Mikroskräp även i sötvatten

Plastpartiklar och bomullsfibrer kan bära både kemikalier och bakterier.

Plastpartiklar och bomullsfibrer kan bära både kemikalier och bakterier.
Det rapporteras om att haven är fulla av plast, men även våra sötvatten är drabbade.
Det rör sig om små plastfragment i storlekar från nanopartiklar till 5 mm. Även partiklar av textilfibrer från naturmaterial kan ställa till problem.
En stor del av partiklarna kommer in i kretsloppet via avloppet då reningsverken bara tar cirka 90 procent av partiklarna.
Det finns inte mycket svensk forskning på området, men nu har det gjorts en studie i Mälaren där limnologen David Landbecker mätte halterna av främmande mikropartiklar. De främmande partiklar som han hittade, bestod av bomull, ylle och plast.
 
Vad är riskerna?
Sötvattensfiskar, andra djur och organismer som lever i sjöar och vattendrag tar upp mikroskräpet via födan. Hur stora mängder de tar upp beror på hur de äter. Exakt vad detta får för konsekvenser är okänt, men till exempel så har de hormonstörande ämnena nonylfenol och bisfenol A mätts upp i mikroskräp-partiklar. Mikroskräp kan också fungera som en värd för vattenburna sjukdomar.
Olof Bergstedt, adjungerad professor i vattenmiljöteknik vid Chalmers, menar att detta är ett problem för vattenmiljön. Däremot ser han inte att det är ett direkt hot mot vårt dricksvatten. Än så länge saknas dock tillräckligt underlag för hur mikroskräp förekommer och fungerar i sötvatten, för att kunna förutse alla konsekvenser.

Maria Ålander
Källa: VA-tidningen Cirkulation

Publicerad: 27 March 2015
Av: Fiskejournalen