Massiv fiskdöd i Norrköping

Plötslig fiskdöd sker i många sjöar. Ofta vet man inte orsaken.

I fredags morse fick Norrköpingsborna ett hemskt uppvaknande då hundratals döda gösar flöt omkring i Strömmen.
–Hela Strömmen färgades vit av fisk som låg med buken upp, berättar Kenneth Israelsson för Norrköpings tidningar.
Kenneth Israelsson verksamhetsansvarig på Cityfiske i Norrköping ser fiskdöden som ett hårt slag för det lokala gösbeståndet. Särskilt då många av de döda individerna var av betydande storlek för vidare fortplantning. Anledningen till den plötsliga gösdöden var troligtvis att att Holmen Energi släppt på vatten lite för fort vilket i sin tur lett till ett för högt vattentryck i Strömmen.

–Hela Strömmen färgades vit av fisk som låg med buken upp, berättar Kenneth Israelsson för Norrköpings tidningar.

Kenneth poängterar att gösen är väldigt känslig för snabba temperaturskillnader. Så här års när fisken uppehåller sig i den varmare bottenregionen kan det bli förödande om engradigt ytvatten plötsligt sköljer förbi. Arter som öring och lax verkar dock klarat sig bra. För säkerhets skull har även vattenprover tagits.

Se på nyhetsinslaget:

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!