Annons
Annons

Lyckad manifestation i Arjeplog

Annons

Det var många sportfiskare på plats i Arjeplog som ville visa vad de tycker om vattenkraften: “Nu får det vara nog!” (Foto: Martin Falklind)

I lördags samlades sportfiskare från hela landet i Arjeplog för att protestera mot bygget av det nya kraftverket i Arjeplogströmmarna. Manifestationen arrangerades av Älvräddarna och drog runt 250 deltagare.
Förra året gav miljödomstolen klartecken till Allmänningen i Arjeplog att bygga ett nytt vattenkraftverk i Arjeplogströmmarna. Detta trots att många sagt nej till planerna och trots motstånd från biologisk expertis om det förkastliga i projektet.
Kraftverket hotar den unika öringstammen och därmed även möjligheterna till turisminkomster. Och bygget skulle inte vara lönsamt utan bidrag från elkonsumenterna via ”elcertifikat”.
– Vi visade vårt stöd för dem i Arjeplog som vill stoppa bygget och som hellre vill satsa på en långsiktig lösning där man både bevarar och tjänar på sin unika natur, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
En intressant öppning som presenterades var Johan Sandlunds planer. Med företaget Arctic Charter vill han arrendera Arjeplogs strömmar för sportfisketurism. Vad Allmänningen svarar på detta återstår att se.
Under flera timmar intervjuade sedan Christer Borg både tillresta sportfiskeprofiler och lokala kraftverksmotståndare från scenen. Bland de intervjuade fanns bland andra Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind, författarna och fiskeprofilerna Gunnar Westrin samt Leif Milling, Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström, samt Pontus Lundberg som är biolog i Arjeplog.
– Budskapet är solklart, inte bara till Arjeplogs Allmänning, utan till hela till hela vattenkraftsindustrin. Inte en droppe till, nu är det nog! avslutar Christer Borg.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
34 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Jag kunde bara räkna till ett 85-tal deltagare på den s k manifestaionen.
  Walter

 • Käre Walter!
  Att du jobbar för Svensk Vattenkraftförening, med att bygga ut våra vattendrag – det visste jag redan.
  När jag träffade dig på manifestationen så förstod jag att det bara handlar om pengar och att du aldrig kommer erkänna att er verksamhet är skadlig för miljön samt andra människor och näringsidkare.
  Men att du inte kunde räkna var en ny vetskap…
  Simma lugnt!
  Martin Falklind

 • Ja du Martin, så du menar att sportfiskeföretagen inte är ute för tjäna pengar. Att sportfiskeföretagen vill tjäna pengar var det genomgående temat i den s k manifestationen i Arjeplog. Vi kan alltid diskutera vem som kan räkna eller inte
  Walter

 • Käre Walter!

  Det är givetvis inget fel i att tjäna pengar. Alla måste vi tjäna pengar.
  Men det finns en viss skillnad på vattenkraft och sportfisketurism…

  Med ekologisk sportfisketurism kan man skapa arbetstillfällen samtidigt som naturen och vattendraget bevaras, kanske för all framtid. Dessutom kan man få in en hel del pengar till alla runtomkringtjänster i bygden.
  På så vis handlar det inte ENBART om att tjäna pengar, utan även om att bevara något till våra barn och barnbarn, kanske för all framtid.
  Med andra ord ett ganska bra alternativ till en verksamhet som ödelägger naturen.

  Det du pysslar med är att förstöra naturen, kanske för all framtid, alltså måste ju ditt enda syfte vara att ENBART tjäna pengar, utan tanke på naturen eller andra näringsidkare som drabbas av din verksamhet. Dessutom sysslar du med falsk marknadsföring som påstår att vattenkraft är miljövänligt. Extra stötande är detta i perspektivet att inte ens 2% av kraftverksdammarna i Sverige har faunapassager…

  Bästa hälsningar!
  Martin Falklind

 • Walter! Har du inget samvete? Säg som det är: Du offrar gärna Sveriges rinnande vatten för din egen ekonomiska vinning! Våra strömmande vatten kanske kommer att få en chans att bli skyddade, restaurerade och återhämta sig den dagen du inte längre är verksam. Om du nu inte hinner förstöra allt. Jag förstår för allt i världen inte hur du kan hålla på som du gör. Men vi gör vad vi kan för att stoppa dig. Var så säker.

 • Att de giriga inte tänker längre än plånboken blir bara ännu uppenbarare när man tar sig tid att debattera utan att ha ett enda argument av värde.

  Ignorera argument som talar mot ens ståndpunkt och sedan bara ordbajsa för att hålla fanan högt.
  En taktik som ofta fungerar då de flesta medmänniskorna ligger på samma nivå…

  Skärpning Walter, försök att faktiskt förstå argumenten istället för att ignorera dem bara för att de inte passar dig.

