Monsterflundra från Saltströmmen

- Vad gör vi nu? Ingen ombord på den lilla båten hade räknat med att fånga en hälleflundra på 230 centimeter. Men till slut kunde fisken mätas och släppas fri. Foto: Jörgen Piontek

Jörgen Piontek fångade nyligen en enorm hälleflundra i nordnorska Saltströmmen. Fisken mätte 230 centimeter och bjöd på en oförglömlig kamp i nästan två timmar. Trots dramatik ombord filmades fångsten!

Hälleflundran högg sent en kväll på ett grundflak som tidigare bjudit på stora fiskar. Jörgen metade med en halvkilossej när det plötsligt tog tvärstopp.
– Det var ett typiskt ”hällehugg” och till en början förstod vi inte hur stor den var. Men ju längre kampen varade desto tydligare blev det att jag krokat en bjässe. Fisken bjöd på mängder av rusningar och det tog lång tid innan vi såg den. Och när vi gjorde det kunde vi knappt tro våra ögon!

”Fisken var enorm och vi förstod inte hur vi skulle kunna mäta den”

Fisken var enorm och vi förstod inte hur vi skulle kunna mäta den, berättar Jörgen.

 

Men när den väldiga flundran vilade vertikalt blev ett 240 centimeter långt spö en bra mätsticka. Fisken saknade bara tio centimeter för att fullständigt matcha spölängden! En så lång flundra borde enligt tabeller väga omkring 170 kilo.

Jörgen inser att han varit med om något alldeles speciellt och att han sannolikt aldrig lär slå sitt personbästa.
– Vi träffade ett gäng andra fiskare som hade fiskat i samma område i många år och aldrig fått något liknande. Så det är klart att jag hade en enorm tur som fångar en sådan fisk efter bara några dagar, berättar han.

Men mycket vill ha mer och Jörgen och hans kompisar har redan bokat in en resa inför nästa år.
– Men då ska vi köpa en ”hällekrok” och ordentlig med rep så vi kan hålla en riktigt stor fisk längs båten, hälsar han.

Läs mer om Jörgens fantastiska fångst här.

Hans Hällman

Annons
0 kommentarer

E-postadressen publiceras inte.

AKTUELLT

Snart dags för Skånska jakt- och fiskemässan!

Nästa helg går Sveriges vackrast belägna fiskemässa av stapeln. I slottsparken till Bosjökloster kommer ett 40-tal utställare att visa upp allt ifrån resor, beten, spön och båtar. – I år satsar vi betydligt mer på fiske än tidigare och alla är hjärtligt välkomna, hälsar Julia Bonde som är pressanvarig för mässan.

Vätterns miljö diskuteras i Jönköping

Flygbombning, granatbeskjutning och lågflygande stridsflygplan, ja, det råder ingen tvekan om att Sveriges näst största sjö är påverkad av Försvarsmakten. En del övningar sker i direkt anslutning till fredade områden och många ifrågasätter rimligheten i att Vätterns unika miljö riskeras. En av de mest ivriga motståndarna är Aktion Rädda Vättern, som idag medverkar på H2O

Slutspurt för Artjakten

Med endast två veckor kvar av Artjakten, sommarens stora artfisketävling för barn och ungdomar, så är det 290 anmälda tävlande i tävlingen!

Sanslös gäddsvit från Siljan

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Danmark: Politisk storm efter granskning av fiskekvoter

Under de senaste dagarna har det blossat upp en dansk fiskeriskandal på högsta politiska nivå, efter att Riksrevisionen riktat skarp kritik mot hur Miljø- och fødevareministeriet hanterat tilldelningen av fångstkvoter. Det visar sig att den senaste fiskerireformen motarbetas, att kvoter missbrukas och att ett fåtal fiskare drar upp merparten av fisken.

Flugfiskade harr – fick lake!

Jonathan Johansson fick en minst sagt ovanlig bifångst när han nyligen fiskade storharr i Finnmark. Den lilla nymfen slöks av en glupsk lake, som efter ett par snabba bilder fick simma tillbaka.

Säsongens surströmming bör ätas med måtta

I dag är det surströmmingspremiär och många har längtat efter att få öppna de jästa burkarna. Och visst måste man få njuta. Men unga entusiaster bör undvika strömming resten av året med hänsyn till höga halter av PCB och dioxin, menar Livsmedelsverket.

Positiva tongångar om Västerhavet

Visst är det lätt att bli orolig över alla dystra rapporter om havets tillstånd. Finns det inget att glädja sig åt? Jodå, flera insatser har fått önskat resultat och havet är friskare än många tror, menar två tunga experter inom havsmiljö.

Envishet gav megagös

Den duktiga predatorfiskaren David Jonsson fick nyligen en enorm gös under ett pelagiskt prickskytte. Fisken vägde 9,86 kilo och högg efter 17 timmars fiske!

Svenskfångad tonfisk såld i Göteborg

I tisdags morse såldes en blåfenad tonfisk på fiskauktionen i Göteborg. Fisken hade fångats dagen innan och budgivningen blev historisk – för första gången på över 50 år såldes blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.
Annons

TYCK TILL!

Vilken är din favoritårstid för fiske?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

SOMMARGÄDDAN!

FÖLJ OSS!