Miljöanpassa även småskalig vattenkraft!

Ny lagstiftning är på gång för att svensk vattenkraft ska miljöanpassas. Samtidigt är riksdagsledamöterna rädda för att tusen små kraftverksägare blir arga när nya krav ställs om fiskvägar. Vi måste visa att vi är många fler väljare som kräver miljöanpassning, än de som vill värna små, skadliga vattenkraftverk.

  • De tusen minsta kraftbolagen är i storlek som en bilmotor och ner till en moppe i effekt.
  • De betyder inget för elsystemet, vare sig som producenter eller som stöttare till elnätet.
  • De tusen minsta kraftverken drar in vardera cirka 2000-7000 kronor per år till ägarna, efter att drift- och underhållskostnader är betalda.

Dessa tusen minsta kraftverk gör betydande skada på fiskpopulationer och ekosystem och hindrar utveckling av natur- och fisketurism.
Du kan hjälpa till!
Nu kan du enkelt och snabbt hjälpa till genom att skicka följande brev till regeringen, med kopia till alla riksdagsledamöter, och visa vad du tycker!

Du klickar enkelt iväg brevet genom att skrolla längst ner på sidan – fyll i namn och e-postadress.

Till miljöminister Karolina Skog och statssekreterare Per Ängquist inför proposition om nya regler för vattenkraften

Hej Karolina Skog och Per Ängquist!
Jag vill, som en av 2 miljoner sportfiskare i Sverige, först tacka regeringen för att ni äntligen ska ändra reglerna i miljöbalken, så att svensk vattenkraft kan miljöanpassas.

Men det har tagit tid att komma hit, och under den tiden har kraftbranschen, den storskaliga likväl som den småskaliga, mobiliserat motstånd mot de ökade krav på miljöanpassning som måste till för att vi ska nå våra nationella miljömål och EU:s miljödirektiv.

Jag vet att idéer finns på att undanta stora delar av den storskaliga vattenkraften, och det anser jag vara felaktigt. Ett hållbart energisystem kan och får inte bygga på undantag från miljöanpassningar i några verksamheter.

Samtidigt har röster höjts för att ge de tusen allra minsta kraftverken andra regler än de som alla andra måste följa, eftersom de inte har råd med att göra det som alla andra måste göra. Men det är värre än så. Faktum är att det är ett litet kollektiv på kanske tusen personer som alla bedriver hobbyverksamheter med mycket stor miljöpåverkan och helt utan samhällsekonomisk fördel. Inte heller betyder de något för landsbygdsutvecklingen, snarare tvärtom.

Ska vi bygga fiskvägar för att dessa få vill ha kvar sina hobbyverksamheter? Det tycker inte jag, eftersom fiskvägar bara löser ett av flera problem. Dammarna dämmer över viktiga lekområden och förvandlar dessa till sjöliknande system utan biologisk mångfald. Och fiskvägar fungerar aldrig lika bra som om dammen är borta. Dessutom är produktionen av förnybar energi från de tusen minsta så liten att ingen skulle märka om den försvann från elnätet. Miljönyttan av den lilla produktionen kan helt enkelt aldrig uppväga skadorna.

Därför vill jag att ni inte ger dessa hobbyverksamheter andra regler. Men framförallt måste det vara möjligt att från samhällets sida kunna avveckla dessa, gärna med en ersättning till ägarna för kostnaden för denna avveckling. Det skulle, förutom en oerhört förbättrad vattenmiljö, också ge en potential i friluftsturism på flera tusen sysselsatta. Det är en siffra som de tusen minsta småskaliga vattenkraftverken tillsammans i bästa fall bara når en bråkdel av, med vinster på kanske 2 000-5 000 kronor per kraftverk och år.

Med detta brev till er i regeringen vill jag att ni skapar en lagstiftning utan undantag, det skulle gynna Sverige på alla sätt. 

Bästa hälsningar!
Annons
Annons
30 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Ja hur svårt är det att förstå helheten. Alla andra industrier är tvingade att följa miljölagarna, varför är vattenkraften ett undantag!?.

 • Ja hur svårt är det att förstå helheten. Alla andra industrier är tvingade att följa miljölagarna, varför är vattenkraften ett undantag!?.

 • Jag är ingen flugfiskare, men jag håller med! Kanske kan brevet inkludera andra som mig? ( fast jag skickade det ändå!)

