Magnus Durell fångar 100 arter

Fisk nummer 100! Ibland är det som bekant inte storleken som räknas. Få har nog blivit gladare över att ha fångat en större kantnål. Foto: Kajsa Durell

Det blev en kamp på målsnöret men nu står det alltså klart – Magnus Durell blev först med att fånga 100 arter på spö i svenska vatten. Den imponerande bedriften kom efter flera års satsning och ett långt och framgångsrikt fiskeliv.

Ett hundra – en magisk summa som i många sammanhang väcker beundran och respekt. Magnus större kantnål från i lördags öppnade upp dörren för ännu en exklusiv ”hundraklubb” – den för dem som lyckas fånga ett hundra arter på spö i svenska vatten. Hittills har den alltså bara en medlem men eftersom kampen var hård lär den snart fyllas på av fler.

Magnus är en av Sveriges mest kända och meriterade havsfiskare. Hans tävlingsfiske har gett många vinster i båda lag och som individuell och 2012  kammade han hem titeln ”Årets havsfiskare”.
Majoriteten av fiskarna från hans hundralista kommer just från salta vatten och några är han först om att ha fångat.

Magnus med sveriges första spöfångde skoläst, 1999. Foto: Olof Ohlsson

Det gäller bland annat för skolästen – en storögd fisk som lever på enorma djup.
– Den fångsten är speciell för mig. Men det gäller också för många andra arter. Det är faktiskt svårt att välja ut några särskilda favoritfångster efter den, berättar Magnus.

Det kan man gott förstå, inte minst efter att ha sett nedanstående bildspel.

11
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Grattis Magnus önskar vi på Fiskejournalen!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!