Mängder av småtorsk

Forskarna rapporterar att det just nu finns mycket stora mängder av riktigt liten torsk. Naturligtvis är detta en fantastisk nyhet och vi hoppas alla att de finnas kvar i våra vattnet som vuxna fiskar.
Det är frågan om torskar som, enligt Joakim Hjelm på Havs- och Vattenmyndigheten, kan komma från vårens lek. Resultaten av Statens Lantbruksuniversitets (SLU) provfisken visar på att det finns mer torskungar nu än det gjort på tjugo år. Man betonar vikten av att med snabba insatser skydda dessa torskar från att bli bifångst och dumpas död i havet  av yrkesfisket.
Frågan kvarstår dock om dessa fiskar finns kvar i våra vatten som vuxna. Det kan mycket väl vara så att stora mängder torskyngel kommit hit med strömmarna från Nordsjön. Dessa ”Nordsjötorskar” vandrar vanligtvis ut i Nordsjön när de nått en längd av ungefär 45 -50 centimeter.
Att som flera tidningar, kanske mest onyanserat i Göteborgs Posten,  utropa att torsken är tillbaka i Västerhavet är ett antagande som ingen seriös forskare skulle ställa sig bakom. Fiskejournalen frågande Joakim Hjelm om GP:s tolkning av verkligheten och han svarade att så skulle han inte säga. När GP sedan citerar en yrkesfiskare som hävdar att ”havet sjudet av torskfisk” kan man undra om man på GP bara är slarvig eller om man glömt bort den journalistiska objektiviteten. Varför vänder man sig inte till någon av våra miljöorganisationer för att få deras bild? Eller varför inte vända sig direkt till forskarna på SLU? De kan bekräfta bilden att våra hav är i djup kris och att torsken alltjämt kan betraktas som utrotad eller på gränsen till utrotad i stora områden i Västerhavet.
För att läsa GP:s artikel klicka HÄR
Anders Nicander

småtorsk, torsk, juvenil torsk, torskfiske, havsfiske, fiskepolitik

Havet är fullt av småtorsk just nu, men betyder det att torsken är på väg att komma tillbaka? (Foto: Anders Nicander)

Annons
AKTUELLT

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!