Lyckopiller gör fisken modig

Storspiggen breder ut sig i Östersjön, på bekostnad av bland annat gädda och abborre.

Fisk är mer benägna att ta risker och får dessutom minskad aptit om de utsätts för antidepressiv medicin, visar forskning från Södertörns högskola. Försöken utfördes i akvarier och nivåerna av läkemedel motsvarade de som kan förväntas utanför svenska reningsverk.

Många läkemedel är svåra att bryta ner och når till slut våra vattendrag. Risken är stor att de där påverkar fisk och andra djur eftersom våra system har många likheter. Det gäller inte minst det serotonerga systemet, som bland annat påverkar födointag, oro och depression.
I den aktuella studien utsattes infångade storspiggar för läkemedlet Citalopram, som avser att aktivera just det serotonerga systemet. Fiskarna uppvisade större stresstålighet och minskad aptit. I naturen kan detta leda till att fiskarna löper större risk att ätas upp av rovfiskar och att fortplantningsförmågan blir sämre till följd av minskat födointag.
– Generellt har vi använt sådana exponeringsnivåer av antidepressiv medicin som man skulle kunna hitta utanför ett reningsverk, och uppåt. Samtidigt har vi i just de här försöken bara tittat på ett preparat – i verkligheten finns det ofta en cocktail av många olika läkemedel och andra substanser som påverkar på olika sätt, säger Martin Kellner som ansvarar för studien.

Även fiskembryon exponerades för Citalopram och resultatet visade en fördröjd effekt.
– När de sedan var vuxna var de oroligare, aggressivare och gjorde fler utfall mot mat jämfört med fiskarna i den kontrollgrupp vi hade. Sådana här försök på embryon har inte gjorts på fisk förr, berättar Martin Kellner.

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 28 May 2017
Av: Hans Hällman