 • Ja, tänk om de kunde begripa.
  De kallar den akvatiska miljön särintresse p.g.a. att de flesta som visar detta intresse dessutom är sportfiskare. De kanske på sin höjd 6-700 personerna som äger dessa de minsta kraftverken.

 • Varför skall fisketurismen hänsynslöst få riva ned kulturmiljöer som byggts under många hundra år. Bara för att några troféjägare skall kunna fotografera sig med sin fångst eller ta hem och steka till middag. Fiskevårdsföreningarna ja de kallas faktiskt så det enda dom vårdar är möjligheten till att sälja dyra fiskekort. Sedan anordnar man tävlingar för att döda fisk. Tänk om jägarförbundet ordnade tävlingar om att skjuta flest älgar, rådjur eller harar.

 • Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m inspired!
  Extremely helpful info specially the final section :) I maintain such information a
  lot. I was seeking this particular info for a very long time.
  Thank you and best of luck.
  Barcelona Målvakt Fotbollströja

 • It’s going to be finish of mine day, but before ending I am reading this wonderful
  piece of writing to increase my knowledge.
  juventus trøje

 • Bra initiativ! Kraftverket i Satsån, Saxnäs med tillhörande damm i Satssjön måste vara ett bra, eller kanske dåligt, exempel på ett kraftverk som ger förstör väldigt mycket i förhållande till vad det ger.

 • Jag är ingen flugfiskare, men jag håller med, så jag skickade det ändå !

 • Små kraftverksägare blir inte arga när nya krav ställs om fiskvägar. Det vi vänder oss mot är att juridiska processer för att bygga fiskvägar ska kosta hundratusentals kronor när betydligt lägre kostnader skulle ge effektiva fiskvägar direkt. Små kraftverksägare har oftast fiskerätt i kombination med kraftverksdrift och värnar även livet i vattnet.

  – De tusen minsta kraftbolagen är i storlek som en bilmotor och ner till en moppe i effekt.
  * En enskild bil eller moppe behöver en fungerande motor om den ska kunna bidra i ett gemensamt logistiksystem.
  – De betyder inget för elsystemet, vare sig som producenter eller som stöttare till elnätet.
  * Ännu mindre solceller anses numer ge bidrag till elsystemet.
  – De tusen minsta kraftverken drar in vardera cirka 2000-7000 kronor per år till ägarna, efter att drift- och underhållskostnader är betalda.
  * Ingen blir rik på inkomster om de inte balanseras av små utgifter.

  Dessa tusen minsta kraftverk gör betydande skada på fiskpopulationer och ekosystem och hindrar utveckling av natur- och fisketurism.
  * Som sagt, vi värnar även våra fiskerätter och har ingen anledning att skada livet i vattnet, vilket inte alltid är fallet i storskaliga system.
  Du kan hjälpa till!

 • Alla skickar vidare till minst tre fiskekompisar.
  Då blir det tryck!

 • Släpp fisket fritt så vi får plåga fisken, så skööönt.
  Och sen släpper vi tillbaka den så att någon annan kan plåga fisken, så skööönt.

 • Sluta döda vattenvägar för fisk, dags att göra lekvägen frisk!

 • Kan Falkenbergs kommun kan säkert de andra också. Det blev fantastiskt bra med Hertingsforsen.

 • Alla ska följa de lagar som finns. Det får vara slut med dessa leksakskraftverk som inte ger något annat än miljöförstöring.

 • Bra intiativ!!!
  Håller med till hundra %!!!
  Sen handlar det inte om att vi ska få fiska i alla lägen, den biologiska mångfalden är så mycket mer värd än några enstaka kilowattimmar.

 • Jan-Åke:
  Du missar alltid (avsiktligt?) att den lilla produktionen (nyttan) måste vägas mot skadorna. Varför gör du så?

  Om man gör en sådan bedömning faller dina exempel kring solceller och annat. Detta eftersom era kraftverksdammar dämmer över det som innan dammarna fanns var de ”ekologiska motorerna” i dessa ekosystem.
  Och eftersom det kryllar av dessa mikrokraftverk och andra dammar som inte ens används, har många åar, i södra Sverige framförallt, helt förlorat värdet som strömmande vatten, då de flesta forsar och strömsträckor är förstörda. Att ni tror att ni är rädda om fisken för att ni bygger en fiskväg är i det sammanhanget att lura sig själv.

