Annons
Annons

”Han offrar lax och rödspätta”

Annons

Har landsbygdsminister Eskil Erlandsson offrat laxen och rödspättan i Östersjön? (Foto: Johan Ödmann)

Reaktionerna på EU-ministrarnas kompromiss om fiskekvoterna i Östersjön är starka. ”Att minska laxkvoterna i Östersjön med 51 procent är långt ifrån tillräckligt så länge tjuvfisket finns kvar”, säger WWF. Isabella Lövin kallar resultatet ”en stor besvikelse”.
WWF ser allvarligt på att svenska regeringen, som förespråkar att hållbart fiske ska baseras på vetenskap, försiktighetsprincipen och ekosystemansatsen, inte ville följa Internationella Havsforskningsrådet (ICES) råd att minska laxfångsterna med 79 procent.
– För att rädda den vilda laxen måste försiktighetsprincipen följas tills det illegala fisket är stoppat, säger WWF.
Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de Gröna, kallar resultatet en stor besvikelse. Hon tycker att fiskeministrarna offrar lax och rödspätta då man väljer att inte följa Internationella Havsforskningsrådet (ICES) råd.
– Precis som jag skrev i Expressen försvarade Sveriges regering inte de nödvändiga minskningarna av kvoterna. Resultatet är att kvoten för lax i Östersjön utom finska viken nu ligger på 122 553 laxar istället för EU-Kommissionens förslag på 52 904 laxar.
När det gäller rödspättan minskas kvoten med 5 procent jämfört med EU-Kommissionens förslag på 25 procent.
Här kan du läsa Isabella Lövins debattartikel i Expressen.
Mer om östersjölax hittar du här.
Morgan Fihn

LÄS OCKSÅ

Annons
26 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Såg filmen dum & dummare (rolig film f.ö) för några dagar sedan och insåg raskt att en passande titel på Eskils memoarer borde vara dum, dummare och dummast, även om det i hans fall skulle varit en dokumentär..

 • http://www.ices.dk/committe/acom/comwork/report/2011/2011/sal-2231.pdf

  Ices rapport. Notera framförallt kurvan för ”post smolt survivial ” som låg på runt 25 – 50% under 1990 talet. Notera den knappt märkbara förändringen av borttagandet av drivgarn 2008.

  ”The total wild smolt production has increased almost tenfold in the assessment units 1–2 since the Salmon Action Plan was adopted in 1997”

  The nominal catch in the Baltic Sea (including rivers) has declined from 5636 tonnes (1990) to 886 tonnes (2010)
  ————
  För er som inte orkar läsa kan man kort sammanfatta det så här:

  Sedan 1990 har yrkesfisket minskat sina fångster från 5636 ton till 886 ton, under samma tid har överlevnaden för lax minskat från ungefär 30% till 10%. Den som inte fattar vad som har gått upp under samma tid skall få en fingervisning:

  http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Statistik/Officiell-statistik/Statistik-efter-amne/Miljotillstandet-i-kust-och-hav/Grasal-bestand/

  ICES själv vet detta och lägger in en brakslapp för att inte råka illa ut i ett senare läge:

  ”The reasons for the decrease in post-smolt survival are still unclear, but the post-smolt survival has been found to be negatively correlated with seal and smolt abundance, and positively correlated with herring recruitment in the Gulf of Bothnia”

  Stora frågan är om Isabella vet om bluffen, eller om hon är tillräckligt lågbegåvad för att klara av att tro på det hon själv säger. I vilket fall som helst. Det vi ser nu är historiskt korkat och kommer att kunna läsas om i böcker i framtiden. Det är synd för både yrkesfisket och sportfisket, men som folk säger: Det är ju nya tider. Bara att gilla läget.

 • JA vad skall man säga?

  Här går sakkunskapen ( forskarna) ut och deklarerar att för fiskebestånden / den biologiska mångfalden skull krävs en minskning av fiske efter Östersjölax med 81 %. NU blev det upp till politikerna att ta beslut och vad blev det då?
  Inte en tummetott?
  EN laxfena?
  Resultatet!! NÄÄ inget av det kom UT.
  Ett rent politiskt beslut förstås efter att diverse olika organisationer lobbat emot ( gissar jag) förslaget från forskarna, politiker vet bäst är det !
  Vad händer nu då ? Allt fortsätter som vanligt förstås.
  Att räkna % hit och dit funkar inte hos s.k. yrkesfiskare. Det finns gott om fisk minsann är deras ledord i denna debatt! ALLA ANDRA har fel.
  Blir för stackars prickig nästan utrotningshotad lax / havsöring ännu en MYCKET mödosam och farlig resa till sin hemvattendrag.
  Det är verkligen YTTERST beklagligt att denna resurs som det marina livet besitter EJ får skördas av DOM som skapat det.

