Miljöskandal i Pjältån

Östergötlands viktigaste reproduktionslokal för havsöring har drabbats av en miljöskandal.

Den 27 maj släppte företagen Sveprol ut 500 liter olja i Plältån. Vattendraget mynnar ut i Bråviken och är Östergötlands viktigaste vatten när det gäller reproduktion av havsöring. Länsstyrelsen menar att Norrköpings kommun brast i sitt tillsynsåtagande och resultatet kan vara upp emot 40 000 döda havsöringar.
Det Natura 2000-klassade vattendraget har genomgått omfattande restaureringsarbete och anses av länsstyrelsen vara den i särklass viktigaste reproduktionslokalen i Östergötland.
Ett fabriksutsläpp på 500 liter olja tros vara orsaken till att Pjältån numera är tom på öring. Sveprol, som gjort sig skyldiga till utsläppet, slår ifrån sig ansvaret och menar att oljan är ofarlig medan länsstyrelsen menar att det hela är brottsligt.
– Som jag ser det så är det ett miljöbrott, säger länsstyrelsens fiskeexpert Urban Hjälte till SVT.
Det dystra efterspelet har lett till att länsstyrelsen nu anklagar kommunen för att inte ha skött tillsynen i Pjältån. Man menar att skadorna hade kunnat begränsas om kommunen agerat snabbt. Kommunen tycker inte att man kunde agerat på något annat sätt.
– Utsläppet var redan gjort så det kunde vi inte göra något åt. Därför har vi väntat med att göra våra provtagningar, så att vi gör rätt provtagningar på rätt ställen, säger Madeleine Karlsson till SVT.
Konsekvenserna av den eftersatta tillsynen och långsamma agerandet har blivit omfattande fiskdöd i ån, enligt länsstyrelsen. Mellan 30 000-40 000 öringar kan ha dött.
– Det känns väldigt olustigt att det kan få gå till på det här sättet, säger Urban Hjälte.
Vilka mätningar Norrköpings kommun tänker göra är ännu oklart.
Här
kan du se inslaget i SVT Östnytt
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.

Forskare om glitter: Förbjud det!

Glitter är för många ett självklart inslag när julens ska firas. Men de små gnistrande kornen är fulla av mikroplaster och därför skadliga för våra vatten. Forskaren Magnus Engwalls dom är stenhård när glittrets framtid kommer på tal: ”Förbjud det!” säger han till SVT.

Monsterabborre i minusgrader

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Ny fiskart funnen på rekorddjup

Det är möjligt att den fisk som forskare har fångat i Marianergraven inte har ett imponerande utseende, men ta inte fel – den är en riktig tuffing! Fisken har fångats på hela 8000 meters djup, och har nyligen fått det vetenskapliga namnet Pseudoliparis swirei.

Alliansen blockerar regeringens stöd för ålfiskestopp

EU-kommissionen föreslår ett fiskestopp på ål under 2018, vilket den svenska regeringen gärna vill stödja. Det vill inte Alliansen, som i går presenterade ett förslag om fortsatt ålfiske när frågan diskuterades i Miljö- och jordbruksutskottet. Förslaget fick stöd av SD, och därmed majoritet. Det blockerar regeringens möjlighet att stödja EU-kommissionens förslag under måndagens ministerråd i
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!