Monsterflundra från Saltströmmen

- Vad gör vi nu? Ingen ombord på den lilla båten hade räknat med att fånga en hälleflundra på 230 centimeter. Men till slut kunde fisken mätas och släppas fri. Foto: Jörgen Piontek

Jörgen Piontek fångade nyligen en enorm hälleflundra i nordnorska Saltströmmen. Fisken mätte 230 centimeter och bjöd på en oförglömlig kamp i nästan två timmar. Trots dramatik ombord filmades fångsten!

Hälleflundran högg sent en kväll på ett grundflak som tidigare bjudit på stora fiskar. Jörgen metade med en halvkilossej när det plötsligt tog tvärstopp.
– Det var ett typiskt ”hällehugg” och till en början förstod vi inte hur stor den var. Men ju längre kampen varade desto tydligare blev det att jag krokat en bjässe. Fisken bjöd på mängder av rusningar och det tog lång tid innan vi såg den. Och när vi gjorde det kunde vi knappt tro våra ögon!

”Fisken var enorm och vi förstod inte hur vi skulle kunna mäta den”

Fisken var enorm och vi förstod inte hur vi skulle kunna mäta den, berättar Jörgen.

 

Men när den väldiga flundran vilade vertikalt blev ett 240 centimeter långt spö en bra mätsticka. Fisken saknade bara tio centimeter för att fullständigt matcha spölängden! En så lång flundra borde enligt tabeller väga omkring 170 kilo.

Jörgen inser att han varit med om något alldeles speciellt och att han sannolikt aldrig lär slå sitt personbästa.
– Vi träffade ett gäng andra fiskare som hade fiskat i samma område i många år och aldrig fått något liknande. Så det är klart att jag hade en enorm tur som fångar en sådan fisk efter bara några dagar, berättar han.

Men mycket vill ha mer och Jörgen och hans kompisar har redan bokat in en resa inför nästa år.
– Men då ska vi köpa en ”hällekrok” och ordentlig med rep så vi kan hålla en riktigt stor fisk längs båten, hälsar han.

Läs mer om Jörgens fantastiska fångst här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

20 mil flottleder ska återställas

I projektet ReBorN ska 20 mil flottleder i Västerbotten och Norrbotten återställas. Målet är att storsatsningen är klar om tre år och att fisk och andra djur kommer att gynnas.

Sötsug kan hjälpa torsken

Nästa gång du blir sugen på godis kan du faktiskt hjälpa den utsatta torsken. Lakritsföretaget Kolsvart har nämligen fyllt påsar med hallon- och vinbärstorskar som stödjer Sportfiskarnas arbete för starkare bestånd.

Garmin förtydligar livet under ytan

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten. Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm

Motor Marin Pike Open 2018

I höst är det dags för andra upplagan av gäddtävlingen Motor Marin Pike Open i Blekinge skärgård. Nytt för i år är att halva anmälningsavgiften går till Sportfiskarnas arbete med att hjälpa Östersjöns gäddor.

Guldhugg i Artjakten

Efter drygt två veckors fiskande har över 150 barn skickat in sina fiskebilder och berättelser. En av dem är Linnea Nilsson som fångat flera olika sorters fiskar, bland annat denna vackra sarv. 

”Sillen” var en sensationell sardin

Mathias Botnen trodde först att han fått en liten sill då han i lördags kväll fiskade i Sotra utanför Bergen. Men det skulle visa sig att fångsten var betydligt mer speciell än så – han hade nämligen dragit upp landets första spöfångade sardin.

11 miljoner till hotat ålgräs

Ålgräsängar – torskens och många andra arters barnkammare – blir allt mer sällsynta längs västkusten. Utvecklingen går skrämmande fort och i södra Bohuslän har närmare 80 procent försvunnit de senaste tio åren. Nu får länsstyrelsen och forskare från Göteborgs universitet 11 miljoner kronor för att tillsammans utveckla metoder för att rädda ålgräset.

Västkusten befrias från enormt spöknät

I veckan har ett gigantiskt bärgningsarbete pågått utanför Kungshamn på Västkusten. Med hjälp av dykare och kranar har delar av en övergiven snörpvad plockats upp från djupet. Arbetet kommer att ta tid och det kan man förstå – snörpvaden väger nämligen 20 ton.

130-centimetare högg tre gånger

Alex Hägg tar ett fast grepp om ledningen i gäddtävlingen Sommargäddan efter en väldig – och minst sagt glupsk – 130 centimetare. Den mäktiga gäddan högg först på kompisens jigg två gånger innan Alex kunde kroka den. – Det var helt sjukt, hälsar han.

Sverige får ny lag om vattenkraft: ”Ytterligt pinsamt”

Den 14 juni godkände riksdagen regeringens förslag om en ny lagstiftning för landets vattenkraft. Samtliga motioner avslogs så förslaget accepterades i sin helhet. – Ytterligt pinsamt för vissa partier som säger sig vara ”gröna”, menar Christer Borg, generalsekreterare på Älvräddarna.

Annonser

HÄR FISKAR DU 2018

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

FÖLJ OSS!