Magnus Durell fångar 100 arter

Fisk nummer 100! Ibland är det som bekant inte storleken som räknas. Få har nog blivit gladare över att ha fångat en större kantnål. Foto: Kajsa Durell

Det blev en kamp på målsnöret men nu står det alltså klart – Magnus Durell blev först med att fånga 100 arter på spö i svenska vatten. Den imponerande bedriften kom efter flera års satsning och ett långt och framgångsrikt fiskeliv.

Ett hundra – en magisk summa som i många sammanhang väcker beundran och respekt. Magnus större kantnål från i lördags öppnade upp dörren för ännu en exklusiv ”hundraklubb” – den för dem som lyckas fånga ett hundra arter på spö i svenska vatten. Hittills har den alltså bara en medlem men eftersom kampen var hård lär den snart fyllas på av fler.

Magnus är en av Sveriges mest kända och meriterade havsfiskare. Hans tävlingsfiske har gett många vinster i båda lag och som individuell och 2012  kammade han hem titeln ”Årets havsfiskare”.
Majoriteten av fiskarna från hans hundralista kommer just från salta vatten och några är han först om att ha fångat.

Magnus med sveriges första spöfångde skoläst, 1999. Foto: Olof Ohlsson

Det gäller bland annat för skolästen – en storögd fisk som lever på enorma djup.
– Den fångsten är speciell för mig. Men det gäller också för många andra arter. Det är faktiskt svårt att välja ut några särskilda favoritfångster efter den, berättar Magnus.

Det kan man gott förstå, inte minst efter att ha sett nedanstående bildspel.

11
Visa bildspel

/
...
Visa mer

Grattis Magnus önskar vi på Fiskejournalen!

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!