  Sanningen är ju att miljön i stort i dessa åar skulle må betydligt bättre utan de flesta av era dammar, oavsett fiskväg eller inte.

  Och nu är det dessutom så att även om ni får processen gratis, så har de flesta av de 1000 minsta inte råd att betala själva åtgärderna om vi ska rätta oss efter miljöbalkens krav på Bästa möjliga teknik.

  Och eftersom de inte har råd, är de med andra ord inte bärkraftiga, och ska därmed betraktas som hobbyverksamheter.

  Om dessa hobbyverksamheter ska få vara kvar, fast de samlat sett hindrar andra näringar med mycket större potentialer för ekonomisk utveckling på landsbygden, ska då andra miljöpåverkande hobbyverksamheter också tillåtas? Med enklare regler så att hobbyn kan fortgå?

  Låter helt galet och en otäckt faktaresistent suboptimering av galenskaper.

  Eller?

AKTUELLT

Stort intresse för Sommargäddan!

Årets upplaga av Sommargäddan lär bli en dundersuccé. Redan har 178 team anmält sig och för varje dag tillkommer fler. Och fattas bara annat – tävlingen är både lätt och rolig att vara med i och har dessutom landets grymmaste prisbord!  

Abborrforskare skyldiga till oredlighet

I fjol publicerade två Uppsalaforskare en studie som visade att abborryngel tycks föredra att äta mikroplast framför riktig fiskmat. Studien väckte stort intresse och blev publicerad i tidskriften Science. Men snart började tvivel väckas och andra forskare efterlyste oberoende granskning. En sådan gjordes och i dag meddelade Centrala etikprövningsnämnden att de båda forskarna är skyldiga till oredlighet.

16 000 öringar sätts ut i Motala ström

I morgon får Motala ström ett omfattande tillskott av öringar. 16 000 fiskar släpps ut i centrala Norrköping i syfte att säkra ett starkt bestånd och att kunna erbjuda ett fint fiske. I samband med utsättningen håller de lokala Vattenråden en öppen informationsdag.

Raymarine Axiom – ditt öga under vattenytan!

Fiskejournalens medarbetare Anders Nicander har varit i Italien och hängt med team Raymarine för att kika på deras nya värstingenhet AXIOM. Här kommer en kort redogörelse av hans första intryck av en av 2017 mest omtalade kombienheter. ”Att amerikanska marinelektronikstillverkaren Raymarines nya kombienhet Axiom är mycket kompetent insåg jag snabbt när jag fick pilla med

Torringen torrläggs och fiskarna flyr

Sjön Torringen söder om Njurunda har aldrig varit så låg. Längs stränderna ligger döda musslor och hela ekosystemet hotas. Fritidsfiskare överger sjön och kraftverken skyller på bristande nederbörd.

Väck vårgäddans kannibalism!

Efter leken lever gäddhanarna farligt. Trots att plikterna är uppfylld väcker de fortfarande honornas intresse – men nu som mat! Denna till synes otacksamma ”belöning” kan utnyttjas av oss sportfiskare. Naturtrogna gäddimitationer ger nu både flug- och spinnfiskare våldsamma kannibalhugg!

Bildspel och film på spöfångad sillhaj

Nyligen fångades en enorm sillhaj utanför Cornwall i södra England. Fisken bjöd på en två timmars kamp och vägde över 200 kilo. Se här bilder och film på den mäktiga fångsten.

Misstänkt giftampull var ofarlig

Igår hittades en glasampull med okänt innehåll på Sydkoster. Länsstyrelsen befarade att den kunde innehålla gift och gick ut med en varning till allmänheten ifall fler blev funna längs kusten. Nu visar analys att innehållet var ofarligt.

Jättebraxen på abborrmete

David Lannetoft fick en minst sagt mäktig bifångst när han nyligen avslutade årets abborrsäsong i Rögle dammar. Upp kom en väldig braxen på nästan 80 centimeter och 7280 gram!

Årets största gädda?

Westin-killen Christer Lindström slår till med en brutal vårgädda på otroliga 16,8 kilo. Här kan du läsa storyn om hur det gick till. Christer Lindström är verkligen ingen duvunge när det kommer till gäddfiske. Tar man en närmare titt på Christers gädd-CV så listas åtskilliga storgäddor. Så här gick det till när Christer tog sin

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2016

harfiskardu_2016

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!