 • Japp då blev man censurerad. Jag föreslår att ni läser ICES rapport själva och drar några slutsatser.

 • Nu när man fått bättre insyn om hur mycket spökgarn som ligger och fiskar i Östersjön och fångar 100-tals ton fisk varje år, vore det intressant med en kommentar från ”josef” om det.
  Dom siffrorna bör ju läggas till på yrkesfiskets övriga fångster eftersom det är deras nät som ligger där och skräpar.
  Använd sen den sammanlagda summan och jämför med vad dina favorit ”skadedjur” säl och skarv äter.

 • Martin : Ok vi räknar på Östersjön.
  Minst 25000 gråsälar * 365 dagar * 7 kg dagen = 63 875 ton. Inga skarvar, vikare eller knubbsälar.

  Yrkesfisket. Totalt ca 141 000 + dina några hundra ton spökfiskad =>
  141 500 ton.

  Så trots de extremt stora trålarna som, så äter alltså gråsälen allena ca 45% av vad det som fiskades upp. Hade vi räknat bort den del som tillhör geografiskt Väskusten? men fiskemässigt Östersjön hade ytterligare ett par procent mindre skillnad kunnat att ses. Kanske runt 50%. Sedan tillkommer ju skarvar, knubbsäl och vikare.

  Tänker inte på något sätt sitta här och tycka att det är bra att nät är borttappade. Ingen gillar det och det är skadligt för naturen och säkerligen dyrt för fiskare. Men det är inte därför laxen har fått på nöten.

  Skall man vara objektiv och tyda datat från ICES så är det gråsälens som aktivt jagar lax. När man läser från andra sidor att lax står nästan överst på menyn, så konfirmerar det ju siffrorna som ICES säger.

 • Jo just det, det finns de som säger att vi har haft 100 000 gråsälar.

  100 000 * 365 dagar * 7kg = 255 000 ton fisk per år.

  Och från naturvårdsverket.
  ” ….ökade antalet sälar, som räknats längs den svenska Östersjökusten, med cirka nio procent per år”

  Att gå från 25 000 till 100 000 med en tillväxttakt på 9% går på 17 år.

  Ni som gillar att fiska lax, vänta er inga goda år framöver. Ni får väl göra som de andra internetfiskarna, ge era pengar till sälutsättning(wwf) och därefter hålla er till att gå på symöten där det talas om hur hemska yrkesfiskarna är.

 • Josef: Som till och med du upptäckt så fiskar alltså yrkesfisket upp mer lax än vad Östersjöns sälar äter, och det borde ju då leda även dig till att yrkesfisket påverkar laxstammarna mer än vad sälen gör, och historiskt gjort under modern tid, alltså under den tid laxstammarna successivt minskat.

  Att du trots dessa faktum skyller bristen på lax på sälen och dessutom vill decimera arten enbart för att på än fler sätt stötta en redan helt och hållet bidragsberoende yrkeskår till att förgifta barn och skövla hav visar än en gång att du varken bryr dig om våra hav, deras fauna, deras ekologi eller ens framtida generationers väl och ve.

 • Men låt oss nu för skoj skull återigen titta på Foliehatts-Josefs redan klassiska yttrande..

  ”För människor med mitt sätt att tänka innebär detta att det inte är yrkesfisket som är grundfelet.”

  Man kan ju stilla undra hur, eller om, Josef tänker med tanke på att yrkesfisket efter lax minskat, och sälstammarna ökat, vilket borde innebära att sälens påverkan på laxstammarna ökat och yrkesfiskets minskat.

  Detta faktum leder ju faktiskt till att man snabbt kan räkna ut att det yrkesfiske som bedrivits under hela 1900-talet och fram till idag har haft en än större del i ”påverkans-kakan” än dagens, och det leder ju då givetvis samtidigt till att sälens påverkan under vår moderna historia varit mindre än nu, t.o.m. mycket mindre..

