Misstänkta tjuvfiskare fotades under gäddfiske

Fem utländska medborgare misstänks för olovligt gäddfiske i Kalmarsund. Foto: Olof Engstedt

När Sportfiskarnas gäddexpert Olof Engstedt hörde talas om att några fiskade gädda i ett fredat område i Kalmarsund tog han kameran med sig och sjösatte båten. Till slut fann han de misstänkta tjuvfiskarna och lyckades fota dem ”in action”. Polis tillkallades och fem utländska medborgare är nu misstänkta för olovligt fiske.

Olof Engstedt är sedan länge djupt engagerad i Sportfiskarnas restaurering av gäddvikar och har nyligen släppt en vetenskaplig bok om bland annat gäddans utsatta situation i Östersjön.  Men han arbetar även som ideell tillsynsman och det var i den rollen han i torsdags blev uppringd om ett mittsänkt tjuvfiske i Kalmarsund.
– Tipset handlade om utländska medborgare som hade gett sig av från rampen med båten full av gäddutrustning. Innan de sjösatte båten blev de påminda om att gäddan är fredad i april och maj men de brydde sig inte. Då gav jag mig av direkt och jag visste att jag måste få ett foto av dem på bar gärning för att bevisläget skulle räcka, berättar Olof.

”jag visste att jag måste få ett foto av dem på bar gärning för att bevisläget skulle räcka”

Efter två timmars idogt letade fann han den misstänkta båten och kravlade då upp på en ö för att inte synas.
– Avståndet var nog en kilometer så det var inte helt lätt att få bilder på hur de fiskade med gäddbeten. Men jag lyckades till slut.

Klockan var då runt 15 och Olof ringde polisen när han såg att de misstänkta tjuvfiskarna anande oråd och återvände mot rampen.

”De nekade och påstod att de bara fiskat havsöring. Men då berättade jag att jag fotat dem när de fiskat med stora gäddbeten”

– Jag visste att de inte kunde fly eftersom jag blockerat vägen med min bil. Innan polisen kom gick jag fram till dem på parkeringen och de var inte så glada. De nekade och påstod att de bara fiskat havsöring. Men då berättade jag att jag fotat dem när de fiskat med stora gäddbeten.

Kort därefter kom polisen med två bilar. De tog uppgifter och beslagtog männens spön och fiskedrag.

”De här personerna visste vad de sysslade med och det kändes riktigt bra att de kunde stoppas”

– De här personerna visste vad de sysslade med och det kändes riktigt bra att de kunde stoppas, hälsar Olof.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!