Miljöanpassa även småskalig vattenkraft!

Ny lagstiftning är på gång för att svensk vattenkraft ska miljöanpassas. Samtidigt är riksdagsledamöterna rädda för att tusen små kraftverksägare blir arga när nya krav ställs om fiskvägar. Vi måste visa att vi är många fler väljare som kräver miljöanpassning, än de som vill värna små, skadliga vattenkraftverk.

  • De tusen minsta kraftbolagen är i storlek som en bilmotor och ner till en moppe i effekt.
  • De betyder inget för elsystemet, vare sig som producenter eller som stöttare till elnätet.
  • De tusen minsta kraftverken drar in vardera cirka 2000-7000 kronor per år till ägarna, efter att drift- och underhållskostnader är betalda.

Dessa tusen minsta kraftverk gör betydande skada på fiskpopulationer och ekosystem och hindrar utveckling av natur- och fisketurism.
Du kan hjälpa till!
Nu kan du enkelt och snabbt hjälpa till genom att skicka följande brev till regeringen, med kopia till alla riksdagsledamöter, och visa vad du tycker!

Du klickar enkelt iväg brevet genom att skrolla längst ner på sidan – fyll i namn och e-postadress.

Till miljöminister Karolina Skog och statssekreterare Per Ängquist inför proposition om nya regler för vattenkraften

Hej Karolina Skog och Per Ängquist!
Jag vill, som en av 2 miljoner sportfiskare i Sverige, först tacka regeringen för att ni äntligen ska ändra reglerna i miljöbalken, så att svensk vattenkraft kan miljöanpassas.

Men det har tagit tid att komma hit, och under den tiden har kraftbranschen, den storskaliga likväl som den småskaliga, mobiliserat motstånd mot de ökade krav på miljöanpassning som måste till för att vi ska nå våra nationella miljömål och EU:s miljödirektiv.

Jag vet att idéer finns på att undanta stora delar av den storskaliga vattenkraften, och det anser jag vara felaktigt. Ett hållbart energisystem kan och får inte bygga på undantag från miljöanpassningar i några verksamheter.

Samtidigt har röster höjts för att ge de tusen allra minsta kraftverken andra regler än de som alla andra måste följa, eftersom de inte har råd med att göra det som alla andra måste göra. Men det är värre än så. Faktum är att det är ett litet kollektiv på kanske tusen personer som alla bedriver hobbyverksamheter med mycket stor miljöpåverkan och helt utan samhällsekonomisk fördel. Inte heller betyder de något för landsbygdsutvecklingen, snarare tvärtom.

Ska vi bygga fiskvägar för att dessa få vill ha kvar sina hobbyverksamheter? Det tycker inte jag, eftersom fiskvägar bara löser ett av flera problem. Dammarna dämmer över viktiga lekområden och förvandlar dessa till sjöliknande system utan biologisk mångfald. Och fiskvägar fungerar aldrig lika bra som om dammen är borta. Dessutom är produktionen av förnybar energi från de tusen minsta så liten att ingen skulle märka om den försvann från elnätet. Miljönyttan av den lilla produktionen kan helt enkelt aldrig uppväga skadorna.

Därför vill jag att ni inte ger dessa hobbyverksamheter andra regler. Men framförallt måste det vara möjligt att från samhällets sida kunna avveckla dessa, gärna med en ersättning till ägarna för kostnaden för denna avveckling. Det skulle, förutom en oerhört förbättrad vattenmiljö, också ge en potential i friluftsturism på flera tusen sysselsatta. Det är en siffra som de tusen minsta småskaliga vattenkraftverken tillsammans i bästa fall bara når en bråkdel av, med vinster på kanske 2 000-5 000 kronor per kraftverk och år.

Med detta brev till er i regeringen vill jag att ni skapar en lagstiftning utan undantag, det skulle gynna Sverige på alla sätt. 

Bästa hälsningar!
Annons
66 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

 • Lyssna på dom som har kunskap och argument, Friluftsliv och fiske= pengar och arbete utveckling.

 • Antingen är vi med i EU eller inte gör om gör rätt. Texten som står i regleringsbrevet säger allt vilket är följande
  (Detta innebär bland annat att verksamheter inte får äventyra möjligheterna att uppnå den kvalitet på vattenmiljön som följer av EU-rätten. De får heller inte medföra en försämring av vattenkvaliteten.) Skall gälla alla oavsett bekantskapskretsen luktar jäv detta.

