Lyckad laxlek i Säveån: ”Kan rädda hotad och unik vildlax”

Babylycka i Säveån då de första laxungarna nu har dokumenterats ovan Hedefors kraftstation. (Foto: Niklas Egriell)

Babylycka i Säveån då de första laxungarna nu har dokumenterats ovan Hedefors kraftstation. (Foto: Niklas Egriell)

För första gången på över hundra år har det skett en lyckad laxlek i Säveån, uppströms Hedefors vattenkraftverk i Lerums kommun.
– Detta är en historisk händelse. För första gången på mer än hundra år har nu laxen åter lekt uppströms Hedefors damm. Detta kan på sikt rädda den hotade och unika vildlaxstammen i Säveån”, säger Niklas Egriell på Havs- och vattenmyndigheten. HaV.
Hösten 2013 invigdes det så kallade ”omlöpet” vid Hedefors kraftverk i västsvenska Säveån. Med sina 375 meter och ett flöde på 2 000 liter vatten per sekund är det sannolikt den största konstgjorda bäck som byggts i landet för fiskvandring.
– Ovanför Hedefors finns lek- och uppväxtområden för lax som kan ge en fördubbling av idag befintliga reproduktionsområden. Målet för projektet är att den unika vildlaxen ska kunna nå sina gamla lekplatser igen. Även den hotade ålen ges bättre möjligheter att vandra till uppväxtområden längre uppströms, säger Lennart Olsson, projektledare på Länsstyrelsen i Västra Götaland
Säveåprojektet omfattar förutom fiskvägen också  ett fingaller som ska hindra nedvandrande fisk från att skadas i turbinerna och som väntas stå klart i november i år. Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västra Götaland tillsammans med Lerum Energi men flera andra är också inblandade, exempelvis Havs- och vattenmyndigheten Sportfiskeförbundet, Lerums kommun, Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket.
I mitten av juli utförde företrädare för Sportfiskeförbundet, HaV och Lerum Energi elfiske på lekplatserna för lax uppströms Hedefors vattenkraftverk.
– Man hade endast observerat hanar som passerat fiskvägen så det var osäkert om det varit tillräckligt med lax för att få en lyckad lek, Niklas Egriell, utredare på avdelningen för havs- och vattenförvaltning.
Elfisket visade att leken lyckats och att laxungar kläckts och mådde bra uppströms Hedefors. Tolv årsungar av lax (55-79 mm) fångades på en yta av cirka 140 kvadratmeter, ett bevis på att fiskvägen fungerar och att laxen nått nya lekområden.
Beståndet av vildlax i Säveån är i dag svagt med endast uppskattningsvis några hundra leklaxar. Att fiskvägen fungerar bedöms vara av avgörande betydelse för beståndets fortlevnad och laxens möjligheter att möta framtida miljöförändringar.

Annons
AKTUELLT

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!