 • Kan det vara så att Walter inte enbart vill tjäna pengar utan han kanske också VILL förstöra naturen.
  Mh /Janne

 • Game on Walter. Att du kämpar hårt för att fylla fickorna med pengar innan du klivar av dina höga hästar det behöver man inte vara Einstein för att räkna ut. Det tar en par timmar på nätet och leta upp debatter där du deltar.
  Ditt problem för resten av din tid är att motståndet dvs vi som bryr oss om hur det skall lämnas över till våra barn och deras osv växer för varje dag. Jag har skrivit det tidigare nånstans och skriver det igen. Jag övertygar folk i MIN omgivning hela tiden bara genom att visa fakta på för och nackdelar med fortsatt utbyggnad. Jag och massor med mig kommer att fortsätta med det. Inte för att vi ska kunna fiska utan att det är helt förkastligt att förstöra och ödelägga mer natur än vi redan gjort. Det är dax att börja ställa till rätta igen. Där kommer möjlighetern med ökad fisketurism och ökad sysselsättning på landsbyggden in och det är inget snack om att dom argumenten vi förespråkar är ljusår bättre än dina kortsiktiga egenintresse planer för vatendragen i det här landet. Tyvärr kommer du nog att lyckas fylla på lite till innan våra flata politiker förstår ohållbarheten i den vattenkraftspolitik som förs nu fullt ut.
  Men vi jobbar som attan på olika håll och nivåer och jag är helt övertygad om att din sort är ett utdöende släkte och vi kommmer att lyckas med våra förespeglngar.
  Tänk på landsbyggden och ge dig på en konsultbana med inriktning på utveckling för att bevara istället så kan du få kred för det istället.

  Jan Fridh Borlänge

 • jag blir så trött på alla så kallade konsulter som tror förstå sig på naturen och hur denna fungerar.
  Klart att allt liv kommer att bli kraftigt begränsat i Arjeplog om nu planerna på Vattenkraftverket blir av som planerat.
  Men visst Walter tro du på att fiskar kan flyga, då blir ju kraftverket inget problem.
  För alla kraftverk är ju för snåla för att bygga ett omlöp för djurlivet.
  Jag gillar också att alla som är för att förstöra vattendragen också skyller över allt på sportfiskarna.
  Vi vill ju bara kunna fiska i dessa vatten i framtiden och skall våra barn aldrig få fiska i dessa älvar som nu är utbyggda.
  Men jag hoppas 2021 att vi får ett saftigt bötesbelopp av Eu för att vi inte följer vattendirektivet.
  Hoppas då att alla som du Walter som tror på detta får pröjsa med era egna pengar.
  Bästa hälsningar!
  Fredrik

 • Bra Martin, på dom bara. Gissar dock att Walter inte lär funna intresse av att ge sej in i djupare diskussion med dej. Det brukar väl vara så…

 • Walter bruka gå in och provocera med ett par inlägg. När han sedan stöter på motstånd eller blir motbevisad försvinner han. Det är det gamla vanliga …

 • Ja vad kan man säga mer än att okunnigt folk finns det på alla platser! Walter känns som en ledsen lite man som på sitt sätt ska försöka få det bra sin ålders höst men på fel sätt tydligen! är helt övertygad om att våra barn barns barn kommer undra hur i helv…. folk som walter tänkte för när man förstörde vår fina natur för att fylla sina fickor med pengar.
  Utomlands boende turister som kommer till sverige för vår fina natur är en otroligt viktig del i landets ekonomi och sådan som Walter gör tydligen sitt bästa för att döda naturen för oss alla i landet och för turismen som drar in miljarder till landet……….Hur ska man sammanfatta det här? Jo Walter hade verkligen otur när han tänkte!

 • Walter..
  Jag blir mer ledsam och besviken än arg när jag läser dina inlägg..
  Det finaste en människa kan göra är att erkänna sina fel och brister, helt enkelt att be om förlåtelse och ändra sig..var stark och gör det, Walter..

