Annons
Annons

Miljögift och läkemedel i Stockholms vatten

Annons
Abborre är lämplig att undersöka då den är en stationär rovfisk. (Foto: Håkan Johansson)

Abborre är lämplig att undersöka då den är en stationär rovfisk. (Foto: Håkan Johansson)

Sportfiskarna:
Provfiske och sedimentprovtagning i Mälaren, Stockholms skärgård och i ett antal sjöar på Sportfiskekortet har precis slutförts. Syftet är att kartlägga halterna av miljögifter i fisk runt Stockholm och försöka se om föroreningarna på bottnarna ökar eller minskar.

Historiskt har det läckt ut mycket miljögifter från Stockholms stad till omgivande vattenområden via utsläpp från bland annat industrier, varvsverksamhet, avlopp och dagvatten. Syftet med undersökningarna är att bedöma hur en storstad som Stockholm påverkar sina omgivande vatten.
– Vi vet från tidigare undersökningar att bottnarna i centrala Stockholm innehåller höga till mycket höga halter av metaller och organiska miljögifter, säger Håkan Johansson, miljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Stockholms län.
Däremot är kunskapen mindre om hur höga halterna av miljögifter är i fisk som fångas nära Stockholm eller hur halterna av upplagrade föroreningar i bottnarna förändras över tid.

Ger giftiga bottnar giftig fisk?

En av de frågor som provfisket och sedimentprovtagningen förhoppningsvis ska ge svar på är om det finns ett samband mellan föroreningshalter i bottensediment och fisk för flera av miljögifterna.
– Vi vet från tidigare undersökningar i Mälaren att kvicksilverhalten i sediment och fisk i ett regionalt perspektiv ökar in mot centrala delarna av Stockholm, säger Håkan Johansson.
Under perioden augusti–oktober 2013 har därför IVL Svenska miljöinstitutet samlat in abborre på ett femtontal platser, från östra Mälaren, över centrala Stockholm, ytterskärgården, samt i Oxundasjön och Säbysjön.  Abborre är en relativt stationär fisk, och kan därför antas representera områdena där de fångas på ett bra sätt.
Parallellt med detta har sedimentprovtagning genomförts vid ett drygt trettiotal platser i Mälaren samt i Oxundasjön och Säbysjön.

Abborre undersöks på Sportfiskekortets sjöar

I en parallell undersökning utför dessutom Sportfiskarna i Stockholms län tillsammans med Länsstyrelsen en kompletterande undersökning av miljögifter i abborrar i sjöar på Sportfiskekortet. I den undersökningen rör det sig om 13 sjöar där miljögiftshalter i abborre ska bestämmas.
– För Sportfiskarna Region Mälardalen var det mycket värdefullt att kunna delta i undersökningen. Det är viktigt att kartlägga hur halterna av miljögift i fisk ser ut från våra sjöar på Sportfiskekortet. Utifrån provsvaren kan vi sedan ge kostråd till allmänheten för fisken de fångar, säger Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna Region Mälardalen.
– Dessa mätdata, speciellt de som tas fram för fisk, är efterfrågade. Både för att kunna göra bedömningar gentemot Livsmedelsverkets kostrekommendationer för fisk och för att bedöma vattnets kemiska status inom arbetet med vattenförvaltningen. Syftet är att ge oss en uppfattning om belastningsminskande åtgärder behöver sättas in för att nå en god kemisk och ekologisk status i dessa vatten, säger Håkan Johansson.

Bred undersökning av miljögift

De ämnen som ska undersökas både i sediment och fisk utgörs bland annat av metaller, polyaromatiska kolväten (PAH), polyklorerade bifenyler (PCB), Hexaklorbensen (HCB), Hexaklorbutadien, Hexabromcyklododekan, bromerade flamskyddsmedel och heptaklor. I fiskundersökningar ingår även analys av perfluoroktansulfonat (PFOS) och i fiskstudien som utförs av IVL Svenska Miljöinstitutet görs analyser av läkemedelsrester.
Förekomsten av läkemedelsrester kommer att studeras i abborre som infångats vid utflödena av Henriksdals och Käppala reningsverk.
Undersökningarna i sediment och fisk i Mälaren samt Oxundasjön och Säbysjön finansieras av Stockholms läns landsting, Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholms stads miljöförvaltning, Svenskt Vatten Utveckling, Oxunda vattensamverkan, Järfälla kommun, Fortum Värme och Stiftelsen Institutet för Vatten och Luftvård.
Sedimentundersökningen ingår i Länsstyrelsens och Stockholms stads miljöförvaltnings övervakningsprogram för miljögifter, medan fiskundersökningen utförs av IVL Svenska Miljöinstitutet med stöd av Stockholm Vatten och Svealands kustvattenvårdsförbund.
Fiskundersökningen i sportfiskevatten finansieras av Sportfiskarna Region Mälardalen och Länsstyrelsen.
www.sportfiskarna.se

