”Misslyckande för ålen – succé för kraftbolagen”

Hållbar framtid? Vattenkraften skördar mängder av vuxna ålar på väg mot leken i Sargassohavet. Foto: © Ekologikonsult Ingemar Alenäs

Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg och ekologikonsulten Ingemar Alenäs har skrivit en debattartikel om ålens situation på Alltinget.se. I den får både vattenkraftsbolag och myndigheter svidande kritik.

I förra veckan beslöt EU:s fiskeriministrar att blankålen kommer att fredas under visa delar av 2018. Syftet är att ge det utsatta ålbeståndet en chans till återhämtning. Många betvivlar att åtgärden får betydande effekter, inte minst eftersom vattenkraften samtidigt hindrar och dödar massvis av ålar.

”Det stora problemet är att vi har en vattenkraftsbransch som inte bryr sig”

Christer Borgs och Ingemar Alenäs debattartikel på Alltinget.se belyser just vattenkraftens skadliga inverkan på ålen, och efterlyser samtidigt ett kraftfullare agerande från svenska myndigheter.
– Det stora problemet är att vi har en vattenkraftsbransch som inte bryr sig. När det kombineras med myndigheter som inte använder de juridiska möjligheter som finns skapas den situation vi i dag har: En katastrof för ålen som art, men en succé för vattenkraftsbranschen, skriver de bland annat.

Läs hela debattartikeln här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mindre hajfenssoppa i Kina – men mer i Thailand

En ny rapport visar att konsumtionen av hajfenssoppa i Kina har minskat med hela 80 procent sedan 2011. Tyvärr ökar den kritiserade rätten i många andra asiatiska länder, bland annat i svenskfavoriten Thailand.

Olaglig dumpning av 1300 ton torsk i Östersjön

Yrkesfiskare är skyldiga att landa all torsk som fångas i Östersjön, oavsett fiskens storlek. Ändå kastades 1300 ton småtorsk överbord av danska fiskare under 2016, avslöjar forskare från Danmarks Tekniske Universitet. 

Giganternas kamp på Sportfiskemässan!

Är du sugen på högoktaniga fiskehistorier om världens största sötvattensarter? När Sveriges meste fiskeäventyrare, Martin Falklind, möter Discovery-legendaren Jakub Vagner blir det en svårslagen mix av humor, hugg och skrikande rullar!

Kunglig glans över lyckad laxgala

I tisdags hölls Laxgalan på Berns i syfte att belysa Östersjölaxens situation och samla in pengar för att stärka bestånden. Kung Carl XVI Gustaf och Drottningen var hedersgäster och bidrog till att ge aftonen en högtidlig inramning. Innan kristallkronorna släcktes hade närmare 2,5 miljoner kronor insamlats till Stiftelsen för Östersjölaxen.

Storskaligt tjuvfiske i Gömmaren

Sjön Gömmaren söder om Stockholm har haft påhälsning av fräcka tjuvfiskare som använt nät nattetid. Nu vill Långsjö-Gömmarens fiskevårdsförening få in tips för att komma åt förövarna.

Mängder av plast läcker ut i Stenungsund

Miljontals plastpellets läcker ut i havet från den kemiska industrin i Stenungssund, visar en studie från Göteborgs universitet. Trots flera regelverk fortsätter läckagen. 

Pimpelrobot sköter rycken

Är det viktigt att du själv håller i pimpelspöt när hugget kommer? Om inte så finns hjälp att få när fingrarna är stelfrusna, eller när du bara vill ha fler fiskande spön i vattnet.

Pris till Mörrums Kronolaxfiske

Travel News och Ekoturismföreningen delade i måndags ut priset Grand Travel Awards Ekoturismpris. Mottagare blev Mörrums Kronolaxfiske, som i fjol utförde en lång rad insatser för både besökare och fisk.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!