Monsterrocka i novembermörkret

Bjørn med sin drömfångst - en svartbuksrocka på 172 centimeter. Foto: Sverre Magnus Selbach / NKML

Storfiskaren Bjørn Florø-Larsen har dragit upp många spektakulära fiskar genom åren. Men hans senaste drömfisk – en svartbuksrocka på 172 centimeter och 33 kilo – är fiskekarriärens höjdpunkt. Fisken firades med ett bad i Trondheimsfjorden och ska snart förevigas hos den lokala tatueraren.

Vill man fånga en svartbuksrocka ska man ta sig till Trondheimsfjorden och dessutom försöka bli nära vän med Bjørn och hans fiskekompis Sverre Magnus Seelbach. De har nämligen hittat en plats där man rent av kan rikta fisket efter denna sällsynta art. Sedan Sverre tvingade upp ett enormt exemplar i september – den sjunde fisken som då tagits på spö – har duon lyckats upprepa konststycket två gånger.
Den senaste fisken var Bjørns första och krävde stort tålamod. Det efterlängtade rockahugget kom sent i passet och fisken fick god tid på sig innan mothugget sattes in. Då tog det bom stopp och de båda vännerna insåg att Bjørn hade krokat sitt livs första första svartbuksrocka. Djupet var 400 meter så det tog sin tid innan den mäktiga fisken kunde skönjas under båten. Landningen blev odramatisk och Björn kunde till slut lyfta upp sin drömfångst. Vilken fisk! Härligheten avslutades med ett gemensamt bad innan rockan fick simma vidare.

”den här fisken slår allt”

– Jag har fått uppleva mycket fantastiskt genom fisket och det har blivit många fångster jag aldrig glömmer. Men den här fisken slår allt, säger Bjørn till Hooked.no.

Foto: Sverre Magnus Selbach / NKML

Inte heller den här fisken lär falla i glömska. Bjørn kommer rent av bära fysiska spår av den starka upplevelsen.
– Jag har alltid sagt att om jag får en svartbuksrocka så ska den förevigas på kroppen. Så nu blir det visst en tatuering, säger den glada fångstmannen till Hooked.no.

Läs mer om den mäktiga fångsten här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Granater nära badstrand i Vättern

Området utanför badplatsen Enebågen i Västra Vättern är full av ammunition från försvarets skjutverksamhet. En undersökning visar att omkring 3000 projektiler, granater, bomber och raketer ligger öppet på en hårt packad botten, och att en del ammunition är livsfarlig. Aktion Rädda Vättern kräver omedelbar sanering.

Värme hotar Östersjöns torsk

Ett varmare klimat gör att arter kan trängas bort från sina tidigare miljöer. Om 80 år kan både torsken och ålgräset ha försvunnit från stora delar av Östersjön, visar en ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten.

Många deltog i Norarycket

I söndags traskade 180 förväntansfulla fiskare ut på Norasjöns isbelagda yta. Det var dags för den årliga folkfesten Norarycket och folk strömmade till från när och fjärran. Abborrarnas huggvilja varierade på den relativt tunna isen och många fick kämpa hårt mellan nappen. Det slapp hemmafiskaren Jesper Dyberg som vann herrklassen i stor stil.  

Gratis betesbyggarkurs för ungdomar

Vägen till ett fiskeintresse kan se ut på många sätt, och ett är att släppa lös kreativiteten. Med start i morgon är ungdomar i Stockholmstrakten välkomna till Sticklingegården på Lidingö där betesbyggnad står på programmet.

Värmehandskar för kalla fiskepass

De nya värmehandskarna Kiruna Nevercold är sportfiskarens bäste vän under köldslagna fiskepass. Med en knapptryckning ställer du värmen på behaglig nivå så du kan lägga all fokus på fisket. Det spelar ingen roll vilket fiske du bedriver under den kalla årstiden – att hålla värmen är alltid A och O för ett lyckat fiskepass. Inte

Småvar fångad i Öresund

I lördags fångade Thomas Pihl en sju centimeter lång småvar under ett torskfiske i Öresund. Arten är mycket ovanlig i området och har inte registrerats sedan 1905.

Isfiskare drunknad

En 47-årig man drunknade i lördags under ett isfiske i sjön Norrviken, norr om Stockholm.

Enorm havsöring på abborrjigg

När Jesper Ekberg landfiskade i Kalmarsund var abborrarna som bortblåsta. Men den lätta utrustningen fick ändå bekänna färg då ett våldsamt hugg följdes av vilda rusningar. Hade ännu en gädda attackerat den lilla jiggen? Nej, men en urstark havsöring på 6,65 kilo!

Sveriges kustlinje kartlagd

Bilden av Sveriges 4800 mil långa kustlinje är nu mer tillförlitlig än någonsin. Lantmäteriet och Sjöfartsverket är nämligen klara med den kartläggning som inleddes 2005.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!