 • Det är någonting som är riktigt fel i det här.
  Att provocera fram människor till att reagera och sedan lämna debatten tyder på okunskap och en osäkerhet hos den mannen, inte alls olikt den debatt som förs i allmänhet kring vattenkraftens vara eller inte vara varesig det är i tidningar eller tv eller övriga medier.
  Den ploppar upp lite då och då och försvinner eftersom man från regeringshåll eller kraftbolagens sida inte vill ställa upp och ta debatten till målsnöret, där alla korten läggs på bordet så att allmänheten en gång för alla får reda på hur det egentligen är, vad man betalar för på elräkningen och vad man satsar dessa pengar på eller i vilkens ficka tusenlapparna hamnar.
  Att våga ha en ståndpunkt är ju en styrka och någonting man skall värna som varje människas rättighet, men att sitta som Walter och tycka sig kunna proffstycka lite här och där och sedan försvinna är inte att våga ta ställning.
  Och det är på sandlådenivå när man börjar det hela med att kasta ur sig hur få det var som fanns på plats vid en manifestation.
  Det är inte antalet utan anledningen som är det viktiga här, varför åkte människor dit? Varför hölls mötet i Arjeplog?
  Människor var där för att man vill trycka på den långsiktiga satsningen på orten och dess tillgångar. En utbyggd fisketurism drar in pengar i en framtid på orten på lokal nivå och sätter människor i jobb som har lokal anknytning. En utbyggnad av älven drar dit folk från andra håll som bygger under kortare tid och sedan försvinner, kvar blir en sönderbyggd älv som drar in pengar till några få aktieägare och ett kraftbolag som med all säkerhet investerar sina pengar många många mil från i det här fallet Arjeplog. Fisketurismen får pengarna att stanna kvar i området och kan om man vårdar det ordentligt ge många många fler möjligheten till en inkomst under längre tid med lokal förankring.
  Walter min käre vän, du är konsult när du gjort ditt uppdrag färdigt så drar även du vidare och lämnar kvar ett raserat sandslott för Arjeplogsborna, för visst är det väl så ni inom vattenkraftsförespråkarna vill ha det, ingen skall få ha ett vackrare sandslott än ert i den sandlåda ni leker i hela dagarna.
  Nä, borsta av dig sanden Walter, kliv ur sandlådan och ta debatten dit den hör hemma i det offentliga ljuset och stå för din åsikt fullt ut, först då min vän är det värt att lyssna på dina tankar och ideér.
  Jag var tyvärr inte i Arjeplog Walter, men jag hade gärnat velat vara där, och stödet till dom som var där gav jag så mycket jag kunde.
  Jag är rädd för att du inte ens kommer att läsa detta, för som flera gånger tidigare så lämnar ni debattbordet så fort ni fått ert sagt.
  Det är inte styrka Walter, det är inte att ha en ståndpunkt!!

 • Hej allihopa
  Jag tar gärna debatten men det bör egentligen inte ske så här via nätet.
  Jag fanns i Arjeplog under den s k manifestationen och hade gärna tagit en debatt vid det tillfället. Träffade då Stefan Nyström och hade en bra och konstruktiv diskussion med honom, med ideér om lösningar med omlöp/faunapassager.
  Det är ändå så att vattenkraften är vår mest miljövänliga energikälla enligt alla genomförda LCA. Sverige har Europas bästa vatten tillsammans med Norge och det är tack vare vattenkraften. Vi har bra fiskevatten i Sverige trots att vi har nyttjat vattenkraften sedan 1400 – 1500-talet. Utan att våra svenska fiskevatten har blivit ödelagda. Till och med var fisket bättre på 50 – 60 -talet när det fanns dubbelt så många vattenkraftverk.
  Det finns så mycket vatten i vårt land så det finns plats för både sportfiske och vattenkraft om bara samarbetsviljan finns. Som jag framförde till både Stefan och Martin i Arjeplog så vore Arjeplogsströmmarna ett lämpligt projekt att samarbeta omkring, istället för som Älvräddarna söka konflikt. Här finns verkligen plats för både kraftverk och sportfiske. Vid det samtal som jag då hade med både Stefan och Martin uppfattade jag att även de kunde se den kombinationen.
  Jag tycker att sportfiske är en alldeles utmärkt rekreation och fritidssysselsättning, men kan inte se att det på något sätrt tillför vår miljö något positivt.
  Walter

 • Först vill jag säga, all heder till dig Walter som fortsatt följer och svarar på inläggen.
  Och precis som du säger, så borde debatten lyftas upp ytterligare några nivåer.
  Göra den mera publik men också öka samarbetet kring våra vattendrag för att se till att allas intresse tillgodoses. Det finns dock en svårighet i detta och det är kraftbolagens syn på detta och deras aktiva deltagande i arbetet. Det krävs oftast långa och heta ordväxlingar och åren hinner rulla innan man tillslut måste gå till anmälan och miljödomstol alternativt hävda vattendommar och dyligt och det främjar ju inte samarbetet, snarare tvärtom. Därför är det bra att Älvräddarna gör det jobb man faktiskt gör, väcker debatten och synliggör det som faktiskt händer ute i våra vattendrag.

  Att sen hävda att fisket var bättre på 50-60 talet är nog att dra allting till sin spets och framstår som att hälla bensin på debatten för att i tron kunna släcka den.

