Mörkar dålig kraftverk-affär för ägare?

Tub vid nedre Bergfors kraftverk är ur drift och bidrar bara till miljöskada – köpt av Orsa Besparingsskog. (Foto: Göran Johansson)

Fortum sålde under 2012 ut 82 av sina småskaliga vattenkraftverk. Köparna trodde de gjorde en bra affär, men kanske blir tvingade att riva anläggningar utan tillstånd. En dålig affär tyckte Älvräddarna. ”De vet ju inte vad vi betalade”, säger köparen.
Fiskejournalen rapporterade nyligen om Orsa besparingsskog (OB) och deras köp av småskalig vattenkraft av kraftbolaget Fotum. Älvräddarena påtalade risken att OB köpt grisen i säcken och kan tvingas att riva anläggningar som saknar tillstånd, vilket ägarna uppmärksammade och sedan konfronterade sin styrelse. De hade ingen förståelse, varken över oron från ägarna eller Fiskejournalens nyhetsnotis.
– Det är märkligt att de uttalar sig så självsäkert om att köpet av vattenkraftverken är en dålig affär, de vet ju ingenting om köpeskillingen, säger Carita Bäcklund till Dt.se.
Christer Borg är ordförande i Älvräddarna och tämligen säker på att det rör sig om ett ”felköp”.
– Det är uppenbart att OB inte förstår vad de köpt. Har man då inget tillstånd så gäller utrivning eller ansökan innan sista december i år. Och det kostar multum…
Tidigare har det spekulerats i att Fortum vill bli av med sina småskaliga vattenkraftverk för att de tror att de lagändringar som diskuteras först och främst kommer att drabba dessa.
Läs tidigare notis om OB och deras köp från Fortum.
Här hittar du artikeln i Dt.se.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Jätterymning av regnbågar i Kattegatt

Omkring 20 000 regnbågar har rymt från en kustbaserad odling i Kalundborg på västra Själland. Sportfiskare oroas över att havsöringen kan ta skada och hjälps åt att fånga in rymlingarna.

Martin Petersson drar sin femtionde 10-plussare

Många drömmer om att fånga en gädda över tio kilo. Den drömmen har Martin Petersson förverkligat för länge sen, och efter gårdagens storhugg kunde han rent av lyfta upp sin femtionde gädda över tio kilo. Snacka om ett stiligt CV!

Ändrade regler i Ätran – snart kan du fiska i Hertingforsen!

Laxen i Ätran har uppvisat en fantastisk utveckling sedan öppningen av Hertingforsen 2013. Årets uppgång var hela 4500 laxfiskar och i fällan vid Nydala registrerades rekordmånga storlaxar. Detta får förstås positiva effekter för fisket och nästa år ändras reglerna, bland annat genom att dagskorten blir dyrare och att flugfiske tillåts i Hertingforsen!

Gäddfilm från Spinfish Studio

Har du en längtan efter öppna vatten och vårfiske efter gädda? Den lär i så fall inte bli mindre om du tittar på Spinfish Studios nysläppta gäddfilm ”Från Gädda till Gjedde”. Alstret bjuder nämligen på vackra miljöer, skön atmosfär och en hel massa gäddhugg!

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!