Miljöpartiet ut på banan i vattenkraftsdebatten

Åsa Romsom konstaterar att vi inte lär bli utan el för att kraftbolagen tvingas till ett miljöansvar de hittills sluppit. (Foto: Fredrik Hjerling)

Åsa Romsom konstaterar att vi inte lär bli utan el för att kraftbolagen tvingas till ett miljöansvar de hittills sluppit. (Foto: Fredrik Hjerling)

Tidigare har fyra professorer samt riksdagsledamöter från både Folkpartiet och Socialdemokraterna i tre olika debattinlägg gett sitt stöd för nya regler för vattenkraften i SvD. Nu är det Miljöpartiet som stöder förslagen om ny prövning.
Under julhelgerna har debattinläggen om ny prövning av vattenkraften duggat tätt i Svenska Dagbladet. Först ut på planen var vetenskapen i form av fyra professorer inom akvatisk biologi som gav ett sakligt stöd för nya moderna miljökrav på vattenkraften. Därefter har Jan-Olov Larsson (S) och Nina Lundström, Anita Brodén, samt Lars Tysklind (FP) på mycket kraftfulla sätt svarat på en debattartikel av Christofer Fjellner (M). I den påstod Fjellner att tillväxt och jobb hotas och att all vattenkraft är viktig för Sveriges elsystem. Detta sågades snabbt av de uppräknade ledamöterna ovan som skrämseltaktik utan grund…
Nu har även Miljöpartiet lagt sig i. De fokuserar på att all annan miljöpåverkande industri i Sverige sedan länge varit tvungna att följa nya och moderna miljökrav, vilket sporrat de industrierna. De menar också att det inte är befogat att tro att svensk industri skulle sakna el i framtiden på grund av nya miljöregler för vattenkraften.
– Jag tror att alla som stått och fiskat vid en älv eller å förstår att det strömmande vattnet är ett utsträckt ekosystem där många arter måste kunna vandra upp- och nedströms, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, till Miljöaktuellt.
Vidare säger Romson att Sverige nästintill är ensamma i EU om att inte kräva fiskvägar vid kraftverk och dammar, vilket beror på att i princip all vattenkraft saknar moderna miljötillstånd.
Avslutningsvis menar hon att det är sorgligt att se Svenskt näringsliv och Moderata EU-parlamentariker hålla de stora energibolagen om ryggen och lova dem fortsatt straffrihet från onödig utrotning på allt från ål och lax till flodpärlmussla.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Engagera dig!
Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

Annons
AKTUELLT

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!