Minskad miljöpåverkan av fiske

Snart kan man mäta fiskets miljöpåverkan och därmed minska den, säger KRAV i ett pressmeddelande.

Snart kan man mäta fiskets miljöpåverkan och därmed minska den, säger KRAV i ett pressmeddelande.

Under tre år (2012-2014) arbetar forskare från fyra länder, däribland Sverige, med att kartlägga uthålligheten av produktion av vildfångad fisk. Allt från bränsleförbrukning och ekonomiska överväganden till inverkan på lokala samhällen ska beräknas, liksom välfärd för både fisk och anställda.
Projektet WhiteFish fokuserar på fiske av torsk och kolja i nordöstra Atlanten. Mer än 15 forskare deltar i projektet tillsammans med branschorganisationer från hela Europa. Från svensk sida deltar SIK, KRAV och Feldts fisk. SIK ansvarar för LCA-beräkningarna (livscykelanalys) i projektet.
– Vi ska utveckla ett verktyg som gör det möjligt för enskilda företag och fiskebåtsägare att utföra en förenklad livscykelanalys av sina produkter. Det ska vara gratis och tillgängligt för alla i branschen som vill dokumentera sin miljöpåverkan och hållbarhet, säger Friederike Ziegler, forskare på SIK i Göteborg.
Kathryn Donnelly från livsmedelsinstitutet Nofima i Norge berättar att projektets inledande fas fokuserade på information som redan är tillgänglig, t.ex. bränsleförbrukning.
– Bränsleförbrukningen är en av de viktigaste parametrarna sett både ur ekonomiskt och miljömässigt perspektiv. Beräkningarna baseras på fallstudier. De data som används kan variera från år till år eller mellan fiskeresor, beroende på hur tillgänglig fisken är.
– I nästa fas av projektet ska vi systematisera datainsamling och bearbetning i syfte att få en så bred bild som möjligt av företagets hållbarhet inom olika områden. Vi ska använda livscykelanalys, som innebär ett kedjetänk för den studerade produkten och innefattar datainsamling för alla aktiviteter i produktcykeln från vaggan till graven; från produktion av fiskebåt till filetering och vidareförsäljning till grossist, säger Kathryn Donnelly.

Fakta om projektet

WhiteFish-projektet finansieras av Europeiska kommissionen inom ramen för sjunde ramprogrammet (FP7). Löptiden för projektet är tre år och den totala budgeten är strax under 3 miljoner euro.
Bakom WhiteFish-projektet står fem branschorganisationer i Island, Norge, Sverige och Storbritannien. Tillsammans representerar de fler än 1 200 små och medelstora företag i fiskindustrin. Det vetenskapliga arbetet i projektet utförs av Nofima (Norge) som koordinerar projektet, Matis (Island), SIK (Sverige) och Wageningen University (Nederländerna).
Läs mer här: www.whitefishproject.org/

Annons
AKTUELLT

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.

Stenrev gynnar torsken

En studie i Kattegatt visar att torsken trivs bland stora stenar. Slutsatsen kommer efter att ett stenrev restaurerats med påfallande gott resultat. Förutom att forskarna fann fler och större individer kunde de även se att torskarna uppehöll sig längre tid på revet.

7 av 10 fiskbutiker säljer ål inför julen

Ålen är klassad som akut hotad och mängder av kampanjer har genomförts i syfte att öka medvetenheten om ålens situation. Ändå visar en undersökning av WWF att sju av tio svenska fiskbutiker säljer ål inför julen.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!