Massivt motstånd mot Fortums ansökan

Fortum vill bygga ut Untra i Dalälven

Fortum vill bygga nytt kraftverk vid Untra i Dalälven. (Foto: Kuhlin/vattenkraft.info)

Älvräddarna:
Fortum möter massivt motstånd då de vill bygga ut vattenkraftverket i Untra, Dalälven. En stor och samtyckande skara myndigheter och miljöorganisationer anser att kraftverket i den skyddade sträckan i Dalälven inte ska ges tillstånd.
Efter en lång process som började redan 2008 har Fortums ansökan om ett nytt kraftverk i ett av Dalälvens skyddade områden hamnat i mark- och miljööverdomstolen. 22-24 april hölls huvudförhandling på Söderfors Herrgård där samtliga myndigheter och miljöorganisationer gav ett tydligt besked till både Fortum och överrätten: Utbyggnaden ska inte ges tillstånd!
– Motståndet mot Fortums planer om utbyggnad var massivt och det som framförallt framhölls var att Fortum inte har rätt att ens avleda så mycket vatten som de idag gör. Dessutom pekade alla på de oerhört stora naturvärden som finns i svämområdet Båtfors nedströms Untra kraftverk, som kommer att påverkas negativt av en utbyggnad. Ingen av motparterna hade något annat yrkande än avslag eller avvisning av Fortums ansökan, vilket jag anser vara nära på sensationellt, säger Christer Borg, Älvräddarnas ordförande som deltog under förhandlingen.

Bemötte felaktiga påståenden
Älvräddarna bemötte sökandes ombud Mats Larsson, tidigare på Vattenfall, när han uppgav orimliga kostnader för att åstadkomma en naturlig smoltproduktion i Dalälven; allt för att Fortum ska slippa bygga fiskvägar.
– Larssons kostnader per naturligt producerad smolt, som baserar sig på en rapport framtagen av Vattenfall AB visade sig kunna divideras med en faktor tio, säger Christer Borg. En rapport från vattenkraftsföretaget Vattenfall AB måste tas med största skepsis, eftersom de är en part som tjänar pengar på att inte bygga fiskvägar, menar Christer Borg.
Fortums ombud, Louis Vasseur från Alrutz advokatbyrå, slutpläderade utan att svara på en enda av motparternas frågeställningar. Istället ägnade han en kvart åt att ondgöra sig över den förändring han ansåg sig ha märkt de senaste åren vad gäller myndigheternas vilja att kompromissa, samt sände en del signaler som enbart kan tolkas som personliga påhopp av tjänstemän inom myndigheter.
– Ombudets uppförande var pinsamt och jag tror inte att denna fula taktik från förra århundradets mitt kommer att lyckas 2013, säger Christer Borg.
De organisationer och myndigheter som sagt sig negativa till Fortums ansökan är: Havs- och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, länsstyrelsen Uppsala, Kammarkollegiet samt Tierps kommun, Naturskyddsföreningen och Älvräddarna.
Dom meddelas 5 juni.
www.alvraddarna.se

Annons
AKTUELLT

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!