Massfångst av regnbåge i Vänern

Regnbågar hugger vilt utanför en odling i Vänern. Foto: Nicka Hellenberg

Mängder av sportfiskare flockas längs stränderna som angränsar till en odling utanför Götene. Orsaken är att vattnet är fullt av huggvillig regnbåge. 

I fjol skrev vi om en stor rymning av regnbågar från en odling utanför Götene. Den gången fångades mängder av regnbågar under ett par veckor. Nu finns det återigen rikligt med regnbåge i samma vatten – och därmed fullt av fiskare längs stränderna.

”Jag såg nog 30 fiskare i helgen. Det såg ut som alla fick bra med fisk”

– Jag såg nog 30 fiskare i helgen. Det såg ut som alla fick bra med fisk. Min kompis fick tolv. Jag var även ute i dag och då blev det fyra, Maxvikten var runt fyra kilo, berättar lokalbon Ronny Pettersson.

Att fånga fisken är inte svårt. Förutom den rika tillgången tycks de hugga på det mesta.

”Själv fiskar jag med räka och kastföte men spinn och fluga fungerar också”

–  Själv fiskar jag med räka och kastföte men spinn och fluga fungerar också, berättar Ronny.

Ronnys systerson Peter Ronsröm med en regnbåge från helgens fiske. Foto: Ronny Pettersson

Fisket bedrivs alltså i närheten av samma odling som i fjol drabbades av en större rymning. När vi kontaktar odlingens ägare så känner han inte till att någon ny rymning har skett. Inte heller Länsstyrelsen har hunnit undersöka saken.

Regnbåge är inte en naturligt förekommande art i Vänern och rymlingar kan sprida smitta och konkurrera med andra arter.

”Länsstyrelsen anser att det är bra att de fiskar som inte är naturliga i vattensystemet fiskas upp”

– Länsstyrelsen anser att det är bra att de fiskar som inte är naturliga i vattensystemet fiskas upp. Vi tar också tacksamt emot information om var och när de fiskats upp i Vänern samt data på längd och vikt på fisken för vidare utredningsarbete, säger David Solstorm, länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Rött ljus för Östersjötorsken

I Världsnaturfondens nysläppta fiskguide får all torsk från Östersjön rött ljus. Även konsumtion av lax, gädda och piggvar från Östersjön får tummen ner.

18-kilosgädda på karpmete!

Nog hade Jack Sharlotte siktet inställt på stor och stark fisk när han nyligen riggade upp sina karpspön i det engelska vattnet Pasture Wood Fishery. Men han var knappast förberedd på att rullen nästan skulle tömmas av en brutal rusning. Till slut kom fisken in mot land och Jack trodde knappt sina ögon när karphåven

Klagar till kommunen: ”För lite vatten havet”

Högtryck råder över stora delar av Sverige och många njuter av sommarens tidiga ankomst. Men alla är inte nöjda och Öckerö kommun har fått motta klagomål från flera personer. ”Det finns för lite vatten i havet, säger de .

Misstänkta tjuvfiskare fotades under gäddfiske

När Sportfiskarnas gäddexpert Olof Engstedt hörde talas om att några fiskade gädda i ett fredat område i Kalmarsund tog han kameran med sig och sjösatte båten. Till slut fann han de misstänkta tjuvfiskarna och lyckades fota dem ”in action”. Polis tillkallades och fem utländska medborgare är nu misstänkta för olovligt fiske.

Dubbelmunnad fisk?

Vi avslutar arbetsveckan med en märklig film på en karp som knappast liknar sina släktingar. Vad fisken råkat ut för kan vi bara gissa oss till – men teorier på sociala medier saknas knappast. 

Gäddfisketävling i stadsmiljö

På lördag den 26 maj är det dags för Böjda spön Streetmasters 2018 i Karlstad. Tävlingssugna streetfiskare ger sig då ut på jakt efter Klarälvens storgäddor.

Sensationellt hajfynd vid norska kusten

Vad var det för en märklig haj som Arnt Grødal lyfte ombord från ytvattnet utanför Kristiansund? Forskare kan inte bekräfta arten men tror att det rör sig om en lövfjällhaj. I så fall är det den första observationen i norskt vatten.

Olagligt nätfiske avslöjat i Kalix

Länsstyrelsen i Norrbotten beslagtog i pingsthelgen ett större antal olagliga nät i Kalix skärgård. Näten innehöll flera arter, bland annat havsöring och sik.

Tusentals regnbågar på rymmen: ”En jättekatastrof”

En stor rymning av regnbågar har skett från en odling i jämtländska Ströms Vattudal. Antalet rymda fiskar har inte bekräftats, men sportfiskare har dragit upp tonvis redan. Oron är stor för att harr och den unika Vattudalsöringen ska ta skada. – Det här är en jättekatastrof, säger fiskeprofilen Gunnar Westrin som kommer från området.

Drömsarv för Alexander Holmer

Den duktiga metaren Alexander Holmer slog nyligen till med en fantastisk sarv under ett blött och svårfiskat kvällspass. Den väldiga fisken var 44 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 1520 gram.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!