Mycket träning bakom big game-film

Martin Falklind under ett av de träningsläger som kajakteamet genomförde innan expeditionen. För att simulera kraften från en marlin, fajtade de mot en motorbåt i full fart.

Om en vecka visas Martin Falklinds senaste film på SVT1. Nu avslöjar Martin lite av vedermödorna som ligger bakom filmen. Från en medelålders tidningsredaktör med kulmage, blev han tvungen att komma i toppform.
Att fajta en hundrakilos marlin från kajak kräver sin man. Särskilt när fajten inte få ta mer än en timme och man måste klara flera fajter under samma dag.
– När jag hade varit iväg på första vändan till Mexiko, för att testa om mina idéer om kajakfiske var genomförbara, insåg jag att det här krävde mer styrka och uthållighet än vad jag hade trott. Då hade mitt team och jag ett år på oss att komma i form inför nästa, skarpa expedition. Det blev mycket gym och stavgång, säger Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind.
Eftersom det krävde flera expeditioner innan filmen blev klar, var hela kajak-teamet tvungna att hålla sig i form under flera år.
– Träningen har nu blivit en naturlig del av tillvaron på ett annat sätt än det var innan detta projektet, säger Martin Falklind, som nu är i bättre form än någonsin.
– Det blev extra roligt när vår musiker, Jan Lekemark, skrev en speciell träningslåt till filmen. Den heter ”Spear of the marlin” och är en pastisch på ”Eye of the tiger”.
Lyssna på ”Spear of the marlin” från filmen Expedition den Gamle och havet.
Här hittar du trailern för Expedition den gamle och havet.
TV-sändning tisdag 23 oktober kl. 20.00 SVT1.

Annons
AKTUELLT

Skräpätande ”haj” sågs i Kristianstad

I likhet med många andra städer drabbas Kristianstad av stora mängder plastskräp. En del insamlades nyligen av vattendrönaren WasteShark, en batteridriven farkost vars stora gap slukar mängder av plast.

Ny podcast om havsmiljö

Havet står inför många utmaningar och ibland kan det vara svårt att sätta sig in i vissa frågor. Det vill Göteborgs universitet ändra på och därför släpper de nu en podcast om havet och havets miljö!

Strandäng ska återställas efter miljöbrott

En strandäng vid Hornsviken norr om Nyköping fylldes olovligen med ett 30 centimeter tjockt lager av schaktmassor. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att schaktsmassorna ska forslas bort på markägarens bekostnad. – Det lönar sig att vara aktiv och rapportera misstänkta olovliga åtgärder, säger Nils Ljunggren, Sportfiskarnas projektledare inom rovfiskprojektet.

Sjölin drar en drömabborre

Den duktiga abborrfiskaren Jonathan Sjölin fick i tisdags uppleva årets höjdpunkt. Ett försiktigt hugg blev snabbt dramatisk och till slut kunde han väga in ett nytt personbästa. Fisken var 52 centimeter lång och tvingade ner vågen till hela 2030 gram. – Det känns helt fantastiskt, berättar den glada fångstmannen efter mängder pass i samma vatten.

Hajplågare åtalas för grova brott

I somras spreds en filmsekvens på tre män i Florida som gladeligen plågade en haj genom att dra den efter sin båt. Filmen väckte stor avsky på sociala medier och efter fyra månaders utredning har männen nu arresterats. Samtliga åtalas för grova brott och riskerar långa fängelsestraff.

EU:s fiskekvoter klara – tillfälligt ålfiskestopp införs

I morse enades EU:s fiskeministrar om nästa års fiskekvoter i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Mest iögonfallande är kanske att torskfisket i Skagerrak tillåts öka med 39 procent jämfört med i år. Ålfisket efter blankål kommer att stoppas under en valfri period på tre sammanhängande månader mellan september och januari. Ålfiskestopet berör även Östersjön och därmed

Mängder av mikroplast i norska blåmusslor

En undersökning av blåmusslor längs den norska kusten visar på ett omfattande upptag av plast från havet. I nästan fyra av fem musslor hittade forskarna plastpartiklar, och Miljødirektoratet, som ligger bakom studien, menar att det finns risk att plasten äts av människor.

Nya elkunder får fiskeprylar

Är du sugen på att teckna ett fiskvänligare elavtal? Tranås Energi kör just nu en kampanj där nya kunder får ett presentkort värt 300 kronor från olssonsfiske.se!

Forskare fuskade och saknade tillstånd

Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.
Annons

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...
100-KLUBBEN

anmal_250

HÄR FISKAR DU 2017

FÖLJ OSS!