  I det område jag fiskar i så slutar alla vackra vattendrag i en enda stor vattensamling, Håckrendammen i Västra Jämtland. En damm som när den kom till, plus den i Sällsjö satte ett hårt och naturvidrigt stopp för ett av landets största öringsbestånd, Storbodöringen.
  Idag är öringbeståndet sönderavlat efter stödutsättningarna som måste göras. Rödingarna som finns leker på bottnar som sedan ligger torra under våren då dammen tömts på vatten.
  Fisket var iofs bättre under de åren strax efter att dammen hade byggts. Lokalbefolkningen berättar om storvuxen röding som fångades i mängder uppe i den del av Storån som fortsatt finns kvar.
  Men det var röding som vilset fort runt i en söndrad miljö.
  Visst finns där fortfarande storvuxen fisk men det är ju inte det som är grejen här, det är inte storleken på fisken vi alla söker, utan hur ser det ut där den lever, kan den fortplanta sig på sitt naturliga sätt, är stammen fortsatt livskraftig.
  Vattenkraften kommer fortsatt, om den används som idag att endast skapa stora Put and Take alt Catch and Release vatten.
  Och sådana vet vi, kan innehålla storvuxen fisk och mängder av fisk om vi hela tiden sätter ut nya.
  Men det är inte vad jag tror Älvräddarna vill med sitt arbete och inte heller jag som sportfiskare.
  Samexistera javisst, men då på samma vilkor.
  Så samla du ihop några beslutsfattande vänner Walter och bjud in Älvräddarna plus sportfiskare till ett möte där det högst på agendan finns ett antal punkter som skall vara gemensamma och som det skall beslutas om, inte bara en massa rundprat. Jag tror att du skulle få ställa fram fler stolar kring det runda bordet för ingen skulle säga nej till ett sådant möte.

  Det finns en del riktigt bra läsning kring just Håckrendammen:
  Ingemar Näslunds och Micke Sundbergs fantastiska bok Vattenriket i Vålådalen
  eller Richard Öhmans Berättelsen om Håckrenmagasinet före och efter dämning
  Tips på bra sommarläsning.

 • Hej Walter!

  Nu ska vi sammanfatta vad du säger i ditt inlägg:

  1. Du debatterar gärna men helst inte på nätet.
  – Varför startade du då denna debatt?

  2. Du fanns i Arjeplog på manifestationen och hade gärna debatterat då.
  – Varför anmälde du varken din närvaro eller intresse av att ta mikrofonen till någon funktionär?

  3. Du envisas med dina lögner och falska påståenden att vattenkraften är ”miljövänlig”, du påstår till och med att inga vatten i Sverige har blivit ödelagda av vattenkraften.
  – Var har ett vattenkraftverk gjort miljön bättre?

  4. Du säger att du söker samarbete och undrar varför det blir konflikt.
  – Vid hur många av era kraftverk har ni samarbetat, genom att tex frivilligt bygga faunapassager?

  5. Du påstår att Stefan Nyström och jag var positiva till ert kraftverk i Arjeplogströmmarna.
  – Antingen har du en fantastisk förmåga att skönmåla din egen verklighetsuppfattning eller också är du mytoman.

  6. Du kan inte se att sportfisket på något sätt tillför vår miljö något positivt.
  – Utan sportfisket skulle ännu fler vatten ha varit utfiskade, förorenade och utbyggda av vattenkraft. Sportfiske är räddningen för både miljön, fiskar och andra djur samt människor på en mängd platser på vårt klot. Ett ekologiskt sportfiske där man skördar räntan på kapitalet är förnyelsebart, eftersom man inte förstör resursen.
  Din vattenkraft är ”förnybar” och ”ren” som kraftkälla, men den förstör resursen natur. Den är inte vänlig mot miljön…

  Walter, så länge du konsultar för att bygga ut ännu fler vattendrag med minsta möjliga ”spill”, så förtjänar du att motarbetas.
  Walter, kom igen när du börjar konsulta för att bygga faunapassager vid samtliga befintliga kraftverk, kom igen när du visar på äkta samarbetsvilja, kom igen när du har lagt lögnerna åt sidan – då ska du åtnjuta respekt.

  Bästa hälsningar!
  Martin Falklind

 • Angående påhoppen på vattenkraftverket bredvid Skellefteälven utanför Arjeplog så syns det tydligt att de flesta av er inte ens vet vad ni pratar om– ni anser er bara kallade att skriva ont om andra människor. Er fullkomlighet är total – ni företräder den enda rätta sanningen, eller hur? Denna totala präktighet visar på fullständig intolerans för ett demokratiskt och öppet samhälle. Att dela med sig existerar inte i ”sportfiskarnas” och ”älvräddares” sinnen.

  Sedan blandar ni som vanligt ihop effekterna av stor- och småskalig vattenkraft. Den ”ödeläggelse” ni målar upp beträffande kraftverket i Arjeplog är ju helt taget ur er egen fantasi. Det är uppenbart att ert agg emot vattenkraften ligger på ett annat plan där ni använder biologisk mångfald och fisk som slagträn i debatten.

  Att ni gör vad ni kan för att sopa Walter från banan – det är känt. Ni ”sportfiskare” och ”älvräddare” har ju en alldeles för stor respekt för hans kunskaper, eller ska vi istället säga: ni är rädda för kunnigheten, erfarenheten och ödmjukheten han representerar, därför persontrakasserierna. Ödmjukhet framstår inte som någon ledstjärna i era skriverier.

