Miljöanpassa även småskalig vattenkraft!

Ny lagstiftning är på gång för att svensk vattenkraft ska miljöanpassas. Samtidigt är riksdagsledamöterna rädda för att tusen små kraftverksägare blir arga när nya krav ställs om fiskvägar. Vi måste visa att vi är många fler väljare som kräver miljöanpassning, än de som vill värna små, skadliga vattenkraftverk.

  • De tusen minsta kraftbolagen är i storlek som en bilmotor och ner till en moppe i effekt.
  • De betyder inget för elsystemet, vare sig som producenter eller som stöttare till elnätet.
  • De tusen minsta kraftverken drar in vardera cirka 2000-7000 kronor per år till ägarna, efter att drift- och underhållskostnader är betalda.

Dessa tusen minsta kraftverk gör betydande skada på fiskpopulationer och ekosystem och hindrar utveckling av natur- och fisketurism.
Du kan hjälpa till!
Nu kan du enkelt och snabbt hjälpa till genom att skicka följande brev till regeringen, med kopia till alla riksdagsledamöter, och visa vad du tycker!

Du klickar enkelt iväg brevet genom att skrolla längst ner på sidan – fyll i namn och e-postadress.

Till miljöminister Karolina Skog och statssekreterare Per Ängquist inför proposition om nya regler för vattenkraften

Hej Karolina Skog och Per Ängquist!
Jag vill, som en av 2 miljoner sportfiskare i Sverige, först tacka regeringen för att ni äntligen ska ändra reglerna i miljöbalken, så att svensk vattenkraft kan miljöanpassas.

Men det har tagit tid att komma hit, och under den tiden har kraftbranschen, den storskaliga likväl som den småskaliga, mobiliserat motstånd mot de ökade krav på miljöanpassning som måste till för att vi ska nå våra nationella miljömål och EU:s miljödirektiv.

Jag vet att idéer finns på att undanta stora delar av den storskaliga vattenkraften, och det anser jag vara felaktigt. Ett hållbart energisystem kan och får inte bygga på undantag från miljöanpassningar i några verksamheter.

Samtidigt har röster höjts för att ge de tusen allra minsta kraftverken andra regler än de som alla andra måste följa, eftersom de inte har råd med att göra det som alla andra måste göra. Men det är värre än så. Faktum är att det är ett litet kollektiv på kanske tusen personer som alla bedriver hobbyverksamheter med mycket stor miljöpåverkan och helt utan samhällsekonomisk fördel. Inte heller betyder de något för landsbygdsutvecklingen, snarare tvärtom.

Ska vi bygga fiskvägar för att dessa få vill ha kvar sina hobbyverksamheter? Det tycker inte jag, eftersom fiskvägar bara löser ett av flera problem. Dammarna dämmer över viktiga lekområden och förvandlar dessa till sjöliknande system utan biologisk mångfald. Och fiskvägar fungerar aldrig lika bra som om dammen är borta. Dessutom är produktionen av förnybar energi från de tusen minsta så liten att ingen skulle märka om den försvann från elnätet. Miljönyttan av den lilla produktionen kan helt enkelt aldrig uppväga skadorna.

Därför vill jag att ni inte ger dessa hobbyverksamheter andra regler. Men framförallt måste det vara möjligt att från samhällets sida kunna avveckla dessa, gärna med en ersättning till ägarna för kostnaden för denna avveckling. Det skulle, förutom en oerhört förbättrad vattenmiljö, också ge en potential i friluftsturism på flera tusen sysselsatta. Det är en siffra som de tusen minsta småskaliga vattenkraftverken tillsammans i bästa fall bara når en bråkdel av, med vinster på kanske 2 000-5 000 kronor per kraftverk och år.

Med detta brev till er i regeringen vill jag att ni skapar en lagstiftning utan undantag, det skulle gynna Sverige på alla sätt. 

Bästa hälsningar!
Annons
66 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Lyssna på dom som har kunskap och argument, Friluftsliv och fiske= pengar och arbete utveckling.

 • Antingen är vi med i EU eller inte gör om gör rätt. Texten som står i regleringsbrevet säger allt vilket är följande
  (Detta innebär bland annat att verksamheter inte får äventyra möjligheterna att uppnå den kvalitet på vattenmiljön som följer av EU-rätten. De får heller inte medföra en försämring av vattenkvaliteten.) Skall gälla alla oavsett bekantskapskretsen luktar jäv detta.

 • Det finns mer pengar att tjäna på lax och havsöring i våra vattendrag, både på fisketurism och mat och logi för turister, TÄNK OM BESLUTSFATTARE, tjäna pengar istället för att utarma regioner.

 • Det börjar likna 80-talets laxdebatter
  Trotts att vi hade argument som var välunderbyggda lyssnade politikerna hellre på snyfthistorier från näringen som enbart var tomma ord och inte hade någon som helst substans

 • Tänk efter vad ger mer för miljön och fler jobb!
  Minikraftverken gör ingen nytta längre genererar inga jobb eller pengar bara förstör naturen och vattenmiljön.

 • Tänk efter vad ger mer för miljön och fler jobb!
  Minikraftverken gör ingen nytta längre genererar inga jobb eller pengar bara förstör naturen och vattenmiljön.

 • Utveckla fiskenäringen/turistnäringen och låt fiskarna vandra fritt förbi kraftverken. Hur svårt är det att fixa det? Lättare än att täppa till förmodligen.
  Heja på och öppna upp:)

 • Regeringen snackar om vara miljö vänliga. Dom är ju helt tappade att ta död på fisket är inte att vara miljö vänlig. Fisket har blivit så mycket sämre sedan dessa dammar har kommit till. Skäms på er regerings folk. Väldigt upprörd sportfiskare

 • Skulle man inte från statens sida, där det är möjligt, kunna erbjuda de som har de onyttiga kraftverken med ett system av solceller och/eller vindsnurror och att dessutom riva bort dammarna kostnadsfritt alternativt subventionerat?

 • Vattenkraften tillsammans med försurning, gifter, övergödning hör till de värsta miljöförstörarna, tänk om bara ni kunde förstå.

 • JA till kunskap och argument grundat på fakta, NEJ till revirhävdande från några få! Om man behöver fler argument än mångfald/ekosystemtjänster för att släppa fler vattendrag fria borde åtminstone ekonomiska argument och fakta om antalet personer och intressen som drabbas tydliggöra fördelarna.

 • Tänk på alla arter som skulle gynnas. Allt ifrån lekvandrande ålar, Vimmor och Idar etc till stationära bestånd av exempelvis bäcköring. Åar och bäckar är enormt viktiga för fiskbestånd i sjöar och hav!

 • Klart positivt med en vackrare natur, och fria vandringsvägar för fisken.Det borde ske i flera av våra fantastiska vattendrag runt om i vårat vackra land..

AKTUELLT

Slutspurt för Artjakten

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Sanslös gäddsvit från Siljan

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Regnbågar på rymmen fiskas i Storsjön

Tusentals regnbågar tros ha rymt från en odling i södra Storsjön. Arten hör inte hemma i systemet och kan påverka öringen negativt. Därför välkomnar nu Länsstyrelsen i Jämtland att de snarast fiskas upp.

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!