Ministrarna svek lax och torsk – igen

EU-ministrarna svek torsk och lax - igen

Vetenskaplig data menar att kvoten för Östersjöns västra torskbestånd borde sänkas med hela 44 procent för att det ska finnas en rimlig chans att nå MSY till 2015, men rådet nöjde sig med en blygsam sänkning på 15 procent.

För att nå ett hållbart fisketryck i Östersjön krävs rejäla minskningar av lax- och torskkvoter, enligt vetenskaplig data. Men EU:s jordbruks- och fiskerådsmöte valde att inte följa forskarnas rekommendationer när man i går bestämde kvoterna för 2014. Istället lyssnade man på fiskeindustrin. Detta skriver Oceana i ett pressmeddelande.
I går presenterades resultatet av diskussionerna i EU:s jordbruks- och fiskeråd kring fiskekvoterna i Östersjön för 2014. I flera år har forskarna förklarat vad som krävs för att fisket ska nå det som kallas maximalt hållbart uttag (MSY) till 2015, ett mål som EU:s beslutsfattare redan kommit överens om att man ska nå. Men tyvärr har ministrarna i rådet valt att bara följa råden när det gäller vissa arter, vilket visar på deras ovilja att faktiskt driva igenom det man redan beslutat om. Oceana, en internationell organisation som ägnar sig åt att skydda värdens hav, är inte direkt imponerade av ministrarnas beslut.
– Vi vill se stark politisk vilja för att nå den internationella överenskommelsen om MSY till 2015. När det gäller torsk så måste rådet ta ansvar genom att gå bortom de existerande förvaltningsplanerna, som är utdaterade och borde gjorts om för flera år sedan. Rådet har den politiska makten att göra det, säger Hanna Paulomäki, chef för Oceanas Östersjökontor.
Vetenskaplig data menar att kvoten för Östersjöns västra torskbestånd borde sänkas med hela 44 procent för att det ska finnas en rimlig chans att nå MSY till 2015, men rådet nöjde sig med en blygsam sänkning på 15 procent. I Östersjölaxens fall bestämdes en kvotminskning på två procent, trots att inte ens en halvering av kvoten hade varit tillräcklig för att säkerställa att arten ska nå hållbara nivåer till 2015.
– Det är beklagligt att EU:s jordbruksministrar fortsätter att tillåta ett högt fisketryck på Östersjölaxen trots att all vetenskap visar att dess status är bedrövligt, säger Magnus Eckeskog, fiskeripolitisk rådgivare på Oceana.

Vad är MSY?
MSY är ett begrepp som används inom fiskeriförvaltningen. Det är en slags räknemodell för hur mycket fisk man kan lyfta upp ur havet. I korthet innebär MSY att man fiskar på räntan, alltså överskottet av fisk, snarare än kapitalet.

Läs tidigare notiser om fiskekvoter.

Annons
AKTUELLT

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!