  Hur i hela fridens namn ni utsocknes har mage att till varje pris diktera villkoren angående hur Arjeplogsborna och Fiskevårdsområdesföreningen där skall bete sig är oförklarligt. Man har ju där uttryckligen sagt ifrån beträffande den turistexploatering ni förespråkar eller menar ni att människorna i Arjeplog behöver er hjälp med att tänka?

  Nej hörni den lilla men högljudda gruppen fundamentalister bland er ”sportfiskare” och ”älvräddare”, ta er en funderare på om inte tolerans för varandras verksamheter leder fram till den bästa lösningen för alla parter istället för att försöka skrämma politiker med EU-böter genom att för egen vinnings skull presentera en total misstolkning av EU:s Ramdirektiv för vatten. Men, tyvärr, vår erfarenhet är att er syn på ”samarbete” innebär, liksom i bl a fallet Arjeplog, att det är ni tillsammans med älvräddare som kräver att få diktera villkoren fullt ut för att överhuvudtaget komma till förhandlingsbordet. I krig finns det bara förlorare. Det skall vi tänka på i vår lilla Ankdamm.
  Hoppas ALLA får en skön fortsättning på sommaren!

 • Martin
  Jag har aldrig skrivit att ni var positiv till vattenkraftverket i Arjeplog, men däremot hade ni inte några invändningar, i vart fall som jag uppfattade det hela, när jag föreslog ett samarbetsprojekt.

  Om ni inte gräver ner i er era skyttegravar utan hänger med i verkligheten, så skulle ni känna till att det i dag är lika vanligt med begäran om utrivning av dammbyggnader och ombyggnationer av dammar för att tillgodose fiskeintressen, som att ansöka om tillstånd för nya vattenkraftverk. I ansökan om nya tillstånd sker det huvudsakligen ihop med befintliga dammbyggnader, där det alltid föreslås fiskvägar, antingen att byggas direkt eller som vilande bestämmelser. I vart fall är det genomgående i mitt arbete. En intressant detalj är att när kraftbolag vill öppna upp för fiskvandring så sätter ofta sportfiskeklubbar sig på tvären.

  Om att debattera så var jag inte välkommen till seminariet i Skövde, det fick jag helt klart för mig när jag via mail anmälde mitt deltagande. Jag har försökt att träffa styrelsen för Älvräddarna för en diskussion, även där fick jag nobben.

  Efter att ha tagit del av förolämpningar och påhopp mot min person i inläggen, måste jag konstatera att det är mycket ”skri och lite ull” bland er sportfiskare.
  Hälsningar
  Walter

 • Jag är ingen stjärna i ämnet men en sak vågar jag påstå: Att försvara vattenkraft med att ‘sportfisket tillför heller inget till miljön’ är ganska värdelöst. Även om det nu skulle vara så är sportfiskare trots det en skara som verkar för att bevara miljön… en skara där inte du platsar. Att ‘tillgodose fiskeintressen’ är inte samma sak som att ‘bevara miljön’. Det är bara något som kommer hand-i-hand med det primära. Att förstöra en natur är inte att ‘bevara’, hur mycket du ändå försöker ‘tillgodose’.

 • ”måste jag konstatera att det är mycket ”skri och lite ull” bland er sportfiskare.” Tack för den Walter!

  Jag ser gärna ett samarbete mellan kraftbolagen och sportfiskarna, huvudsaken är att något måste göras men ofta låter det som att kraftbolagen inte förstår det.

 • Min erfarenhet kring ”utbyggda” älvar fick jag förra sommaren… skulle fiska i Östedalälven i 5 dagar och det enda som diskuterades var om elbolagen skulle strypa vattentillförseln då det var på tok för högt vatten.

  Varför ska man in påverka något som naturen sköter så bra själv och som är en ovärderlig resurs.

  Vattenkraft är inget miljövänligt alternativ för att vinna ut elkraft om man ser till naturen.

  Dra en parallel till om man skulle skövla skog i samma takt som vi förtstör våra älvar hade jägarförbundet stått vi sidan om och titta på? Tror inte det.

  Sluuuuta förstöra vår natur och nyttja den på ett hållbart sätt istället. Då kan även generationer längre fram få glädje av den.

  Mvh
  John

 • Till walter : jag har utforskat alla älvar i norrland och de orörda klart bäst ur fiskesynpunkt, kolla bara in kalixälv gentemot diket skellefteälv. Jag har kartor från skeåälv hur det såg ut före utbyggnaden och gud vad finare den va . Orörda vatten är helt klart bäst.

 • Hej Ragnhild & Walter!

  Det är inte lätt att föra en konstruktiv diskussion vare sig med er eller andra kraftverksbyggare.
  Men ni två tar nog priset.
  När jag läser era två senaste inlägg så vet jag knappt om jag ska skratta eller gråta. Det blir minst sagt lite patetiskt när ni – exploatörerna – utmålar er själva som stackars offer, och försöker få det att låta som att sportfiskare och älvräddare är elaka typer som skor sig på er bekostnad.

