Megaspättor från norr

Den specialgraverade Månadens fisk-rullen fungerar bra, till exempel för stor rödspätta.

Den specialgraverade Månadens fisk-rullen fungerar bra, till exempel för stor rödspätta.

3,96 kilo vägde den tyngsta spättan i den kvintett som Marcus Åhlund anmält till Recordfisken.

3,96 kilo vägde den tyngsta spättan i den kvintett som Marcus Åhlund anmält till Recordfisken.

Visst kan man få fina spättor i svenska vatten – men chanserna ökar dramatisk om man drar till Norge. Bevisas av den makalösa kvintett av spättor som storfiskaren Marcus Åhlund anmält.
Marcus bor i Grebbestad i Bohuslän men jobbar som fiskeguide uppe i Troms i Nordnorge. I våras drog han en svit jättetorskar, varav bjässen på 37,1 kilo blev Månadens fisk och renderade Marcus en specialgraverade Ambassadeur.
”Nya rullen fungerar bra”, skriver Marcus när han anmäler en av sina jättespättor under september till Recordfisken. Hittills har det blivit inte mindre än fem stycken över 2,5 kilo (storfiskgräns i Norge), med en topp på 3,96 kilo. Men målsättningen är högre satt än så; Marcus siktar på den magiska femkilosgränsen, vilket troligen är högst realistisk uppe vid Kvalöya.
Svenne Andersson

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!