  Hur då sälens(och inte yrkesfisket) påverkan skulle kunna vara det som är ”grundfelet” till att laxstammarna minskat genom hela vår moderna historia är därför en gåta.

 • Att raffe tjatar emot är ett gott tecken. Det brukar innebära att man har rätt. Faktum är att raffe är en väldigt bra indikator för saker och ting. Det är bara ta det som raffe säger, sedan så inverterar man det. Och vips, så har man sanningen :)

  Har du ens läst ICES rapport undrar man?

 • Måste tillägga att Isabella Lövin verkar inte heller ha läst den, eller åtminstone inte fattat vad som står i den.

 • Slänger även in borttagna inlägg, tror att som gillar att fiska lax borde läsa det:
  ————————————————-
  Din kommentar inväntar granskning.

  ices.dk/committe/acom/comwork/report/2011/2011/sal-2231.pdf

  Ices rapport. Notera framförallt kurvan för ”post smolt survivial ” som låg på runt 25 – 50% under 1990 talet. Notera den knappt märkbara förändringen av borttagandet av drivgarn 2008.

  ”The total wild smolt production has increased almost tenfold in the assessment units 1–2 since the Salmon Action Plan was adopted in 1997″

  The nominal catch in the Baltic Sea (including rivers) has declined from 5636 tonnes (1990) to 886 tonnes (2010)
  ————
  För er som inte orkar läsa kan man kort sammanfatta det så här:

  Sedan 1990 har yrkesfisket minskat sina fångster från 5636 ton till 886 ton, under samma tid har överlevnaden för lax minskat från ungefär 30% till 10%. Den som inte fattar vad som har gått upp under samma tid skall få en fingervisning:

  naturvardsverket.se/sv/Start/Statistik/Officiell-statistik/Statistik-efter-amne/Miljotillstandet-i-kust-och-hav/Grasal-bestand/

  ICES själv vet detta och lägger in en brakslapp för att inte råka illa ut i ett senare läge:

  ”The reasons for the decrease in post-smolt survival are still unclear, but the post-smolt survival has been found to be negatively correlated with seal and smolt abundance, and positively correlated with herring recruitment in the Gulf of Bothnia”

  Stora frågan är om Isabella vet om bluffen, eller om hon är tillräckligt lågbegåvad för att klara av att tro på det hon själv säger. I vilket fall som helst. Det vi ser nu är historiskt korkat och kommer att kunna läsas om i böcker i framtiden. Det är synd för både yrkesfisket och sportfisket, men som folk säger: Det är ju nya tider. Bara att gilla läget.
  Av josef – – tisdag 25 oktober 18:44

 • Ingen blir väl förvånad när yrkesfiskelakejen Josef återigen dragit ned byxorna på både sig själv och sin organisation till knäna, igen…

  Att han för det första påstår att det finns felaktigheter i det andra skriver utan att ha en aning om vad dessa skulle kunna tänkas vara, eller hur han med sin klena logiska förmåga skulle klara av att förklara det är en taktik han kört sedan han började skriva sitt nonsens här.

  För det andra så har ingen mig veterligen påstått att den ökade sälstammen inte skulle ha någon påverkan på Östersjöns laxstammar, det vi däremot har påtalat är att då yrkesfisket både nu och historiskt under modern tid tagit upp ohyggligt mycket mer lax ur Östersjön än vad sälen ätit så har det både haft och har en större påverkan på bestånden.

  Men det här klarar ju Josef inte av att ta till sig eftersom allt som har med siffror, logik och sunt förnuft ligger oerhört långt utanför hans fattningsförmåga och enormt högt över hans kompetensnivå. Att han dessutom fått för sig att barn mår bra av att äta fisk som är förbjuden som djurföda på grund av de höga gifthalter den innehåller säger väl egentligen det mesta om i vems ledband han springer, att han inte vågar avslöja sitt namn eller ta en publik debatt gör det hela än tydligare, för inte vill väl Sveriges Fiskares Riksförbund stå med byxorna vid knäna och skämmas över att deras representant publikt står och blåljuger i deras namn..

 • Ta det lungt med debatten så inte vi sportfiskare
  står med byxorna nere !
  Hur gick det med utrotningshotade Ålen.
  Vilka får fiska ! och inte !!!!!!!!!!

