Misstänkt tjuvfiske i flera fjällsjöar

Organiserad kriminalitet? Det återstår att se. Men Länsstyrelsens beslag tyder på ett omfattande tjuvfiske. Foto: Dan Blomkvist

Larm har inkommit om hänsynslöst fiske i sjöarna kring Ritsem i Norrbotten. Det misstänkta tjuvfisket bedrivs från isen och Länsstyrelsen har funnit både nät och pimpelspön.

De aktuella sjöarna ligger norr om Ritsem och några av dem är rödmärkta undantagsvatten där endast samebyarna har fiskerätt. På flera håll rapporteras det om makabra slaktplatser som tyder på organiserat tjuvfiske.  Även förbjuden skoteråkning tycks ha förekommit. Huruvida det finns ett samband mellan skoteråkningen och det misstänkta tjuvfisket är oklart. Vad man däremot vet är att en del av fisket bedrivits med nät eftersom sådana har hittats.

”Att fiska med nät från isen är inte lätt. Dels behövs rätt utrustning men också kunskap”

– Att fiska med nät från isen är inte lätt. Dels behövs rätt utrustning men också kunskap, konstaterar Dan Blomkvist på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Att söka av de enorma vidderna kräver mycket tid och stora resurser. Länsstyrelsen har hittills kontrollerat omkring 120 personer på 70 olika sjöar. Här tillsyn av en ark. Foto: Dan Blomkvist

Under valborgshelgen genomförde Länsstyrelsen i Norrbottens län och polisen en samordnad tillsynskampanj i Ritsem-området. Tillsynen gjordes med helikopter och skoterpatruller och vid en sjö kunde sex fiskenät och ett 20-tal pimpelspön beslagtas. Fisket i den aktuella sjön var riktat mot röding.

Nu går Länsstyrelsen i Norrbottens län ut med en pressrelease där man informerar om situationen och de åtgärder som gjorts och kommer att göras.

Läs mer på Länsstyrelsens webb här.

Läs artikel om det förmodade tjuvfisket här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Biffar på borstmask

Havsborstmask är ett allsidigt agn som rödspättor och andra arter gärna kastar sig över. Men hur är det med oss människor? Ja, några tycks äta dem och här kommer ett lite udda recept på biffar på borstmask!

Bli marinfadder – och hjälp haven!

I haven finns den rikaste mångfalden av djur på jorden. Men hoten är många och krafttag krävs för att säkra havens framtid. Genom att bli marinfadder hos WWF kan du själv hjälpa till.

Godis till förmån för gäddorna

Östersjöns gäddor behöver all hjälp de kan få och ett sätt att bidra är att göra rätt val i godisdisken. Sportfiskarna och godisföretaget Kolsvart har nämligen tagit fram en flädersmakande godisgädda som ska ge fler yngel i Östersjön.

Fredrick Evensen vinner Dexter Big Pike

Det blev norskt i toppen i årets upplaga av Dexter Big Pike. Den duktiga gäddfiskaren Fredrick Evensen gick inte att stoppa och hans toppfisk på 123 centimeter bidrog till en imponerande totallängd på 348 centimeter.

Magkänsla gav monsterabborre

Tony Nyman, som förra året drog till med en av fjolårets största abborrar, slår till igen. Den här gången med en fantastisk höstfisk på 52 centimeter och 2160 gram. Det kan han tacka magkänslan för – en titt i skyn fick honom att tänka om och satsa på abborre istället för gädda!

Tånglake gav första metergäddan

I Hundraklubben och Meterligan, där dina anmälda ”hundraklubbare” räknas samman, fortsätter det att fyllas på storgäddor. En som fixade till en gädda över metern är Emelie Wallin. Hennes 105 centimeter långa gädda högg efter ett taktiskt betesbyte – efter ett hett tips från fiskekompisen. Emelie berättar själv: – Jag ville byta bete och kollade ner

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!