Massdöd av kräftdjur kopplas till fiskodlingar

Att öppna odlingar till havs är skadliga för miljön är inget nytt. Nu menar Norges Fiskarlag att medicin mot laxlus kan orsaka massdöd av kräftdjur. Foto: NOAA

Mängder av krill har hittats döda i närheten av sju fiskodlingar längs den norska kusten. Samtliga anläggningar har använt en kombination av kemikalier för bekämpning av laxlus. Nu menar Norges Fiskarlag att det finns ett klart samband mellan massdöden och odlingarnas verksamhet.

Norska odlingar har stora problem med laxlus, som varje år dödar miljontals laxar i öppna kassar.
Ett sätt att minska parasitens utbredning är att kemiskt behandla fiskarna med deltametrin och azametifos. , som när de används tillsammans ger en dödlig cocktail mot laxlus.
Men nu menar Norge Fiskarlag att medicinen även kan orsaka massdöd av vilda kräftdjur, efter att de undersökt användandet av kemikalier på sju anläggningar som legat nära platser där krill och hummer hittats döda.

”Jag är både överraskad och chockad över de upplysningar som nu kommer på bordet”

– Fram tills nu har vi fått veta att massdöden av kräftdjur har naturliga förklaringar. I höstas började vi titta närmare på de här sakerna. En systematisk genomgång visar nu ett klart samband mellan de flesta av de här dödlighetsperioderna och kemisk avlusning. Jag är både överraskad och chockad över de upplysningar som nu kommer på bordet, säger Kjell Ingebrigtsen från Norges Fiskarlag, till Bergens Tidende.

Havforskningsinstituttet tycker att de nýa uppgifterna är intressanta och vill gärna titta närmare på de undersökningar som Norges Fiskarlag har utfört.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!