Miljöbalken – ett hinder?

Fortum ser miljöbalken som ett hinder för att kunna bygga vattenkraftverk i Edeforsen.

Fortum AB planerar att bygga ett nytt kraftverk i en skyddad sträcka av Ljusnan. Skyddet finns formulerat i miljöbalken och ger samma skydd som våra nationalälvar. Hans Rohlin, Fortum, säger till Sveriges Radio att lagen är ett hinder.
Fortum vill bygga om sitt kraftverk i Edeforsen mellan Ljusdal och Järvsö. När en reporter från Sveriges Radio intervjuar Hans Rohlin får han frågan om vad som är största hindret för ombyggnationen, svarar han:
– Största hindret är ju att den här sträckan som vi ger oss in på, de finns ju skyddade i miljöbalken där det klart framgår att man inte får göra några större ingrepp.
Motståndare till byggnationen ser byggnationen och miljöbalkens roll från ett helt annat håll. Sportfiskarna förklarar sin ställning i en insändare på Helahälsingland.se:
”Ett kraftverk i mycket dåligt skick i en älvsträcka med särskilt skyddsvärde, bör i första hand rivas ut. Här ska inte nya vattenkraftverk byggas. Projektet är heller inte överensstämmande med vattendirektivet, det vill säga att vattendragen ska betraktas ur ett helhetsperspektiv, från källa till hav.”
När Sveriges Radio frågar Hans Rohlin vilket stöd han har från Älvräddarna och liknande organisationer, svarar han:
– Vi har fört en dialog med Sportfiskarna och Älvräddarna. Det var positiva diskussioner…
Varken Sportfiskarna eller Älvräddarna ställer sig bakom Fortums planer. Christer Borg, Älvräddarna, tycker att Fortum borde agera mer seriöst.
– Fortum är i princip den enda verksamhetsutövaren i Ljusnan och det ställer högre krav på ansvar och seriositet. Som Hans Rohlin själv säger, man ger sig in i älvsträckor med samma skydds som en nationalälv, vore inte det naturliga att då åtminstone skärskåda alternativet utrivning? säger Christer.
Vill du läsa tidigare notiser om Fortum? Klicka här.
Här kan du läsa hela Sportfiskarnas insändare.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i

Beslut om fiskeförbud i Norra ishavet

De centrala delarna av Norra ishavet har länge varit istäckta och därför fria från fiske. Men i takt med ett allt varmare klimat så smälter isarna och om 10-15 år kan hela området vara isfritt under de varmaste månaderna. Däremot tycks inget fiske bli aktuellt, efter att en unik internationell överenskommelse gjorts om ett 16-årigt
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!