Lyckad satsning på fiskvägar

lek i hjoån

Kimmo och Olli Sivonen från Jyväskylä universitet och Johnny Norrgård, Karlstad universitet, utförde inventeringen.

Nyligen utfördes lekgropsinventering i Hjoåns vattensystem. Avsikten var att utröna om Vätteröringen har tagit dessa sträckor i anspråk för lek efter att sträckorna gjorts tillgängliga genom byggandet fiskvägar vid Herrekvarn och Stampens Kvarn. Resultatet var över förväntan.
Sträckorna som inventerades var dels en sträcka på ca 300 meter i Hjoån nedströms Stämmorna, samt en sträcka i Smedstorpabäcken uppströms gamla landsvägen.  Längden på den sträckan är cirka 500 meter.
Resultatet blev över förväntan. Vid Stämmorna konstaterades riklig lek på det i höst utlagda lekgruset strax nedströms Mullsjön. Man hittade ytterligare sju lekgropar lite längre ner i ån.
I Smedstorpabäcken inventerades inte mindre än 29 lekgropar och de flesta bedömdes vara gjorda av öring uppvandrad från Vättern.
Resultatet innebär att allt större del av öringens ursprungliga lek och reproduktionsområde i Hjoåns vattensystem nu är tillgängligt för Vätteröringen. Sträckan är cirka tio kilometer lång och kommer producera väldigt många öringar framöver.

Läs tidigare notiser om Hjoån.

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!