Misstänkt tjuvfiske i flera fjällsjöar

Organiserad kriminalitet? Det återstår att se. Men Länsstyrelsens beslag tyder på ett omfattande tjuvfiske. Foto: Dan Blomkvist

Larm har inkommit om hänsynslöst fiske i sjöarna kring Ritsem i Norrbotten. Det misstänkta tjuvfisket bedrivs från isen och Länsstyrelsen har funnit både nät och pimpelspön.

De aktuella sjöarna ligger norr om Ritsem och några av dem är rödmärkta undantagsvatten där endast samebyarna har fiskerätt. På flera håll rapporteras det om makabra slaktplatser som tyder på organiserat tjuvfiske.  Även förbjuden skoteråkning tycks ha förekommit. Huruvida det finns ett samband mellan skoteråkningen och det misstänkta tjuvfisket är oklart. Vad man däremot vet är att en del av fisket bedrivits med nät eftersom sådana har hittats.

”Att fiska med nät från isen är inte lätt. Dels behövs rätt utrustning men också kunskap”

– Att fiska med nät från isen är inte lätt. Dels behövs rätt utrustning men också kunskap, konstaterar Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Att söka av de enorma vidderna kräver mycket tid och stora resurser. Länsstyrelsen har hittills kontrollerat omkring 120 personer på 70 olika sjöar. Här tillsyn av en ark. Foto: Dan Blomkvist

Under valborgshelgen genomförde Länsstyrelsen i Norrbottens län och polisen en samordnad tillsynskampanj i Ritsem-området. Tillsynen gjordes med helikopter och skoterpatruller och vid en sjö kunde sex fiskenät och ett 20-tal pimpelspön beslagtas. Fisket i den aktuella sjön var riktat mot röding.

Nu går Länsstyrelsen i Norrbottens län ut med en pressrelease där man informerar om situationen och de åtgärder som gjorts och kommer att göras.

Läs mer på Länsstyrelsens webb här.

Läs artikel om det förmodade tjuvfisket här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Nya numret ute nu!

I övergången mellan vinter och vår finns det många alternativ för dem som är fiskesugna. Isen ligger fortfarande tjock på många håll men de flesta kan även hitta öppet vatten. I nya numret av Fiskejournalen bjuds du på mängder av inspiration till säsongens rika utbud!

Tonfiskprojektet kommer till Sportfiskemässan

I höstas genomfördes ett unikt forskningsfiske efter blåfenad tonfisk i svenska vatten. Markus Lundgren från Sportfiskarna koordinerade fiskeinsatsen och berättar om det spännande projektet under Sportfiskemässan!

Åtta miljoner till selektiva redskap

Sveriges lantbruksuniversitet efterlyser innovativa projekt för att utveckla ett mer selektivt och skonsamt yrkesfiske. Uppdraget kommer från Havs- och vattenmyndigheten som i år skjuter till åtta miljoner kronor.

Svensk cashtävling ger 100 000 till vinnaren

Swedish Game Fair Predator Open går av stapeln den 25-27 maj och blir Sveriges största cashtävling 2018. Som namnet antyder ger inte bara gäddor poäng, utan även gös och abborre. Den som deltar i båtklassen och får på en stor fisk lär säkert känna av spänningen. Vinnarteamet får nämligen resa hem med 100 000 kronor

Uppföljare om torrflugefiske

Under slutet av förra året lanserade Johan Klingberg första delen av bokserien Torrflugefiske, som berör dagsländor. Nu kommer uppföljaren ”Torrflugefiske – Nattsländor, bäcksländor, mygg och landinsekter”. Allt om Flugfiskes chefredaktör redogör på ett pedagogiskt sätt hur du imiterar varje insektsgrupp som boken tar upp. Du lär dig bindteknikerna som krävs, hur du känner igen insekterna vid

Ny hajart upptäckt i Atlanten

Ett forskarteam i Florida har med genetikens hjälp ökat förståelsen för de djuphavslevande kamtandshajarna. De har nämligen visat att det man tidigare trott var två populationer av samma art i själva verket är två olika arter. Upptäckten kan förhoppningsvis bidra till en mer hållbar förvaltning.

Världens bästa gäddvatten?

Om du vill fånga en riktigt stor gädda lär du knappast hitta ett hetare vatten än den illa sjön Chew Valley i det sydengelska grevskapet Somerset. Där fångades nyligen 25 gäddor över 13,6 kilo på bara en vecka. Sjörekordet ligger på drygt 20 kilo och minst fyra fiskar över 18 kilo har fångats i vinter.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!