  Men om vi ska hålla oss till saken, för att varken du Ragnhild och du Walter ska kunna misstolka detta ännu en gång – så sammanfattar jag här Fiskejournalens, min egen och många sportfiskares/älvräddares ståndpunkt – i orden “inga fler kraftverk”, “bygg faunapassager” och “sluta upp med den falska marknadsföringen”:

  Vi anser att vattenkraft är en i många stycken bra kraftkälla, den smutsar inte ner och den är förnybar. Dock förstör den miljön för både växter, fiskar och andra djur (samt undergräver möjligheterna till andra mer långsiktigt förnyelsebara näringar, tex ekoturism) – speciellt illa är det om man inte bygger faunapassager. Men även de onaturliga tappningar som blir av en reglering kan vara förödande för livet i hela vattensystemet.
  1. Inga fler vattenkraftverk. Eftersom vattenkraften är ett miljöproblem, och eftersom vi till och med har ett energiöverskott i Sverige så anser vi att det inte är försvarbart att bygga ut fler vattendrag i Sverige.
  2. Bygg faunapassager. Samtliga befintliga kraftverk borde åläggas att bygga en vattenväg där djur och fiskar kan vandra upp- och nedströms. Då minskar den negativa påverkan på miljön. (Åtminstone borde detta vara ett minimikrav om man som kraftverksägare ska kunna kvittera ut bidrag). Idag är det över 98% som inte har byggt en sådan.
  3. Sluta ljug. Kraftverksbranschen har under lång tid investerat stora belopp i advokater och pr-byråer för att bana vägen för utbyggnad och underlåtande av byggande av faunapassager. Man kallar ofta sin verksamhet för “grön” och “miljövänlig”. Lägg pengarna på biologer i stället, och tala sanning i stället så att vanliga människor kan fatta sin beslut på sanning i stället för lögn.

  Ragnhild och Walter – handen på hjärtat, tycker ni verkligen att detta är orimliga och “fundamentalistiska” krav?

  Bästa hälsningar!
  Martin Falklind

 • vattenkraften I nissan generarar inte ens pengar till 500 hus men har fösrtört ett vattendrag som var ett av dom bästa lax åarna på 1800 talet. När turisterna kommer och ser vattenkraftverken vänder dom för dom stryper vattnet till minimum. Tänk så här Walter vi har över 300 tusen turister varje år men då dom ser hur vattenkraften har förstört vårat vatten ignorerar dom den till 100%. Så walter jag kan lova dig att sportfisket kommer ge mer arbetstillfällen och mer inkoms till dom som verkligen behöver det istället för att ni skall sitta på era stolar och tjäna storkorvan. Så skärpning….

 • Martin
  Du läser mina inlägg väldigt dåligt. Därför måste jag påpeka än en gång att det finns plats både för sportfiske och vattenkraft.
  Dina inlägg visar också på att du inte lever i verkligheten och är uppdaterad vad som händer i dag på den småskaliga vattenkraftverkssidan. Men jag förstår att du har satt dig på en piedistal och din roll är att ösa galla över vattenkraften och de som arbetar med dessa frågor. Gör du inte det så knuffas du ner från piedestalen och det vill du naturligtvis inte uppleva.
  Uppgiften att det bara skall finnas ca 40 omlöp och fiskvägar (2% av 2 000) förbi vattenkraftverk i Sverige är felaktig. Det tror jag också att du är mycket väl medveten om.
  Läs alla inlägg i den här debatten och fundera över om ni Sportfiskare är intresserade av någon konstruktiv diskussion. I gjorda inlägg (dina är inte något undantag) öser man galla över min person och det kan aldrig utmynna i något konstruktivt. Samtidigt tycker jag också att man måste kunna skilja på småskalig och storskalig vattenkraft, vilket man inte har lyckats med i den här debatten.
  Du har din uppfattning och den kan jag högakta, men du måste också kunna acceptera att jag har en annan uppfattning utan att bli anklagad för att ljuga.
  Med dessa rader sätter jag punkt för den här debatten.
  Hälsningar
  Walter

 • Bara en fråga ”din verklighet” vad handlar den om egentligen ? svara så ärligt du kan. Svårt? jag kan förstå det i din sits!!

  Mvh
  Örjan Asplund /Värmland

 • Ja, då får jag väl säga några ord…
  ALL vattenkraft är skadlig för den biologiska mångfalden, stor- likväl som småskalig. Förvisso hyser den storskaliga en del miljöfarliga element som oftast inte (säger oftast inte, eftersom det aldrig finns en regel utan undantag) den småskaliga har, exempelivs regeringsdammar med döda strandzoner (den viktigaste delen i en sjö) på tusentals och åter tusentals hektar vatten i Sverige.

  Men det kommer nu en NY intressant undersökning som visar att vattenkraften också påverkar bottenfaunan, både upp och nedströms kraftverksdammarna negativt. Det är bottenfaunan som ligger till grund för alla organismer ovanför i ekosystemet i strömmande vatten…

  Antal taxa minskar linjärt med närheten till kraftverksdammen! Märk väl att undersökningen är gjord i ett småskaligt kraftverk med bra och fungerande omlöp, alltså en MÖNSTERANLÄGGNING! Trots det har det dessa mycket negativa effekter!

  Sedan är det ett faktum att mer än 95 % av svenska vattenkraftverk saknar FUNGERANDE omlöp eller fiskvägar. Det beror bland annat på att vi har miljölagar som står på exploatörernas sida i detta land. De kunde förr i tiden tvingas att bygga fiskvägar, men fick otroligt sällan skyldigheten att se till att de fungerade, än mindre skyldighet att underhålla dem…

  Och du har ju själv i ett alldeles färsk fall försökt att undkomma mer spill än vad domstolen kunde tänkas gå med på (som inte har ett enda dugg att göra med de biologiska effekterna, eftersom de som sitter där är lika kunniga i biologi som en clown i skattejuridik) och dessutom ville DU att dina ”klient” skulle slippa ta ansvar för det omlöp som du ägnade 3-5 sidor åt att förklara hur onödigt det var! Vill du att jag ska lägga ut ditt yrkande här Walter? :-)

  Sanningen om ”kompromissviljan” är ju att det är vattenkraftsindustrin, små- och storskalig, som alltsomoftast inte vill göra ett enda dugg, fast de idag har 100% av vattenföringen i många fall. Vad ska vi kompromissa med? Hälla i hinkar med mer vatten uppströms så ni får 105 %…? Eller hålla till godo med (om vi pratar sportfiske) med lite kompensationsutsatt fisk någonstans där vi inte stör penningkarusellen? Ta Arjeplog som exempel. Där blev det mer kompensationsutsättningar av fisk, det tycker du (och Assar Holmström i FVO i Arjeplog) är bra, men det har absolut ingenting med biologisk mångfald att göra! Jo, det har det förresten! Det försämrar den biologiska mångfalden eftersom den ersätter de naturliga fiskstammar som skulle hållit till där om inte du och ett antal i styrelsen i Arjeplogs Allmänning ville tjäna lite stålar…

  Sedan, ditt ältande om ”miljövänlig” och LCA är oroväckande, har jag inte sagt åt dig förut att det inte går att kalla vattenkraft för miljövänligt (faktiskt ingen energiproduktion). Däremot är alla biologer jag har pratat med överens om att t.ex. vind- och vattenkraft är i två HELT SKILDA dimensioner vad gäller biologisk mångfald. Även det sämst placerade vindkraftverk är många gånger bättre än det bästa vattenkraftverk (med omlöp och 12 millimeters spaltvidd i risgallret, du vet det där som du motsatte dig nu senast i Vänneå).

  Så Walter, även de vattenkraftverk som är bättre än det som du generellt brukar förespråka är sämre än ett vindkraftverk placerat mitt i en örnkoloni… (Där ska vi naturligtvis inte lägga vindkraften, det var bara för att vara lite tydlig…).

  LCA, ”livscykelanalys” ja. Vattenfall AB har gjort en sådan men LÄMNAT EKOSYSTEMEFFEKTERNA utanför! Klart som korvspad att det kan se bra ut då! ”Det var för svårt att beräkna” heter det på Vattenfalls sida… Det gav för taskiga resultat för den ”miljövänliga” vattenkraften, det är nog närmare sanningen.

  Hursomhelst. Vi (Älvräddarna) står för totalt stopp av fortsatt vattenkraftsutbyggnad av ovanstående och cirka 5 hyllmeter med andra vetenskapliga skäl. Vi säger dessutom att den befintliga vattenkraften måste restaureras, med omlöp, stopp för torrfåror, stopp för korttidsreglering till överdrift (dvs. den som styrs av Nordpools priser). Och nej Walter, vi behöver inte bygga ur vattenkraften för vindkraftsregleringens skull, finns andra sätt, finns andra lösningar. Inte lika enkla rent tekniskt som vattenkraft, men nödvändiga eftersom vi kommit till vägs ände vad gäller utbyggnaden i detta land.

  När det gäller den småskaliga är den på flera sätt mest problematisk. Den har sämre lönsamhet än den storskaliga, vilket innebär svårigheter att bygga omlöp med de ekonomiska förutsättningarna, många privatpersoner med ringa kunskap om biologi och konsekvenser som ägare till skillnad från de stora som har råd med både biologer och jurister. Ofta brister det i kunskaperna om vad som gäller juridiskt när man är en dammägare, vilket ni istället vill lösa med enklare hantering av era miljöpåverkande verksamheter. Är det verkligen seriöst Walter och Ragnhild? Minska kraven för att man inte kan uppfylla dem? Ska vi kanske göra så med yrkesförare också? En åkare med taskiga kunskaper i svensk trafiklagstiftning, ska han slippa följa den?

