kommun, Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket.
I mitten av juli utförde företrädare för Sportfiskeförbundet, HaV och Lerum Energi elfiske på lekplatserna för lax uppströms Hedefors vattenkraftverk.
– Man hade endast observerat hanar som passerat fiskvägen så det var osäkert om det varit tillräckligt med lax för att få en lyckad lek, Niklas Egriell, utredare på avdelningen för havs- och vattenförvaltning.
Elfisket visade att leken lyckats och att laxungar kläckts och mådde bra uppströms Hedefors. Tolv årsungar av lax (55-79 mm) fångades på en yta av cirka 140 kvadratmeter, ett bevis på att fiskvägen fungerar och att laxen nått nya lekområden.
Beståndet av vildlax i Säveån är i dag svagt med endast uppskattningsvis några hundra leklaxar. Att fiskvägen fungerar bedöms vara av avgörande betydelse för beståndets fortlevnad och laxens möjligheter att möta framtida miljöförändringar.

Publicerad: 23 July 2014
Av: Morgan Fihn

Intressanta fiskeprylar från vår butik: