Monsterabborre i minusgrader

Roman tittar fram bakom sitt nya personbästa, en spansk megaborre på 2,53 kilo. Foto: Roman Ebro Kuril

Snacka om att vännerna Roman och Jarin hade flyt i sitt abborrfiske när de nyligen förlade en expedition till Perchzilla i norra Spanien. Efter två kylslagna dagar hade duon fångat sex abborrar över det magiska 2-kilosstrecket, varav en vägde hela 2530 gram!

Att fånga en abborre över två kilo är få förunnat. Roman Ebro Kuril fick uppleva det fem gånger under två dagar, när han och Jarin Valchar nyligen kajakfiskade i Perchzilla. Högtryck rådde, både ovan och under ytan, och den iskalla och klara luften höll sig ofta under nollstrecket. Men vad gjorde det när sjöns beryktade abborrar uppvisade en galen aptit.
Resans största abborre, en 51 centimeter lång skönhet på 2530 gram, föll för en Keitech Easy Shiner 4 som fiskades på en vanlig jiggskalle.

Foto: Roman Ebro Kuril

Romans övriga toppfiskar vägde 2400, 2280, 2220 och 2020 gram.

”det här var ett minne för livet”

– Alla fiskarna kämpade på bra och det här var ett minne för livet, berättar Roman.

Foto: Roman Ebro Kuril

Vännen Jarin, som besökte sjön för första gången, kunde fira med ett nytt personligt rekord på 50 centimeter och 2200 gram.
– Vattnet var kristallklart och fisken högg rakt under kajaken på omkring 12 meters djup, berättar han.

Foto: Jarin Valchar

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Strimma av hopp för havens koraller

Amerikanska och brittiska forskare har funnit små ”öar” av koraller som återhämtat sig bra efter blekning. Upptäckten kan förhoppningsvis ge nya insikter i hur dessa hotade ekosystem kan skyddas.

Fler fiskar och färre skador med dansk krokhållare

Missar du många hugg och orsakar dina krokar ofta stor skada på lax, regnbåge och havsöring? I så fall kanske det kan vara en bra idé att testa den danska uppfinningen Release-Connector som passar flera olika betestyper.

Undvik att ankra på ålgräsängar

En ny studie från Göteborgs universitet visar att fritidsbåtar som ankrar på ålgräsängar kan orsaka stor skada. Ökad informationen till båtägare ska förhoppningsvis minska problemet.

Kustfisken mår sämre

Övervakning av fisksamhällen från fyra kustmråden visar att fiskarnas hälsa har blivit sämre. Förekomsten av abborre har dessutom minskat i flera områden. Vad nedgången beror på är inte klarlagt.

20 meters styrpulpetare!

Längs Floridas södra kust har en sensationell skapelse kunnat ses den senaste tiden. Världens största styrpulpetbåt med mittkonsol – Estrella 6500 – har lämnat fabriken och testkörs nu för fullt. Den 65 fot långa båten väger drygt 18 ton och har fem 627-hästars utombordare i aktern.

Partydrog skadar ålar

Ålar som utsätts för små doser av kokain blir hyperaktiva och får muskelproblem, visar laboratorieförsök. Forskarna tror att drogen kan skada ålar i sådan omfattning att lekvandringen till Sargassohavet uteblir.

Sommarlovsfiske i Skåne

I sommar anordnar Sportfiskarna fem kostnadsfria fiskelovsveckor runt om i Skåne. Det innebär 21 spännande dagar fyllda av varierat fiske i både sjö och hav.

Sommarborre på 2020 gram

Isabel Syrjä gjorde en satsning på stor abborre och en kväll i början av juni small det till ordentligt i spöt. Knyckarna talade för abborre men tyngden för gädda och när fisken låg i håven kunde hon knappt tro sina ögon. I maskorna låg en enorm abborre som var halvmetern lång och vägde 2020 gram!

ABBORRE ute nu!

Specialmagasinet ABBORRE ligger nytryckt i butikerna. En bättre vägledning till huggrika abborrpass är svår att tänka sig!

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!