Monsterrocka i novembermörkret

Bjørn med sin drömfångst - en svartbuksrocka på 172 centimeter. Foto: Sverre Magnus Selbach / NKML

Storfiskaren Bjørn Florø-Larsen har dragit upp många spektakulära fiskar genom åren. Men hans senaste drömfisk – en svartbuksrocka på 172 centimeter och 33 kilo – är fiskekarriärens höjdpunkt. Fisken firades med ett bad i Trondheimsfjorden och ska snart förevigas hos den lokala tatueraren.

Vill man fånga en svartbuksrocka ska man ta sig till Trondheimsfjorden och dessutom försöka bli nära vän med Bjørn och hans fiskekompis Sverre Magnus Seelbach. De har nämligen hittat en plats där man rent av kan rikta fisket efter denna sällsynta art. Sedan Sverre tvingade upp ett enormt exemplar i september – den sjunde fisken som då tagits på spö – har duon lyckats upprepa konststycket två gånger.
Den senaste fisken var Bjørns första och krävde stort tålamod. Det efterlängtade rockahugget kom sent i passet och fisken fick god tid på sig innan mothugget sattes in. Då tog det bom stopp och de båda vännerna insåg att Bjørn hade krokat sitt livs första första svartbuksrocka. Djupet var 400 meter så det tog sin tid innan den mäktiga fisken kunde skönjas under båten. Landningen blev odramatisk och Björn kunde till slut lyfta upp sin drömfångst. Vilken fisk! Härligheten avslutades med ett gemensamt bad innan rockan fick simma vidare.

”den här fisken slår allt”

– Jag har fått uppleva mycket fantastiskt genom fisket och det har blivit många fångster jag aldrig glömmer. Men den här fisken slår allt, säger Bjørn till Hooked.no.

Foto: Sverre Magnus Selbach / NKML

Inte heller den här fisken lär falla i glömska. Bjørn kommer rent av bära fysiska spår av den starka upplevelsen.
– Jag har alltid sagt att om jag får en svartbuksrocka så ska den förevigas på kroppen. Så nu blir det visst en tatuering, säger den glada fångstmannen till Hooked.no.

Läs mer om den mäktiga fångsten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Monstergädda bjöd på action i håven

Jean-Marc Brison hade kastat hela dagen med stora beten i hopp om att lura någon av de beryktade storgäddorna i den holländska sjön. På eftermiddagen tittade solen fram och då kom belöningen!

Stora problem för kustharren

De unika harrbestånden i Bottniska viken är hotade. Det visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten. – Flera insatser krävs för att öka kunskapen om harren i Östersjön och för att kunna bevara och stärka beståndet, säger Sofia Brockmark på HaV.

LÄSARRESA: Häng med Fiskejournalen till Risøysundet!

I samarbete med Nordic Sea Angling anordnar nu Fiskejournalen en unik läsarresa till havsfiskeparadiset Risøysundet. Det blir midnattsol, fantastisk natur, go gemenskap och ett kriminellt spännande fiske! Risøysundet är känt för sina enorma hälleflundror, stortorskar och grova sejar – lägg där till ett superspännade artfiske så är den salta fiskedrömmen komplett. Ta chansen att följa

Fiskejournalen nummer 9 – nu i butik!

Mörkret dominerar utanför fönsterrutorna och flera vatten täcks redan av is. Många jublar och ser fram emot en ny säsong av pimpel och ismeten. Andra finner öppet vatten och anpassar tekniken efter kylan. Några växlar ner sitt fiske och inväntar våren. Oavsett hur dina planer set ut lär du gilla vårt senaste nummer!

”Smarta” Spydro filmar huggen

Sportfiskekameran Spydro uppges vara den första ”smarta” fiskekameran för undervattensbruk, genom att den automatiskt spelar in allt spännande som händer och skickar filmerna direkt till din mobil. 

Har du koll på säkerheten?

Det trevliga vinterfisket kan snabbt övergå till en skräckupplevelse med dödlig utgång om du inte har koll på livsavgörande säkerhetsdetaljer. Här får du via rörliga bilder och information från issakerhet.se koll på läget. Dela med dig till familj och vänner. För många av oss kom vintern som ett brev på posten och i med den

Ensamfiske gav drömrocka

Även för erfarna proffsfiskare sticker vissa fångster ut. Så var det när Christer Gjövaag nyligen fick en väldig svartbuksrocka under ett ensamfiske ute på Trondheimsfjorden. – Min bästa fångst hittills i livet, konstaterar den glada fångstmannen.

Hur ser dina färgade beten ut på djupet?

Har du någonsin funderat på hur din röda vobbler ser ut på tio meters djup? Här kommer en film som visar hur tio olikfärgade plaströr ser ut från ytan ner till 47 meters djup.

Varmare vatten kan ge massdöd av fisk

Ny forskning visar att vattnet i Stilla havet kan bli omkring tre grader varmare år 2100. Det skulle få enorma konsekvenser för livet i havet och lokalt skulle uppemot 80 procent av arterna försvinna, visar studien.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!