LÄS OCKSÅ

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

Annons
AKTUELLT

Solglasögon för ekolodsanvändaren

Trött på att inte se ekolodet ordentligt när du har solglasögonen på? Då kan det här vara lösningen för dig. Det är Sunread som lanserar den nya produkten WIND. Det är ett par solglasögon med bifokala linser, alltså de har två olika slipningar, en som gör att du ser på långt håll och en som

Tufft gädd-SM väntar, tror titelförsvararna

Förra året tog Team Mouse Fishing hem SM i gädda. Inför årets upplaga är de ändå ödmjuka. – Vi hoppas på en bra placering – vilket kommer att bli riktigt tufft i år, säger Tony Andersson. SM står för dörren och fjolårsvinnarna, bröderna Andreas och Tony Andersson, är redo. – Vi har inte laddat så

Fortsatt nätfiske på grundområden

Trots att det sedan flera år är förbjudet att fiska innanför tremeterskurvan efter 1 oktober har det i höst gjorts flera beslag av nät i Skellefteå skärgård. Men tillsynsarbetet försvåras av indragna anslag. För att skydda svaga och känsliga bestånd av framförallt lax och havsöring har myndigeterna beslutat om restriktioner för nätfisket. Bland annat att

BILDSPEL: Ännu fler 2017-beten

Alla intresserar sig för beten och ibland kan det upplevas som hela sportfiskevärlden snurrar kring detta heta ämne. Nedan finner du ytterligare sju nya beten  som kommer ut i butikshyllorna under nästkommande år. Vissa av dem har några riktigt intressanta detaljer. En tydlig trend bland beteshyllorna över våra breddgrader är det hårda som möter det

P-avgifter ska ge mer lax i Vättern

Stiftelsen Mer lax i Vättern jobbar för precis det de heter. En de del av pengarna får de genom skänkta p-avgifter, rapporterar Skaraborgs Allehanda. Mikael Darheden från Kavelbron Event driver stugbyn i Granvik som skänker hälften av p-avgiften från Granviks hamn till Mer lax i Vättern. Förra året blev det 14 000 kronor – i

2013 års vinnare jagar SM-revansch

2014 års SM blev misslyckat, 2015 var de inte med. Nu jagar svenska mästarna från 2013 revansch i Karlskrona. Fiskejournalen ringde upp Josef Pilot från Team Happy Angler för att känna av tempen innan helgens SM-final i gäddfiske. – Vi har hållit på i flera veckor och förberett oss. Vi har inte förfiskat någonting men

Nu får svenskt sillfiske miljömärkning

I dag blev det klart. Sillfisket utanför svenska kusten blir MSC-certifierat. Det betyder att tillgången på miljömärkt sill kommer att öka i Sverige. Det är runt 40 båtar som är med i certifieringen, 18 av dem är svenska och de levererar fisk framförallt till den svenska marknaden men även den tyska och danska. Det gäller

Åttaåring med karprekord

Joel Olsson Kuisma är inte mer än åtta år – men kan redan titulera sig rekordhållare. Den karp på 14 kg han landade häromveckan är nämligen dokumenterat Göta älv-rekord. Som den flitige FJ-läsaren redan noterat så har unge herrn ett efternamn som förpliktar. Pappa heter Jarmo Kuisma och är en framgångsrik specimenfiskare med brett register,

Oktoberöring i Danmark

En knapp timma från Öresundsbron ligger Isefjorden och Roskildefjorden. Här fiskar man havsöring tolv månader om året och toppmånad på hösten är oktober. När havsöringsäsongen är över vid den svenska kusten börjar en lång väntan för många öringälskare. Räddningen finns på andra sidan Öresund. Med utgångspunkt i samhället Holbäk når man fiskbara vatten vid nästan

BILDSPEL: Tjuvtitt på nästa års hetaste beten

Så är årets Efttex-mässa i Amsterdam i full gång. Efttex är mässan där branschen i form av tillverkare och grossister träffas för att presentera sitt sortiment. Fiskejournalen är på plats för att ta tempen på prylnyheterna som hamnar i butikshyllorna framöver. Här hittas allt från jordgubbssmakande karpboilies till högteknologiska bluetooth-beten. Och allt det emellan sätter

Annons
Annons
SOMMARENS HETASTE ERBJUDANDE!

AOF1639-0059R-friluftskniv-250x240-MH

FÖLJ OSS!

FÖR ALLA FLUGFISKARE!

AOF1608-banner250x240-FJO

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

Annons
Annons
Instagram
Annons