Monsterflundra från Saltströmmen

- Vad gör vi nu? Ingen ombord på den lilla båten hade räknat med att fånga en hälleflundra på 230 centimeter. Men till slut kunde fisken mätas och släppas fri. Foto: Jörgen Piontek

Jörgen Piontek fångade nyligen en enorm hälleflundra i nordnorska Saltströmmen. Fisken mätte 230 centimeter och bjöd på en oförglömlig kamp i nästan två timmar. Trots dramatik ombord filmades fångsten!

Hälleflundran högg sent en kväll på ett grundflak som tidigare bjudit på stora fiskar. Jörgen metade med en halvkilossej när det plötsligt tog tvärstopp.
– Det var ett typiskt ”hällehugg” och till en början förstod vi inte hur stor den var. Men ju längre kampen varade desto tydligare blev det att jag krokat en bjässe. Fisken bjöd på mängder av rusningar och det tog lång tid innan vi såg den. Och när vi gjorde det kunde vi knappt tro våra ögon!

”Fisken var enorm och vi förstod inte hur vi skulle kunna mäta den”

Fisken var enorm och vi förstod inte hur vi skulle kunna mäta den, berättar Jörgen.

 

Men när den väldiga flundran vilade vertikalt blev ett 240 centimeter långt spö en bra mätsticka. Fisken saknade bara tio centimeter för att fullständigt matcha spölängden! En så lång flundra borde enligt tabeller väga omkring 170 kilo.

Jörgen inser att han varit med om något alldeles speciellt och att han sannolikt aldrig lär slå sitt personbästa.
– Vi träffade ett gäng andra fiskare som hade fiskat i samma område i många år och aldrig fått något liknande. Så det är klart att jag hade en enorm tur som fångar en sådan fisk efter bara några dagar, berättar han.

Men mycket vill ha mer och Jörgen och hans kompisar har redan bokat in en resa inför nästa år.
– Men då ska vi köpa en ”hällekrok” och ordentlig med rep så vi kan hålla en riktigt stor fisk längs båten, hälsar han.

Läs mer om Jörgens fantastiska fångst här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Livet leker för Ätranlaxen!

Den omfattande fiskevården i Ätran bär frukt. I måndags lyftes lax nummer 1000 över dammen i Nydala. Det är det bästa resultatet sedan 1988!

Sportfiskarna undersöker laxfisk från Vänern

Förra vintern konstaterades att en öringhona av Gullspångsstammen var smittad av den fruktade virussjukdomen infektiös pankreasnekros, IPN. Nu ska Sportfiskarna ta IPN-prover på trollingfångad lax och öring för att undersöka om fler fiskar kan ha smittats.

VINNARNA: Vinn en unik poster med laxflugor

AD:n Anders Wolmar och laxfiskeprofilen Mikael Frödin skapade under slutet av 80-talet en unik poster med klassiska laxmönster. Nu har du chansen att vinna ett nypressat exemplar av skapelsen. Svara på frågan här nedan – kanske blir du en av de tjugo lyckliga! Anders Wolmar hade under flera år eftersökt något snyggt att vila ögonen på i fiskerummet. En sen

Klassiker i ny tungviktsmodell

ABU Garcias atomdrag är för många gäddfiskare en given favorit i betesboxen. Nu kommer det klassiska betet i ett större och tyngre utförande – Atom 55 gram. Antalet gäddor som Atomdraget skördat genom tiderna är svårt att sia om och statistiken lär inte svika nu när nya tungviktaren äntrar marknaden. I butikshyllorna land och rike

Här firar de misstänkta tjuvfiskarna – i morgon väntar åtal

I somras plundrades sydsvenska sjöar på mer än tusen kilo gös, lika mycket kräftor och över hundra kilo gädda. Den olovliga fångsten såldes sedan på fiskmarknader i Stockholm och Göteborg för över 400 000 kronor. Tjuvfiskeligans mobilbilder vittnar om ett metodiskt tjuvfiske och festlig stämning. I morgon lär minerna bli mer ansträngda. Då inleds nämligen den

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.

Snart dags för Street Meet i Göteborg

Gillar du streetfiske och vill gärna träffa likasinnade? Lördag den 21 oktober arrangerar EL-GE Sportfiske och West Coast Predator Society en kul aktivitet i Göteborg med fokus på stadens abborrar.

Norsk rekordvar tagen på kikmete

Den norska storfiskaren Asgeir Alvestad har slagit till igen. Den här gången med en slätvar som överträffar det norska rekordet i både längd och vikt. Fisken togs under nattligt kikmete och behövde trugas länge innan hugget kom.

Nya sportfiskerekord från västkusten

Daniel Lindbloms väldiga blålånga från i somras har nyligen godkänts som nytt svenskt rekord. Det har även Anders Nilssons större kungsfisk – som höjer artrekordet till 1568 gram. 
Annons

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!