 • Nu behöver du inte oroa dig Josef, Laxfisket kommer nog att dö ut av sig själv om EU får som de vill.
  EU har som plan att utsättningarna av Lax ska fasas ut, och då är det slut med Laxen som fiskbar fisk oavsett

  Sen kanske du inte ser överfisket som något problem, några av vi andra har redan sett att det är ett av problemen som finns för att vi ska ha något att fiska på i framtiden.

  Men du kan nog få det till sälen fel att fisket kraschade i Newfoundland också… Eller hade det kanske med fisket att göra? Vad tror du?

  Sen som sagt tidigare, varför fiska på en art som bedöms som otjänlig som föda, särskilt om man är yrkesfiskare..
  Eller anser du att det är rätt att sälja sådan fisk som föda?

 • Du jörgen, jag har verkliga problem med att tro att laxen är farlig att äta. Vet du varför? Den så kallade miljörörelsen uppvisar tecken på patologisk lögn i säl och skarvfrågan. När samma rörelse säger att lax är livsfarlig att äta, medan gråsälen smaskar lax och ynglar av sig som katten, då blir jag skeptisk.

  Det som är problemet för laxen är att postsmoltdöden har gått upp pga av att Isabella och hennes gelikar har som bisyssla att sätta ut sälar för bidragspengar. Inte att de fiskar för mycket i New foundland eller inte.

 • Har svårt att se Livsmedelsverket som en miljörörelse…. Med tanke på att det var dem som villa ha bort Laxen från matborden, med tanke på för höga halter av miljöjifter.

  Sen får du gärna visa på var Isabella och de andra har satt ut säl..

  Smoltdöden är helt klart ett problem, men den har väldigt lite med säl att göra, om sälen vore det stora problemet så skulle de inte ha några problem med smoltdöd i Vänern. Nu har de haft väldiga problem med den där.

  Din sista mening är lite svår tolkad, men jag antar att du menar att att de inte fiskade för mycket i New Foundland, eller?

  Sen var har du fått för dig att man inte jagar säl? Och vad har det med kvoterna i artikeln att göra?

  Och om du nu vill ha död på mer av sälarna, gör något åt det, lobba hos jägarna, utbilda dig så att du får jaga säl lagligt. Men det hjälper lita att försöka få oss att glöma bort att Fiskarna får forsätta som vanligt utan några större inskränkningar.

  Sen det du inte ville se, Laxen kommer att vara borta som komersiel art om bara några år, oavsett.

 • Nu har Josef slagit världen med häpnad igen, denne intellektuelle gigant har nämligen avslöjat för mänskligheten att alla kända fall av förgiftingar av polyklorerade dibensodioxiner, bland annat de som påståtts ha skett under Vietnamkriget (Agent Orange) och i Seveso 1976, enbart varit bluffar iscensatta av miljörörelsen för att att misskreditera de svenska yrkesfiskarna.

  Att TCDD skulle vara ett av de starkaste gifterna man känt till och att de som förfiftades av ämnet skulle kunna drabbas av allvarliga hudskador (klorakne), försämrat immunförsvar, hormonstörningar, tumörer, mutationer och störningar på reproduktionssystemet var alltså alltså helt fel. detsamma gäller även påståendet att det skulle hämma hjärnans och nervsystemets utveckling hos foster och barn, vilket påstods skulle kunna yttra sig i beteendestörningar, är också en ren och skär lögn enligt Josef.

  Så barn, nu är det fritt fram att äta och dricka mat och dryck med polyklorerade dibensodioxiner igen, allt tack vare vår frälsare Josef!

 • Jörgen: Om du läser ifrån livsmedelsverket så står det att lax KAN innehålla ddt.

  Du KAN bli miljonär om du spelar på lotto. Osv.

  WWF/SNF är så insyltad i myndigheter numera så att det går inte att se vad som ett myndighetsbeslut eller ett bidragsbeslut. När det gäller WWF och sälutsättning så är det bara att goggla.

