Massdöd av kräftdjur kopplas till fiskodlingar

Att öppna odlingar till havs är skadliga för miljön är inget nytt. Nu menar Norges Fiskarlag att medicin mot laxlus kan orsaka massdöd av kräftdjur. Foto: NOAA

Mängder av krill har hittats döda i närheten av sju fiskodlingar längs den norska kusten. Samtliga anläggningar har använt en kombination av kemikalier för bekämpning av laxlus. Nu menar Norges Fiskarlag att det finns ett klart samband mellan massdöden och odlingarnas verksamhet.

Norska odlingar har stora problem med laxlus, som varje år dödar miljontals laxar i öppna kassar.
Ett sätt att minska parasitens utbredning är att kemiskt behandla fiskarna med deltametrin och azametifos. , som när de används tillsammans ger en dödlig cocktail mot laxlus.
Men nu menar Norge Fiskarlag att medicinen även kan orsaka massdöd av vilda kräftdjur, efter att de undersökt användandet av kemikalier på sju anläggningar som legat nära platser där krill och hummer hittats döda.

”Jag är både överraskad och chockad över de upplysningar som nu kommer på bordet”

– Fram tills nu har vi fått veta att massdöden av kräftdjur har naturliga förklaringar. I höstas började vi titta närmare på de här sakerna. En systematisk genomgång visar nu ett klart samband mellan de flesta av de här dödlighetsperioderna och kemisk avlusning. Jag är både överraskad och chockad över de upplysningar som nu kommer på bordet, säger Kjell Ingebrigtsen från Norges Fiskarlag, till Bergens Tidende.

Havforskningsinstituttet tycker att de nýa uppgifterna är intressanta och vill gärna titta närmare på de undersökningar som Norges Fiskarlag har utfört.

Läs mer här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Olagligt nätfiske avslöjat i Kalix

Länsstyrelsen i Norrbotten beslagtog i pingsthelgen ett större antal olagliga nät i Kalix skärgård. Näten innehöll flera arter, bland annat havsöring och sik.

Tusentals regnbågar på rymmen: ”En jättekatastrof”

En stor rymning av regnbågar har skett från en odling i jämtländska Ströms Vattudal. Antalet rymda fiskar har inte bekräftats, men sportfiskare har dragit upp tonvis redan. Oron är stor för att harr och den unika Vattudalsöringen ska ta skada. – Det här är en jättekatastrof, säger fiskeprofilen Gunnar Westrin som kommer från området.

Drömsarv för Alexander Holmer

Den duktiga metaren Alexander Holmer slog nyligen till med en fantastisk sarv under ett blött och svårfiskat kvällspass. Den väldiga fisken var 44 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 1520 gram.

Gäddor fredas på Eriksberg

Eriksberg Hotel & Nature Reserve i Blekinge inför en tre veckors fredningsperiod för gäddor under våren 2019. Insatsen görs för att underlätta leken och på sikt säkra ett gäddfiske i toppklass.

Extremfiske gav megalake


Andreas Ekfeldt förlade nyligen sex intensiva fiskedagar i jakten på grov lake. Bäst utdelning gav ett stenhårt 23-timmarspass då han belönades med en riktig drömfisk på hela 6240 gram. – En av mina livs bästa fiskar, hälsar den erfarna storfiskaren.

Börja fiska i sommar!

Är du 16 år eller yngre och vill fiska under sommarlovet men saknar utrustning? Ingen fara, tack vare ett unikt projekt kan du nämligen låna en fiskeutrustning hela sommaren!

Envishet gav 125-centimetare

Pelle Wallquist fortsatte att lägga timme efter timme i ett vatten han trodde på, trots att storhuggen uteblev. Men i går kom beviset på att magkänslan var kalibrerad. Ett ”bottennapp” började plötsligt röra på sig och snart lyfte han upp en vacker madame på 125 centimeter.

Krafttag mot läkemedel i svenska vatten

Regeringen vill se en minskning av läkemedelsrester i svenska vattendrag. Därför ger man nu på bidrag för tekniska investeringar som förbättrar reningen av avloppsvatten. 

Ny drömabborre för Dejan

Abborresset Dejan Milosevic fångade nyligen en fantastisk abborre under ett kvällspass i vårsolen. Fisken bjöd på ett stenhårt hugg och vägde in på 2,25 kilo.

8-fjordar får miljöpris

Projekt 8-fjordar tilldelas vattenmiljöpriset Sjöstjärnan för sitt arbete i Bohusläns fjordsystem.  – Riktigt roligt! Det här betyder jättemycket för oss, hälsar projektledaren Niclas Åberg.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!