  Frågan är då Walter: Om vi nu har en massa småskaliga kraftverk som inte är miljöanpassade utan som ställer till en massa bekymmer för miljön där de finns (och det vet du ju att det inte bara är vi i Älvräddarna som tycker, vattenmyndigheterna, länsstyrelser etc etc tycker ju detta också, eller hur?); ska de då finnas kvar för att ägarna inte har kunskap och ekonomi att åtgärda dem?

  Eller ska vi lagändra så att alla kraftverksägare tvingas att vidta åtgärder, dvs upphäva rättskraften för verksamheten om de inte har tillstånd enligt nu gällande miljösyn- och lagstiftning? Då sorteras ju med automatik sådana verksamheter bort som inte har råd att åtgärda sina egna miljöbekymmer, helt analogt med all annan miljöfarlig verksamhet.

  Skulle vi behålla en massa småskaliga pappersbruk eller petroleumindustrier (om det hade funnits sådana) som inte levde upp till dagens krav bara för att de inte hade råd att göra någonting åt läckande oljerör eller klorutsläpp?

  Naturligtvis skulle varenda vettig människa tycka att det bara var att följa lagen och modern miljöhänsyn eller lägga ner verksamheten om den av ekonomiska skäl inte kunde åtgärda sina egna bekymmer.

  Vad är det som är så speciellt med er småskaliga verksamhet, vad är det som gör att just den ska skyddas in absurdum? Ge mig skäl som är bra så ska jag lyssna på dig Walter. Och för att spara din tid Walter, energi- och klimatskälet gäller inte, det är alldeles för taskig kvot skada-nytta för att det ska vara ett argument som biter på mig…

  Sist Walter: Snart kan du inte ens marknadsföra dina gamla småskaliga vattenkraftverk med ordet ”förnybart”. Du bör kolla så att era medlemmar i SVAF inte marknadsför sig med det ordet, då kommer de snart att bli fällda i KO…
  :-)

  Mycket vänligen

  Christer

 • Hej Walter!

  Jag håller med dig, ska vi kunna närma oss ett konstruktivt samarbete så är det väldigt bra om vi kan hålla oss till sakfrågorna.
  Låt oss därför försöka lämna pajkastandet och personangreppen bakom oss.

  Här kommer en första utsträckt hand från mig:
  – Du säger att mitt påstående ”att det endast finns ca 2% fungerande faunapassager förbi vattenkraftverk i Sverige” är felaktig.

  Om denna siffra är fel, så vill jag börja med att be om ursäkt för detta. Jag vill verkligen inte fara med felaktiga siffror – så om du vill ta fram den riktiga siffran, samt gärna ge mig en lista över de kraftverk som har en fungerande faunapassage – så lovar jag dig härmed att framöver publicera både listan på kraftverken samt den riktiga procentsiffran.

  Jag vill samtidigt sträcka ut handen igen och säga att om du framöver kan verka för att fler kraftverk bygger faunapassager – så ska du ha all heder för detta – och jag lovar att göra allt jag kan för att sprida publicitet kring dessa positiva nyheter, samt även ge dig cred för ditt engagemang. Håll mig bara löpande informerad.

  Känns detta OK med dig?

  Bästa hälsningar!
  Martin Falklind

 • om nu denna walter, tycker att det är så bra på alla sätt, och inte förtör något i naturen , så måste han ju också våga sätt in en massa miljoner på ett konto ifall det skulle hända något, för han förlorar ju inte sina pengar då, kanske lite ränta men inget mera,

 • Jag kunde inte släppa den här debatten riktigt än.
  Det är inte antalet människor på plats för en manifestation som är det viktiga, utan sakfrågan.

  http://rospiggenfiske.blogspot.com/2011/07/datid-nutid.html

  Skrev lite om två böcker som jag tycker borde finnas i varje bokhyllla, varesig man är sportfiskare eller anställd att utreda vattenvägar och utnyttjadet av dessa!
  Därtill några ord om samarbete och vilka chanser som faktiskt finns till detta om vi bara höjer på ögonbrynen.

  Vänligen Patrik

 • Hej igen Walter!

  Vore kanon om du ville svara på mitt inlägg och invit till samarbete här ovan.

  Bästa hälsningar!
  Martin Falklind

 • Jag och många med mig undrar ju nu om denna sommar var den sista sommaren med strömmarna och deras storöringar,man blir förbannad och ledsen när man ser hur dessa fantastiska vatten hanteras,vi måste vara ödmjuka och försiktiga med dessa unika öringstammar,det finns inte så många kvar!Walter vem gjorde dig till Gud att bestämma att nu är det slut..

Annons
AKTUELLT

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Marint reservat stoppar danskarna?

Länsstyrelsen i Skåne vill skapa ett marint reservat i södra Kattegatt – främst för att hindra danskarna att börja bottentråla i området igen. Förhandlingar om att öppna upp det skyddade området pågår mellan danska och svenska regeringarna. Det var 2009 som Sverige och Danmark kom överens om trålfiskeförbud i ett stort område i södra Kattegatt.

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons