Monsterflundra från Saltströmmen

- Vad gör vi nu? Ingen ombord på den lilla båten hade räknat med att fånga en hälleflundra på 230 centimeter. Men till slut kunde fisken mätas och släppas fri. Foto: Jörgen Piontek

Jörgen Piontek fångade nyligen en enorm hälleflundra i nordnorska Saltströmmen. Fisken mätte 230 centimeter och bjöd på en oförglömlig kamp i nästan två timmar. Trots dramatik ombord filmades fångsten!

Hälleflundran högg sent en kväll på ett grundflak som tidigare bjudit på stora fiskar. Jörgen metade med en halvkilossej när det plötsligt tog tvärstopp.
– Det var ett typiskt ”hällehugg” och till en början förstod vi inte hur stor den var. Men ju längre kampen varade desto tydligare blev det att jag krokat en bjässe. Fisken bjöd på mängder av rusningar och det tog lång tid innan vi såg den. Och när vi gjorde det kunde vi knappt tro våra ögon!

”Fisken var enorm och vi förstod inte hur vi skulle kunna mäta den”

Fisken var enorm och vi förstod inte hur vi skulle kunna mäta den, berättar Jörgen.

 

Men när den väldiga flundran vilade vertikalt blev ett 240 centimeter långt spö en bra mätsticka. Fisken saknade bara tio centimeter för att fullständigt matcha spölängden! En så lång flundra borde enligt tabeller väga omkring 170 kilo.

Jörgen inser att han varit med om något alldeles speciellt och att han sannolikt aldrig lär slå sitt personbästa.
– Vi träffade ett gäng andra fiskare som hade fiskat i samma område i många år och aldrig fått något liknande. Så det är klart att jag hade en enorm tur som fångar en sådan fisk efter bara några dagar, berättar han.

Men mycket vill ha mer och Jörgen och hans kompisar har redan bokat in en resa inför nästa år.
– Men då ska vi köpa en ”hällekrok” och ordentlig med rep så vi kan hålla en riktigt stor fisk längs båten, hälsar han.

Läs mer om Jörgens fantastiska fångst här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Meterligan 2017 avgjord – Pacholik tog tredje raka

Precis som 2015 och 2016 blev det Hampus Pacholik som skrapade ihop flest antal centimetrar i Fiskejournalens Meterligan. Meterligan deltar du automatiskt i när du fått en anmäld gädda över 100 centimeter godkänd i vår populära Hundraklubben. Hampus som mestadels befinner sig i trollingbåt, men inte heller missar tillfälle att vare sig spinnfiska eller ismeta

Forskare letar läskig mat från havet

Maskar, maneter och taggiga sjöborrar är det nog få som förknippar med en trevlig middag. Men kanske kommer dessa djur att bli vanliga på de svenska matborden. Nu har Göteborgs universitet startat projektet ”Scary Seafood” i hopp om att kunna utveckla framtidens havsmat.

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!