 • Det finns mer pengar att tjäna på lax och havsöring i våra vattendrag, både på fisketurism och mat och logi för turister, TÄNK OM BESLUTSFATTARE, tjäna pengar istället för att utarma regioner.

 • Det börjar likna 80-talets laxdebatter
  Trotts att vi hade argument som var välunderbyggda lyssnade politikerna hellre på snyfthistorier från näringen som enbart var tomma ord och inte hade någon som helst substans

 • Tänk efter vad ger mer för miljön och fler jobb!
  Minikraftverken gör ingen nytta längre genererar inga jobb eller pengar bara förstör naturen och vattenmiljön.

 • Tänk efter vad ger mer för miljön och fler jobb!
  Minikraftverken gör ingen nytta längre genererar inga jobb eller pengar bara förstör naturen och vattenmiljön.

 • Utveckla fiskenäringen/turistnäringen och låt fiskarna vandra fritt förbi kraftverken. Hur svårt är det att fixa det? Lättare än att täppa till förmodligen.
  Heja på och öppna upp:)

 • Regeringen snackar om vara miljö vänliga. Dom är ju helt tappade att ta död på fisket är inte att vara miljö vänlig. Fisket har blivit så mycket sämre sedan dessa dammar har kommit till. Skäms på er regerings folk. Väldigt upprörd sportfiskare

 • Skulle man inte från statens sida, där det är möjligt, kunna erbjuda de som har de onyttiga kraftverken med ett system av solceller och/eller vindsnurror och att dessutom riva bort dammarna kostnadsfritt alternativt subventionerat?

 • Vattenkraften tillsammans med försurning, gifter, övergödning hör till de värsta miljöförstörarna, tänk om bara ni kunde förstå.

 • JA till kunskap och argument grundat på fakta, NEJ till revirhävdande från några få! Om man behöver fler argument än mångfald/ekosystemtjänster för att släppa fler vattendrag fria borde åtminstone ekonomiska argument och fakta om antalet personer och intressen som drabbas tydliggöra fördelarna.

 • Tänk på alla arter som skulle gynnas. Allt ifrån lekvandrande ålar, Vimmor och Idar etc till stationära bestånd av exempelvis bäcköring. Åar och bäckar är enormt viktiga för fiskbestånd i sjöar och hav!

 • Klart positivt med en vackrare natur, och fria vandringsvägar för fisken.Det borde ske i flera av våra fantastiska vattendrag runt om i vårat vackra land..

AKTUELLT

Rovfisk ger friskare vikar

Starka bestånd av rovfisk ger färre trådalger och ökar förekomsten av storvuxen vegetation. Det i sin tur ger sundare livsmiljöer som gynnar både fisk och människor, visar en ny internationell studie.

Djuphavsdebut gav vitrocka och håkäring

Ludwig Essén fiskade för första gången ute vid 10-gradarn och resultatet blev över förväntan. Den unge fiskaren lyckades få upp en vitrocka på nästan nio kilo och dessutom en mindre håkäring som lurade hela båten.

Leopardbult fångad för första gången

Den duktiga artjägaren Adam Alexandersson blev först i landet med att spöfånga en leopardbult. Fisken var elva centimeter lång och innebar att Adam nu har landat 95 arter i svenska vatten. En enastående bedrift, inte minst eftersom det är Adams andra art som han är ensam om att ha fångat i Sverige!

Sportfiskarna söker nya medarbetare

Har du lust att bli ungdomsansvarig i Malmö eller projektledare för Sportfiskarnas satsning med att få fler barn och ungdomar att börja fiska? I så fall finns det nu två spännande tjänster att söka.

Gigantisk flundra bjöd på rekordtuff fajt

I går fångades en hälleflundra på omkring 200 kilo utanför Å i Nordnorge. Fisken var inledningsvis omöjlig att få upp och tre man turades om att hålla i spöt. – Det är den tuffaste fajten jag någonsin varit med om, berättar guiden André Starkenberg på Nordic Sea Angling.

”Betet för dagen” gav megagädda

Anders Bäcksten från Team Snus fick nyligen uppleva ett fantastiskt sommarfiske efter gädda. Och allra bäst gick det när han tvingades byta bete på grund av en ömmande armbåge. Läs här hans egen berättelse om en riktig drömgädda på nästan 15 kilo!
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!