Maskmete i Arjeplogströmmarna?

De fina strömmarna vid Arjeplog hyser riktigt grov öring. (Foto: Johan Sandlund, Guide Laponica)

Fiskevårdsområdesförening i Arjeplog tog nyligen det kontroversiella beslutet att tillåta maskmete i de rikskända Arjeplogsströmmarna. Något som upprör såväl sportfiskare, naturvänner och länsstyrelsen.
– Jag förstår inte hur man tänkt. Det gynnar i alla fall inte sportfisket, säger länsfiskekonsulent Dan Blomqvist till Piteåtidningen.
Arjeplogsströmmarna håller en storvuxen öringstam som varje år lockar fiskare från hela världen. När Arjeplogsströmmarnas fiskevårdsområdesförening nu tagit det kontroversiella beslutet att tillåta maskmete menar många att den unika, och för lokala entreprenörer inkomstbringande, öringstammen kan drabbas hårt.
Att så många reagerar mot maskmete beror på att fisken ofta sväljer betet, vilket gör det svårt att återutsätta den. Sedan början av 2000-talet är maskmete förbjudet i samtliga strömmande fjällvatten som länsstyrelsen förvaltar.
Assar Holmström, ordförande i Arjeplogsströmmarnas fiskevårdsområdesförening, försvarar beslutet. Såhär säger han till PT.
– Knickedickarna på länsstyrelsen, de vet ingenting. Varför ska man släppa tillbaka fisk? 90 procent dör ändå. Jag har fiskat hela mitt liv och jobbat på fiskodling så jag vet.
– Det är beklagligt men Arjeplog ligger i bakvatten jämfört med andra fjällkommuner, säger Blomqvist.
Just nu pågår ett kraftverksbygge i Arjeplogsströmmarna. Det är Arjeplogs allmänning som beslutat om bygget, trots starka protester från naturvänner och miljöorganisationer.
Läs tidigare notiser om Arjeplog.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!