Marlinjakt i Panama

Full fart med båten för att kroka en marlin! Mikael Karlsson bevittnar gastens försök att parera fisken. Foto: Mathias Larsson

Full fart med båten för att kroka en marlin! Mikael Karlsson bevittnar gastens försök att hejda fisken. Foto: Mathias Larsson

Sista dagen på Drömresan i Panama vigdes åt att jaga de stora fiskarna off-shore. Och det blev en händelserik historia.
Redan när vi närmade oss ön Montuosa märkte vi en stor aktivitet i havet. Efter tonfiskjakt med popper som resulterade i trippelhugg av stor jack blev det dags för fiske efter marlin och medan riggningen med gummibläckfiskar pågick släpades en betesfisk efter båten. Ett knarrkaos utbröt och en marlin på runt 200 pound kommer plötsligt skjuten från djupet och chockar oss alla. Kaptenen ger full gas för att kroka fisken innan drömresevinnaren Henrik Blom får ta över spöet och känna på marlinens fajtvilja. Efter en rusning på 100 meter med flera spektakulära luftsprång brast linan. Alltsammans innebar adrenalinpåslag som hette duga för samtliga ombord på båten!
Vi fortsatte att hålla oss i utkanten av de kryssande båtarna, det visade sig ge resultat och Henrik och Anders Holm kunde landa varsin dorado innan det var dags för nästa drama…
Ett kraftigt ulltjut ljuder när Mikael Karlsson står på tur. Kaptenen skriker ”careful careful careful” innan ett dovt motorvrål hörs när båten reser sig för att kroka en ny marlin. Kaptenen manövrerar och kränger båten för att parera den snabba fiskens rusning, medan gasten gör allt han mäktar med för att hålla kontroll på fisken med spöet. Mikaels nervositet är tydlig och den 400 pound tunga marlinen gör två snabba luftsprång innan linan brister – igen. Två marlinkontakter!
Senare på eftermiddagen får drömreseteamet vara med om ett osannolikt popperfiske efter tonfisk. Stora flockar av delfiner tränger ihop betesfisk i en boll och tonfisken är med och festar. Fredrik von Elern lyckas landa en tonfisk på 50 pound under ett långt glädjetjut. Även Anders och Mathias Larsson fick känna på styrkan i de gulfenade muskelpaketen, men utan att landa dem. En sällsynt upplevelse!
Dagen avslutades med chumbait efter red mullet snapper och hela tre linbrott och ett spöbrott krönte dagen – ett bevis på starka firrar.
Det här var en dag gänget sent kommer glömma – vilken avslutning! Synen av ett luftsprång från en black marlin mot horisonten är fastbränd på allas näthinnor, övertygelsen över dess styrka skrämmer oss alla. Vilket fiske – vilket hav!
Anders Holm

Annons
AKTUELLT

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!