Mikroplast drabbar även sjöar

Mikroplasterna finns överallt. Nya resultat visar att det är lika mycket i Vättern som i havet.

Prover tagna i Vättern och Mälaren visar att halterna av mikroplaster där är lika höga eller till och med högre än i Östersjön och Västerhavet.
Mikroplaster kallas små plastpartiklar som är mindre än 5 millimeter i diameter. Partiklarna kan komma från till exempel slitage på bildäck, konstgräsplaner, tvätt av fleeceplagg, skönhetsprodukter och båtskrov. De kan också komma från större plastskräp som brutits ner till mikropartiklar.
Ett bekymmer är att fisk och andra djur får i sig plastpartiklar i tron att det är föda, något som kan orsaka stopp i mag- och tarmsystem och dessutom innehåller plasten ingen näring. Forskarna misstänker också att plastpartiklarna kan knyta till sig miljögifter, och att plasten kan läcka kemikalier.

Kanske är det så att en långsammare omsättning av vattnet i Vättern än i havet spelar roll.

Sommaren 2015 undersökte forskare från Örebro universitet halterna av mikroplaster i Vättern. Antalet partiklar var högst i södra Vättern och blev sedan färre och färre mot den norra lokalen. På 15 meters djup var halterna lägre än i ytan.
— Vättern är en sjö med väldigt god vattenkvalitet och det är en av landets största dricksvattentäkter, cirka 250 000 människor får sitt dricksvatten härifrån. Självklart är detta uppgifter som både oroar och förvånar, säger Jakob Bergengren, utredare på enheten för miljöövervakning på HaV.
– Orsakerna till de höga halterna av mikroplaster är oklara. Kanske är det så att en långsammare omsättning av vattnet i Vättern än i havet spelar roll, att det tar längre tid för plastpartiklarna att sköljas bort här än i havet.

Publicerad: 23 September 2016
Av: Fiskejournalen