  När jag läser ICES rapport, så får jag det till att smoltproduktionen ökat i Östersjön, det är i stadiet efter som dödligheten helt plötsligt har exploderat. Eller som ICES säger:

  ”The reasons for the decrease in post-smolt survival are still unclear, but the post-smolt survival has been found to be negatively correlated with seal and smolt abundance, and positively correlated with herring recruitment in the Gulf of Bothnia”

  Som jag tidigare har sagt, jag tycker att WWF och Isabella gör ett historiskt misstag. Och Jörgen, om gråsälen ökar från år till år, då har vi väl ingen jakt att tala om?

  Och ditt:
  ”Din sista mening är lite svår tolkad, men jag antar att du menar att att de inte fiskade för mycket i New Foundland, eller?”

  Vad jag skulle vilja säga är att detta är ett klassiskt ”guilt by association” knep. Har inget med Östersjönslaxproblem att göra. Lika lite som M 74 har något med utfiskningen av torsken att göra.

  Andres: HAHA 4 kg fisk per alla invånare på hela jorden. Snacka om att WWF/Greenpeace har ballat ut totalt. Bra länk. Den verkligen beskriver felet som uppstått med dessa bidragsmaffior.

 • Har läst från Livsmedelsverket,
  Saxat lite: ”Fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern innehåller dioxin och PCB över EU:s gränsvärden”
  Sen finns det alltid med ett kan, Du kan läsa det och inse att fet vuxen fisk innehåller miljögifter,, eller du kan tro att den feta vuxna fisk som du vill äta inte innehåller gifter. Det är upp till dig, du kan spela rysk rulet också, patronen KAN finnas i en annan kammare och inte i loppet, men varför ta chansen…
  Östersjölaxens största problem nu är antagligen miljögifterna. När jag jobbade på fiskodling ett antal år sedan, då hade vi den första stora utbrottet av m74, drygt 90% av ynglen dog.

  Att Laxen fortfarande har problem märks nog bäst av att yrkesfiskarna bara lyckades fånga 49% av sin kvot. Lyckligt vis för dem så kan de försöka fånga lika mycket även nästa år…

  Och som du skrev Laxen har miljöproblem medan Torsken blev utfiskad..

  Ja vi har en säljakt, vi har lite säljägare därimot, de flesta sälar slutar sina dar döda i fällor och nät eller sjuka med tarmproblem..

  Goglade om sälutsättningar, måste ge dig rätt,
  Saxat: Sälkuten Sämla släpptes idag ut i frihet till sälkolonin vid Måkläppen i Skåne. Hon är årets nytillskott i Världsnaturfondens och Naturhistoriska riksmuseets gråsälsprojekt i Forsmark som fyller 25 år. Innan hon simmade iväg utrustades hon med satellitsändare. Med årets nykomling har totalt 32 kutar fötts och 31 släppts ut i södra Östersjön. I år sker sälutsättningen för sista gången..

  Det var fantastiska mängder som släpts ut, Läs gärna mer om prjektet och syftet..
  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/varldsnaturfonden_wwf/pressrelease/view/88500

 • Vad är det DU vill med framtiden då Josef?
  Är det att vi ska skjuta bort all säl och skarv för att sedan låta yrkesfisket ta hand om den sista spillran med lax som finns kvar, utan minskade kvoter och inskränkningar i fisket?
  Faktum kvarstår ju lik förbannat att laxbeståndet är i en DJUP kris!!
  Även om all säl och skarv skulle plockas bort så bör yrkesfisket i princip totalt ge fan i laxen i x antal år framöver så den EVENTUELLT har en chans att återhämta sig.
  Det är ju nog mycket problem med återhämtningen ändå, eftersom vi i det här landet har så förbannat mycket ”miljövänlig” elproduktion i form av vattenkraft… det främjar ju inte precis vildlaxens öde.

 • I mitt hemma vatten sattes stora mängder Gullspångs-
  lax ut.
  Det blev inget kvar !
  Skarven tog allt !
  Och den är nu där igen och tar allt som kommer
  i sin väg.
  Länsstyrelsen,se till att agera över Sveriges enorma
  Skarv problem.
  Se länk längre upp på debatten !

Annons
AKTUELLT

Extremfiske i Florida efter orkanen Matthew

Orkanen Matthew fick katastrofala följder när den drog in över, bland annat, Haiti och Florida. Men den påverkade också fisket. Alla har förmodligen sett bilderna från de förödande konsekvenserna av orkanen Matthew på Haiti och kaoset som följde när den drog in över Florida. Där har den också chockat ekosystemet – och det var alltså

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons